520 de ani se împlinesc astăzi, 2 iulie, de la trecerea în nefiinţă a domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt. Cu această ocazie, șefa statului, Maia Sandu, a depus flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Drochia.

Publicat:02.07.2024, 12:37

„Am comemorat, azi, la Drochia, 520 de ani de la moartea lui Ștefan cel Mare și Sfânt, cel mai apreciat și longeviv domnitor al Moldovei. Pentru moldoveni, viața domnitorului reprezintă o pagină de glorie în istoria țării, care ne oferă un exemplu de vitejie în apărarea libertății și credinței oamenilor noștri, un semn de curaj de neclintit în fața celor mai mari provocări. 

Cu lecția domniei lui Ștefan cel Mare învățată, rămânem devotați libertății și propășirii Moldovei, oricât de crunte ar fi circumstanțele, și educăm generațiile tinere să-și prețuiască libertatea și să-și apere valorile cu încredere și curaj”, se arată în mesajul Președintelui Maia Sandu.

Ştefan cel Mare a murit pe 2 iulie 1504, după o domnie de 47 de ani, şi a fost înmormîntat la mănăstirea Putna. Domnitorul a purtat 48 de războaie şi a obţinut 44 de victorii. A ţinut piept Imperiului Otoman, protejînd astfel Moldova de invazia turcilor. Izvoarele scrise atestă că în perioada de domnie a lui Ştefan cel Mare s-a dezvoltat agricultura şi au fost redeschise marile drumuri comerciale.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.