În mai puțin de un an de la restructurarea Agenția pentru Eficiență Energetică în Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED), noua instituție administrează programe de eficientizare a consumului de energie destinate populației. Reformarea cadrului instituțional a fost un pas important în fortificarea capacităților Republicii Moldova în procesul de tranziție energetică, cu scopul de a consolida politicile naționale de eficiență energetică și dezvoltare durabilă. În acest timp scurt, CNED a lansat și implementat programe ce vizează reducerea consumului de energie, îmbunătățirea condițiilor de trai a cetățenilor și protejarea mediului.
Cu această ocazie, directorul CNED, Ion Muntean, a discutat despre impactul fondurilor alocate pentru eficientizarea consumului de energie, colaborarea cu sectorul privat și măsurile educaționale pentru promovarea unui consum responsabil de energie.
Dle Muntean, cum a evoluat rolul CNED în promovarea eficienței energetice și a dezvoltării durabile în Republica Moldova în ultimul an?
În Republica Moldova, aproximativ 50% din energie este consumată de clădiri enrgofage, unde eficiența poate fi îmbunătățită cu 30-70%. Problema eficienței energetice a devenit una stringentă pentru economia națională și populație, astfel eficiența energetică în sectorul de clădiri fiind declarată a doua prioritate a guvernului.
Pentru a sprijini eficientizarea consumului energetic, sunt necesare crearea unor programe naționale și mecanisme de finanțare solide și instituții care să asigure buna implementare a acestor programe.
În mai puțin de un an, CNED și-a extins semnificativ capacitatea, trecând de la un simplu rol în elaborarea politicilor la implementarea directă a programelor care aduc beneficii concrete cetățenilor. Astfel, a contribuit la ajustarea cadrului legal, a dezvoltat un mecanism de finanțare dedicat programelor de eficiență energetică și a consolidat o structură instituțională bazată pe un model de guvernanță transparent și de încredere. În această perioadă, două programe naționale esențiale au fost aprobate și delegate CNED pentru implementare, Programul EcoVoucher și Programul de finanțare al Fondului pentru Eficiență Energetică în sectorul Rezidențial.
Prin intermediul acestor inițiative, instituția contribuie la scăderea facturilor la energie ale populației, la reducerea emisiilor și la creșterea securității energetice a Republicii Moldova.
Ce importanță strategică are Fondul pentru Eficiență Energetică în sectorul Rezidențial din Moldova (FEERM) în atingerea obiectivelor naționale în domeniul eficienței energetice și eradicarea sărăciei energetice?
Peste 70% din clădirile rezidențiale din Republica Moldova au fost construite în perioade când resursele energetice erau foarte ieftine, fără a se lua în considerare careva standarde de eficiență energetică. Consumul ineficient de energie și creșterea prețurilor la resursele energetice au dus la apariția sărăciei energetice, manifestată prin dificultăți la achitarea facturilor și imposibilitatea asigurării unui confort adecvat, mai ales în sezonul rece.
Având în vedere aceste argumente, Guvernul a aprobat programul FEERM pentru a eficientiza consumul de energie în sectorul rezidențial. FEERM joacă un rol esențial în combaterea sărăciei energetice, care afectează mii de familii din Moldova, cauzată de creșterea prețurilor la energie și de clădirile cu eficiență energetică redusă.
Puteți detalia principalele proiecte și inițiative finanțate prin FEERM? Ce impact concret se estimează că vor avea acestea asupra comunităților și mediului înconjurător?
Programul FEERM, aprobat în primă etapă pentru o perioadă de trei ani, beneficiază de un buget estimativ de 1,4 miliarde de lei. Acesta are ca obiectiv implementarea măsurilor de eficiență energetică în blocuri locative multietajate și case individuale, acoperind un total de cel puțin 507 mii metri pătrați din sectorul rezidențial.
Până în 2027, programul este proiectat să realizeze economii anuale de energie de cel puțin 66.9 milioane kWh pentru consumatorii casnici, ceea ce echivalează cu o reducere a cheltuielilor pentru energie cu peste 100 de milioane de lei anual.
Beneficiile economice și sociale cumulative, ca rezultat al implementării acestui program de finanțare, sunt estimate să genereze un impact economic de aproximativ patru ori mai mare decât beneficiile economice directe.
Cum colaborează CNED cu sectorul privat pentru a se implica la implementarea proiectelor de eficiența energetică și sursele regenerabile finantate prin intermediul FEERM?
Implicarea companiilor specializate în servicii de audit energetic, proiectare și lucrări de reabilitare energetică finanțate prin FEERM este esențială, având în vedere obiectivele ambițioase stabilite la nivel național. Este necesar să ne asigurăm că sectorul privat va fi motivat și va avea capacitatea de a face față volumului mare de lucrări preconizat.
