Și-au lăsat costumele la patru ace, au îmbrăcat haine mai lejere și au mers să curețe malul râului Nistru. Astfel membrii Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, împreună cu ambasdori din statele membre, dar și simpli cetățeni au marcat Ziua Mondială a Curățeniei. Acțiunea de salubrizare a avut loc în raionul Anenii Noi.

Publicat:20.09.2024, 20:44

Echipați cu mănuși și pungi de gunoi,  reprezentanții ambasadelor, instituțiilor europene au pornit marea curățenie, pe malul Nistrului din satul Telița.

Tadas VALIONIS, AMBASADORUL LITUANIEI ÎN RM: "E vată minerală, care nu se va descompune niciodată. Cred că trebuie să se organizeze cât mai multe astfel de zile și de implicat societatea."

“Am găsit câteva sticle de plastic, niște gunoi pe marginea râului Nistru. Suntem aici ca să ajutăm comunitatea, să păstrăm curată Planeta noastră Pământ.”

"E foarte important să avem un mediu curat, să ne gândim la climă, pentru că am văzut ce-a fost în weekend și aici, și în România."

Pus pe treabă a fost și ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova. Janis Majeiks este cel care acum 3 ani a venit cu ideea unei astfel de acțiuni, iar de atunci participă de fiecare dată.

Janis MAZEIKS, AMBASADORUL UE ÎN RM: “Plastic, sticlă, ambalaje. Avem o tradiție frumoasă ca în fiecare an să facem curățenie, împreună cu colegii noștri din ambasadele Uniunii Euroepene."

Acțiunea a inspirat mai mulți oameni, care li s-au alăturat diplomaților europeni.

"Am adunat un sac întreg de gunoi menajer. E dezamăgitor de găsit așa ceva, pentru că, după ploi, toate se duc în Nistru și avem ce avem."

Ziua Mondială a Curățeiei ne reamintește cât de important este să avem grijă de natura din jurul nostru.

Natalia GÎNGA, REPORTER PRO TV: „În doar o oră, participanții au strâns zeci de saci cu gunoi. Deșeurile vor fi transmise pentru sortare și reciclare. Asta în condițiile în care hârtia are nevoie de doi ani pentru a se descompune, anvelopele de cauciuc – 100 de ani, iar dozele de aluminiu de descompun în 500 de ani."

Acțiunea din Telița marchează începutul campaniei desfășurată în contextul Zilei Mondiale a Curățeniei, prin care Uniunea Europeană  susține inițiativele de mediu în țara noastră.

Lina DUCA, ORGANIZATOR: "Am ales acest loc și acest sat pentru că este o destinație turistică. Noi am vrea ca evenimentul să fie un simbol ca oamenii să facă curat și să asigure mentenanță."

Ziua Mondială a Curățeniei reunește comunități din întreaga lume cu scopul de a combate problema deșeurilor și de a promova un management durabil al resurselor.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.