Tiraspolul cumpără, pentru a doua zi la rând, gaze naturale de pe piața română. Acest lucru a fost posibil prin intermediul Moldovagaz, iar plata pentru volumul de 2,7 milioane de metri cubi de gaz a fost făcută în avans. Se întâmplă după ce liderul separatist anunța că o companie ungară ar urma să asigure regiunea cu gaz pentru 16 zile, începând cu ziua de astăzi, lucru care nu s-a întâmplat. Contactați de PRO TV, responsabilii companiei maghiare ne-au spus că vor reveni.
Într-un comunicat scurt, șeful interimar al Moldovagaz anunță că ieri, compania a cumpărat pentru a doua zi la rând 2,7 milioane de metri cubi de gaze naturale pentru stânga Nistrului. Acest volum este destinat pentru a fi livrat astăzi în regiune, iar Tiraspoltransgaz a achitat în avans. Șeful interimar al Moldovagaz a refuzat să ofere un comentariu despre ce va urma în zilele următoare și dacă se discută cu compania din Ungaria despre livrările în stânga Nistrului.
Vadim CEBAN, ȘEFUL INTERIMAR MOLDOVAGAZ: „Vă rog frumos, nu mă sunați, nu comentez nimic.”
Ministerul energiei anunță că în aceste două zile, de 11 și 12 februarie, când a fost cumpărat gaz pentru regiunea transnistreană din România, prețul pe bursă ajungea la circa 740 de euro pentru 1000 de metri cubi, fără TVA. Pentru această perioadă au fost achiziționate în total 5,3 milioane de metri cubi pentru stânga Nistrului.
Este pentru prima dată în ultimii peste 30 de ani când Tiraspolul achită pentru gazul consumat, spune președintele parlamentului Igor Grosu.
Igor GROSU, PREȘEDINTELE PARLAMENTULUI: „Încep a se învăța a cumpăra gaze, azi a doua zi cumpără gaze de pe burse. Nu le cade pară mălăiață, pe bani, cu plată în avans, și plătesc și tranzitul, și TVA. Sunt pe calea corectă.”
Nu este clar însă ce se va întâmpla în zilele următoare și cum se va asigura regiunea că are căldură și lumină. Liderul separatist anunța anterior că o companie din Ungaria ar urma să livreze gazul până la granița țării, iar bani pentru acesta va oferi o companie din Dubai. Dar se pare că procesul nu a fost demarat.
Igor GROSU, PREȘEDINTELE PARLAMENTULUI: „Ideea era ca pe 13 să înceapă livrările. Acestea nu se produc așa, m-am trezit dimineață, am venit la lucru și porniți vă rog livrarea. Nu există așa ceva. Trebuie să existe plată în avans, trebuie să rezervezi capacități de tranzit, să informezi operatorul și presupun că sunt zile de pregătire.”
Potrivit Europa Liberă, compania ungară care ar urma să livreze gaz pentru regiunea transnistreană ar avea discuții cu Ucraina pentru a putea aduce gazul până la granița cu Moldova. Am sunat responsabilii acesteia, care au reprezentanță în România, pentru un comentariu, dar ni s-a spus că vor reveni cu un apel.
Liderul separatist, Vadim Krasnoselski, nu a scris nimic despre cum decurg negocierile privind livrarea gazului cu ajutorul companiei ungare. Acest scenariu ales de Tiraspol ar urma să asigură regiunea cu gaz doar pentru 16 zile. Stânga Nistrului a rămas fără căldură și lumină la începutul lunii ianuarie, după ce Rusia a refuzat să livreze gaz prin rute alternative.
De la 1 până la 10 februarie locuitorii din regiune au avut gaz în baza ajutorului umanitar oferit de Uniunea Europeană. Tiraspolul urma să accepte anumite condiții pentru a primi un nou ajutor, de 60 de milioane de euro, oferite de UE, dar a refuzat.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.