Durerea de spate este ceva ce majoritatea dintre noi, cca 90 % din populatie, va experimenta la un moment dat in timpul vietii noastre si este cel mai frecvent motiv pentru zilele absentate de la locul de munca.

Publicat:14.05.2021, 08:59

Durerea de spate se rezolva de la sine in 4 pana la 8 saptamani la mai mult de 50% dintre pacienti, totusi rata de recurenta este mare, aproximativ 85%.

Astfel, durerea de spate reprezinta un simptom, cauza careia este complexa, implicand afectarea musculara, articulara, vertebrala si/sau a structurilor spinale si nervilor periferici. Una din cele mai frecvente cauze ale durerii de spate este hernia discala, afectand 1/3 din populatia mai mare de 20 ani. Potrivit Asociatiei Americane de Neurochirurgie, 75 pana la 85 la suta dintre americani prezinta dureri de spate pe parcursul vietii. Dintre acestea, 50 la suta vor avea mai mult de un episod intr-un an.

Ce poate cauza durerea de spate?

Cele mai frecvente cauze ale durerilor de spate sunt legate de coloana si problemele mecanice ale spatelui. Aceste leziuni pot duce la lezarea discurilor intervertebrale, compresia radacinilor nervoase si miscari defectuoase in articulatiile spinale.

Muschii incordati sau entorsele cauzeaza adesea dureri de spate. Incordarea se poate intampla brusc sau se poate dezvolta lent in timp, prin miscari repetitive. Cauzele comune de obicei sunt:

• Ridicarea unui obiect greu sau rasucirea coloanei vertebrale in timpul ridicarii

• Miscari bruste care pun prea mult stres pe partea inferioara a spatelui, cum ar fi o cadere

• Postura slaba in timp

• Leziuni sportive, in special in sporturile care implica rasucire sau forte mari de impact 

Problemele structurale. Vertebrele sunt oasele ce alcatuiesc coloana vertebrala si discurile, care amortizeaza spatiul dintre fiecare vertebra. Leziunile de pe disc sunt o cauza destul de frecventa a durerilor de spate. Uneori, aceste discuri pot fi bombate, herniate sau se pot rupe si pot comprima nervii. Herniile discale pot fi foarte dureroase, acestea pot comprima nervul si irita nervul sciatic. Sciatica se poate manifesta la nivelul piciorului prin durere, furnicaturi, amorteala. Durerea este considerata cronica odata ce dureaza mai mult de trei luni si depaseste procesul natural de vindecare al organismului. Durerea cronica la nivelul spatelui implica adesea o problema de disc, o problema articulara si / sau o radacina nervoasa iritata. Cauzele comune includ: herniile discale, disfunctiile articulatiilor intervertebrale sau sacroiliace, spondilolisteza, traumatisme, fracturi compresive.

O alta cauza potentiala pentru dureri de spate este osteoartrita spinala. Aceasta este cauzata de degradarea si deteriorarea cartilajului articulatiilor din partea inferioara a spatelui. In timp, aceasta afectiune poate duce la ingustarea coloanei vertebrale sau la stenoza coloanei vertebrale. Pierderea densitatii osoase si subtierea osului, numita osteoporoza, pot duce la mici fracturi ale vertebrelor. Aceste fracturi pot provoca dureri grave si sunt denumite fracturi de compresie. Exista multe alte cauze potentiale ale durerilor de spate, dar cele mai multe dintre acestea sunt rare. Asigurati-va prin consultarea medicului dumneavoastra in caz ca aveti dureri de spate care nu dispar.

Simptomele durerii de spate

Cand incepeti sa dezvoltati dureri de spate posturale, ele se manifesta ca o durere de grad scazut, in mod normal, combinata cu rigiditatea din partea inferioara a spatelui. Simptomele tind sa fie ameliorate cu exercitii fizice usoare sau prin evitarea unor perioade lungi de sedere, de exemplu la sfarsit de saptamana. Dar daca simptomele sunt ignorate, durerea va deveni constanta, cu grad diferit de intensitate. Nivelul de rigiditate poate creste si el. 