Pentru a sprijini acest obiectiv, în acest an, pentru prima dată am organizat un forum internațional dedicat soluțiilor inovatoare de eficiență energetică, aducând expertiza internațională la Chișinău și facilitând colaborarea între companiile din Republica Moldova și cele străine. De asemenea, organizăm diverse platforme de comunicare cu companiile locale pentru a împărtăși viziunea noastră asupra proiectelor din următorii ani, astfel încât sectorul privat să-și poată alinia strategiile de afaceri la prioritățile guvernamentale în domeniul eficienței energetice.
În plus, ne străduim să pregătim sectorul privat în tehnicile de reabilitare energetică a clădirilor prin organizarea de instruiri cu experți cu experiență relevantă din Estonia și alte țări, asigurând astfel transferul de cunoștințe și consolidarea capacităților locale.
Ce mecanisme de monitorizare și evaluare sunt utilizate pentru a asigura eficiența utilizării fondurilor din cadrul FEERM?
Utilizarea eficientă a mijloacelor financiare administrate de CNED a fost printre principalele sarcini atunci când a fost dezvoltat modelul de guvernanță al instituției. Pe lângă proceduri clare și transparente care au fost elaborate, a fost instituit și un Comitet de Finanțare și Risc responsabil de aprobarea deciziilor de finanțare a proiectelor. Acest organism independent include 5 experți dintre care doi sunt reprezentanți desemnați de partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova și evaluează fiecare proiect din punct de vedere al riscurilor financiare, de mediu, tehnice și de sustenabilitate, asigurând o selecție riguroasă a proiectelor care vor fi finanțate.
Pentru fiecare proiect aprobat, calitatea lucrărilor și a materialelor utilizate este monitorizată de experți calificați din cadrul CNED. Această monitorizare continuă până la doi ani de la finalizarea proiectului, pentru a ne asigura că lucrările realizate funcționează conform așteptărilor și că economiile de energie estimate sunt atinse.
Programul EcoVoucher a fost foarte bine primit de populație. Cum evaluați succesul acestuia până în prezent și ce îmbunătățiri sunt planificate pentru viitor?
Programul EcoVoucher a fost lansat cu succes, fiind implementate deja primele sesiuni. Acesta are la bază o abordare inovativă și comodă pentru beneficiari. Aceștia primesc vouchere electronice fără a fi necesar să depună cereri sau să stea la coadă, iar rezultatele pilotării programului și a primei sesiuni din cadrul programului național sunt promițătoare.
În mai puțin de două luni, mii de familii au înlocuit electrocasnicele vechi și energoface cu altele eficiente energetic, ceea ce a redus semnificativ facturile la energie.
Totodată, primele sesiuni ne-au permis să depistăm care sunt vulnerabilitățile programului pentru al face mai eficient pentru următoarele sesiune. Astfel , ne propunem să îmbunătățim programul prin dezvoltarea unor noi funcționalități pentru sistemul informațional și să intensificăm campania de comunicare pentru a ajunge la cei mai vulnerabili, care nu au acces la tehnologiile informaționale.
În ce fel contribuie ecovoucherele la încurajarea adoptării tehnologiilor și produselor ecologice de către consumatori ?
Programul EcoVoucher promovează produsele electrocasnice cu performanță energetică ridicată. Astfel, mașinile de spălat eligibile în cadrul programului sunt cu clasa nouă de eficiență energetică B și A, iar în cazul frigiderelor - clasa D, C, B și a A.
Un criteriu important al programului este ca beneficiarii să returneze echipamentele vechi către magazin pentru reciclare. Ne asigurăm că aceste electrocasnice sunt trimise la reciclatori autorizați, unde sunt dezasamblate și materialele sunt valorificate în conformitate cu toate standardele de mediu.
Programul susține și educarea populației privind citirea etichetelor energetice, care indică consumul de energie al aparatului. Suntem bucuroși să observăm că beneficiarii analizează clasele de eficiență energetică și compară aparatele similare ca funcționalitate, dar diferite ca preț și consum de energie. Astfel, aceștia pot lua decizii informate, înțelegând de la început cum va influența consumul energetic bugetul familiei.
Care sunt principalele provocări în implementarea și extinderea programului de ecovouchere și cum intenționați să le depășiți?
Una dintre principalele provocări este gradul relativ scăzut de valorificare a voucherelor. Partea pozitivă este că bugetul neutilizat dintr-o sesiune este alocat prompt pentru sesiunea următoare. În acest sens, pe lângă dezvoltarea de noi funcționalități pentru sistemul informațional și strategia de comunicare, înțelegem că este nevoie și de timp pentru ca informațiile transmise să ajungă eficient la grupul-țintă.
