Șoferii de camioane își vor putea programa online ziua și ora de traversare a frontierei, prin intermediul unui sistem digital, fără a sta în rânduri kilometrice cum se întâmpla anterior. Potrivit serviciului vamal, inițial, sistemul va fi pilotat în postul vamal Costești, începând cu 30 ianuarie. Reprezentanții Asociației Internaționale a Transportatorilor Auto spun că salută inițiativa, despre care spun că este întârziată.

Publicat:22.01.2025, 21:16

Regimul de pilotare a sistemului digital pentru traversare programată a frontierei va fi lansat din data de 30 ianuarie. Inițial, acesta va fi testat în postul vamal de frontieră Costești.

Alexandru IACUB, DIRECTORUL SERVICIULUI VAMAL: ”BQS este un sistem informatic pentru traversarea programată a frontierei. Prin acest serviciu ne dorim să transformăm traversarea prin posturile vamale de frontieră pentru camioanele cu mărfuri într-un proces digitalizat, rapid și comod.”

Astfel, transportatorii care vor ieși din țară prin postul vamal Costești își vor putea rezerva prealabil ziua și ora de traversare a frontierei.  

Alexandru IACUB, DIRECTORUL SERVICIULUI VAMAL: ”Platforma online va fi conectată la infrastructura fizică a posturilor vamale de frontieră. Aceasta va permite gestionarea automatizată a fluxului de camioane. Sistemul a fost dezvoltat de către Serviciul Vamal cu susținerea USAID Moldova.”

Reprezentanții Asociației Internaționale a Transportatorilor Auto spun că implementarea sistemului este binevenită, pentru că l-au solicitat chiar ei odată cu începutul războiului din Ucraina, când a crescut exportul, dar și tranzitul cu mărfuri din Ucraina.

Iulian POSTICĂ, ADMINISTRATOR AITA: ”Evident că opinia noastră este că astfel de sistem să fie implementat și cu parcări special amenajate în fața punctelor vamale. Ucraina deja de doi ani are un astfel de sistem. În primii ani a fost destul de ineficient anume din cauza că atunci când se înregistrează cozi la vamă, șoferii oricum sunt nevoiți să aștepte pe marginea drumului, respectiv este imperativ ca în fața punctelor de traversare a frontierei să fie puncte de acumulare a transportului mare.”

Lunar, prin posturile vamale de la frontiera moldo-română sunt perfectate pe sensul de ieșire spre UE, 30 de mii de camioane. Transportatorii petrec între 40 și 90 la sută din timpul de tranzit la frontieră, în special la punctele de trecere moldo-române. 
Potrivit serviciului vamal, războiul din Ucraina a dus la o creștere drastică a timpilor de așteptare.