Ocazional, simptomele pot fi legate de alte conditii decat cele de o postura defectuoasa, de exemplu, discul prolapsat, fractura, afectarea articulatiei fatetelor sau compresia radacinii nervoase. Pot fi prezente oricare dintre urmatoarele simptome: intepaturi sau amorteala in fese, membre inferioare sau picioare; durere care coboara de la nivelul spatelui sau in picior, dureri de spate mai severe, mai ales atunci cand va aplecati inainte si rigiditate excesiva in partea inferioara a spatelui. Aceste simptome trebuie evaluate corect de catre un medic cu experienta. Acesta va stabili un diagnostic, cauza durerilor de spate si va recomanda un tratament, management si sfaturi adecvate.

Aproximativ 90% din toate durerile de spate usoare se vor rezolva in decurs de 6 saptamani, peste 80% din cazuri se rezolva in 2 saptamani. Durerea de spate este de obicei clasificata in functie de durata simptomelor, locatia anatomica, cauza potentiala si prezenta sau absenta simptomelor radiculare. 

Cum tratam durerea de spate?

Majoritatea persoanelor nu vor avea nevoie de tratament complex pentru durerile de spate. Medicamentele fara prescriptie medicala sunt adesea suficiente. In cazuri mai severe, pot fi necesare tratamente mai serioase, dar acestea trebuie recomandate sub supravegherea atenta a medicul dumneavoastra. 

Pentru tratamentul durerilor acute si subacute la nivelul spatelui sunt disponibile atat terapiile nonfarmacologice cat si cele farmacologice. 

Metodele nonfarmacologice specifice care s-au dovedit a fi eficiente in tratarea durerilor de spate acute si/sau subacute includ utilizarea de caldura superficiala, masaj, acupunctura si manipulatii la nivelul coloanei vertebrale. Daca metodele nonfarmacologice nu amelioreaza durerea sau daca un pacient doreste tratament cu agenti farmacologici, exista cateva categorii de medicamente care au dovedit eficacitatea in scaderea durerii si imbunatatirea capacitatii functionale. 

Pentru tratamentul pacientilor cu dureri acute de spate, ghidurile recomanda reasigurarea unui prognostic favorabil si sfaturi privind revenirea la activitati normale, evitarea repausului la pat, utilizarea medicamentelor anti-inflamatorii nesteroidiene (AINS) si opioide slabe pentru perioade scurte. Pentru tratamentul pacientilor cu dureri cronice de spate, ghidurile recomanda utilizarea AINS si antidepresive, terapie prin exercitii si interventii psihosociale. In plus, se recomanda adresarea la un specialist in caz de suspiciune de patologii specifice sau radiculopatie sau daca nu exista ameliorare dupa 4 saptamani.

De ce este importanta ameliorarea durerii ? Ameliorarea adecvata a durerii este importanta in cazul durerii acute, insuportabile pentru a preveni dezvoltarea durerii cronice.

Actioneaza - nu astepta ca durerea sa dispara! Daca durerea nu trece si dureaza mai mult de cateva zile, nu trebuie sa mai astepti, ar trebui sa mergi la medic. Nu e nicio indoiala ca, cu cat incepi mai devreme tratamentul, cu atat te vei simti mai bine. 

Ce reprezinta Dexalgin® ? 

Dexalgin® reprezinta un analgezic rapid si eficient cu efect antiinflamator, utilizat pentru tratamentul simptomatic al durerilor de intensitate usoara pana la moderata, cum sunt durerile musculoscheletice. 

Dexalgin® este disponibil in farmacii sub forma de comprimate filmate si sachet cu granule (pulbere ce se dizolva rapid in apa). Ambele forme ale acestui medicament se elibereaza fara prescriptie medicala. 

Pentru mai multe informatii accesati www.dexalgin.md 

Acesta este un medicament. Medicamentul se elibereaza fara prescriptie medicala. Cititi cu atentie prospectul. Daca apar manifestari neplacute, adresati-va medicului sau farmacistului. Certificat de inregistrare Dexalgin ® 25 mg comprimate filmate Nr. 23455 din 13.04.2017. Certificat de inregistrare Dexalgin ® 25 mg sachet cu granule pentru solutie orala Nr. 24019 din 16.11.2017. Codul materialului: MD_DEX_25_2020_v01_web article din 30.07.2020

Berlin-Chemie AG Berlin Sucursala Chisinau Republica Moldova, Chisinau, MD-2012, str. Alexandru cel Bun 85, Tel.: (+373 22) 21 25 58; (+373 22) 24 33 95; Fax: (+373 22) 24 42 84; www.berlin-chemie.md

*Acest articol este un produs comercial.