De asemenea, un aspect important este faptul că voucherul poate părea ca un cadou neașteptat pentru beneficiari, luându-i prin surprindere și generând inițial o anumită reticență față de notificările primite. În acest sens deja am venit cu îmbunătățiri la program prin oferirea posibilității persoanele ce se înregistrează în sistemul informațional de vulnerabilitate energetică pentru compensații la energie să poată selecta electrocasnicele care necesită prioritar înlocuirea în gospodărie. Astfel, în sesiunile din anul viitor, voucherele vor fi trimise direct celor care corespund criteriilor de eligibilitate, în funcție de preferințele exprimate. În plus, ne propunem să extindem gama de produse electrocasnice care pot fi achiziționate în cadrul programului, în funcție de preferințele beneficiarilor.
CNED este implicat în educarea publicului cu privire la tranziția energetică și sustenabilitate. Ce inițiative de conștientizare publică și educație aveți în vedere în acest sens?
Informarea și sensibilizarea publicului cu privire la consumul eficient de resurse energetice și adoptarea soluțiilor durabile pentru echipamentele și procesele energetice reprezintă o prioritate pentru noi. În acest sens, am dezvoltat o strategie de comunicare și informare care include activități diverse: sesiuni de instruire, evenimente publice, elaborarea și distribuirea materialelor informative, și altele. De asemenea, organizăm un eveniment tradițional, Gala Moldova Eco Energetică, care a ajuns la cea de-a 13-a ediție, și prin care promovăm cele mai reușite proiecte de eficiență energetică. Prin Gala MEE, dorim nu doar să apreciem eforturile implementatorilor, ci și să motivăm alți actori – persoane, instituții – să preia exemplele de succes și să inițieze proiecte similare sau chiar mai performante.
Punem un accent deosebit și pe educarea tinerei generații, organizând anual concursuri cu teme din domeniul energiei, dedicate copiilor de diverse vârste. Este o mare bucurie să vedem interesul lor pentru aceste subiecte și calitatea lucrărilor pe care le prezintă sub îndrumarea profesorilor. Această inițiativă reprezintă un stimulent puternic pentru copii în alegerea unei profesii în domeniul energiei. În contextul actual, în care se resimte un deficit de specialiști, este esențial să ne preocupe formarea specialiștilor de mâine.
Cum vedeți rolul CNED în următorii 5-10 ani în contextul tranziției către o economie verde în Republica Moldova și alinierea la obiectivele internaționale de mediu?
Anul 2024 este deosebit de important pentru CNED, având în vedere că instituția a fost creată și a început să livreze rezultate cu impact pozitiv pentru populație. În acest an, au fost puse bazele unei instituții care și-a asumat rolul de a conduce tranziția energetică a Republicii Moldova, oferind soluții energetice eficiente pentru un viitor durabil. Noua entitate acoperă un spectru mai larg de activități legate de tranziția energetică și dezvoltarea durabilă. CNED este mult mai flexibilă în ceea ce privește cooperarea cu partenerii externi, dezvoltarea și administrarea instrumentelor de finanțare în domeniul eficienței energetice și energiei regenerabile. CNED va continua să joace un rol esențial în tranziția energetică a Republicii Moldova fiind principala entitate care va administra programe importante în acest sens. Ne propunem să diversificăm mecanismele de finanțare și să contribuim la o economie verde, integrând resursele financiare disponibile la nivel național dar și atragerea celor externe. Economia verde și obiectivele de mediu se numără printre valorile fundamentale ale instituției, alături de Cooperare, Noutate, Eficiență și Durabilitate.
Astfel, în următorii 5-10 ani, ne propunem să diversificăm mecanismele și instrumentele de finanțare care vor contribui la o economie verde în Republica Moldova și la un mediu mai curat și mai sănătos pentru populație. Programele deja funcționale, dar și cele care urmează să fie dezvoltate, vor fi, pe lângă sustenabilitatea lor ecologică, gândite astfel încât să atragă în mod prioritar resurse financiare disponibile pe piața internă.
De asemenea, în cadrul strategiei de dezvoltare instituțională, am stabilit ca prioritate creșterea rolului CNED ca Centru de informare și ghidare a populației, reprezentanților instituțiilor publice și celor din sectorul privat pe teme legate de energia durabilă. Vom oferi informații concrete despre cum poate fi economisită energia, ce oportunități de finanțare există, cum poate fi obținută finanțarea și care sunt cele mai sustenabile soluții.
Privim cu încredere către viitor, cu scopul de a dezvolta noi inițiative și de a atrage resurse suplimentare care să sprijine eficiența energetică și energia regenerabilă, contribuind la un mediu mai curat și la un viitor sustenabil pentru toți cetățenii. Suntem aici pentru a transforma provocările în soluții și pentru a asigura că beneficiile ajung direct la oameni, consolidând astfel securitatea energetică și bunăstarea națională.
*Acest articol este un produs comercial