Sezonul de vară este „anunțat”, de obicei, de înțepăturile țânțarilor care își fac prezența imediat ce temperaturile cresc. ANSP trage un semnal de alarmă și îndeamnă populația să se protejeze de aceste înțepături deoarece pot fi fatale.
O specie invazivă de țânțar s-a instalat în 13 țări din UE, inclusiv Franța, Spania, Grecia și România, iar experții leagă prezența lor de creșterea numărului de cazuri de febra dengue în Europa.
Principala cale de răspândire a țânțarului tigru asiatic este deplasarea transfrontalieră a mărfurilor și bagajelor. Diversitatea și abundența sezonieră a țânțarilor depinde de temperatura mediului, de prezența hranei și a apei într-o anumită zonă.
Spre deosebire de țânțarul tradițional, care este activ pe timpul nopții și produce un zgomot specific, țânțarul tigru este mai silențios și diurn – înțeapă în timpul zilei, în special dimineața și seara.
Se întâlnesc mai mult în zonele umbrite, zboară mai jos și înțeapă, mușcătura fiind mai dureroasă decât a unui țânțar tradițional. Pe lângă disconfortul apărut în urma înțepăturii care poate provoca iritație ușoară, până la inflamație intensă, acești țânțari mai pot transmite omului boli virale deosebit de grave, precum: febra Denga, febra galbenă, febra Zika, virusul West Nile, encefalita ecvină.
Debutul acestor maladii este asemănător gripei, dar poate avea o evoluție gravă, în unele cazuri – fatală.
În ultimii 10 ani, în Republica Moldova au fost înregistrate patru cazuri de import de febra Denga și un caz de infecție cu virusul West Nile.
Cum să ne protejăm de înțepăturile de țânțari? Recomandări specialiștilor ANSP sunt următoarele:
purtarea îmbrăcămintei cu mâneci lungi, pantaloni lungi și ciorapi, mai ales seara și dimineața, în zilele înnourate;
evitarea locurilor cu un număr mare de ţânţari (ecosisteme umbrite și umede, inclusiv și din apropierea bazinelor acvatice), minimalizarea plimbărilor în timpul nocturn;
utilizarea substanțelor chimice repelente (creme, spray-uri care resping insectele) la aflarea în aer liber;
efectuarea lucrărilor de dezinsecție: vegetația din priajma bazinelor acvatice, locurile unde sunt deșeuri menajere. Țânțarii preferă zonele umede și calde;
amenajarea teritoriilor adiacente instituțiilor de educație timpurie și de învățământ preuniversitar, lichidarea băltoacelor, golirea vaselor cu apă stătătoare aflate pe teritoriul acestor instituții;
montarea plaselor antimoschit la ferestre și uși pentru a împiedica accesul țânțarilor, periodic verificând integritatea acestora;
acoperirea/îndepărtarea containerelor cu apă stătătoare din preajma gospodăriilor, astfel se va preveni înmulțirea țânțarilor care î-și depun ouăle în apa stătătoare;
desecarea acumulărilor de apă ce se formează în preajma locuințelor după ploi abundente, asanarea subsolurilor inundate din blocurile de locuit, etc.
îndepărtarea permanentă a gunoaielor menajere în care se pot adăposti țânțarii.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.