Școlile și centrele de sănătate din regiunea transnistreană urmează să se redeschidă și să activeze în regim normal după ce instituțiile au început să primească gaz, datorită ajutorului oferit de UE. Locuitorii din orașele din stânga Nistrului spun că în casele lor este acum cald și nu mai sunt nevoiți să folosească reșouri. Fără gaz rămân în continuare însă locuitorii din sate, care urmează să fie reconectați în zilele următoare.
De două zile, în locuințele din regiunea transnsitreană este căldură, iar deconectări în evantai nu mai sunt preconizate. Oamenii spun că nu mai sunt nevoiți să doarmă îmbrăcați.
”Pentru mine fiecare zi era o încercare.”
”Sufletul meu se bucură. Caloriferele deja sunt calde. Deja stăm fără căciuli și fără geci în apartamente.”
Fără gaz au mai rămas cei care locuiesc în case la sol. Așa-numitele autorități de la Tiraspol susțin că gazul va ajunge în sectorul privat până la sfârșitul săptămânii. De astăzi, spitalele și centrele de sănătate din orașe revin la programul normal de activitate, în încăperi fiind deja 18-20 de garde. Punctele medicale din sate însă vor primi pacienți începând de mâine. Și școlile din stânga Nistrului ar urma să se deschidă în zilele următoare.
Liderul separatist a declarat că acestea nu se vor deschide central, fiecare școală va decide când este gata. Vadim Krasnoselskii a mulțumit astăzi oficialilor moldoveni pentru prevenirea opririi complete a fluxului de gaze în sistem, care ar fi avut consecințe grave.
Vadim KRASNOSELSKII, LIDERUL SEPARATIST DE LA TIRASPOL: ”Sâmbătă, conducerea Republicii Moldova s-a întrunit în cadrul Comisiei Situații Excepționale, unde a fost luată decizia de a furniza gaz începând de sâmbătă. După amiază, gazul a ajuns în țevi și în sistemul nostru. Vreau să le spun mulțumesc celor care au participat la acest proces din partea conducerii Republicii Moldova. Dacă asta avea să se întâmple mai devreme, avea să ne fie mai ușor tuturor.”
Regiunea transnistreană a rămas în frig și beznă timp de o lună, pentru că Rusia a sistat la 1 ianuarie livrările de gaz, după ce Ucraina a interzis tranzitul pe teritoriul său. Moscova putea folosi rute alternative, dar nu a făcut-o. Deși la un moment dat Vadim Krasnoselskii anunța că Rusia va relua furnizarea gazului, sub formă de ajutor umanitar, acest lucru nu s-a întâmplat, iar regiunea a fost ajutată de Uniunea Europeană, care a oferit un grant de 20 de milioane de euro pentru achiziția de gaze. Sâmbătă, Moldovagaz a anunțat că a livrat 3 milioane de metri cubi de gaze, care au fost solicitate de Tiraspol pentru a menține presiunea necesară în conducte. Volumul va trebui restituit sau achitat până la 1 martie.