Toată lumea își dorește un zâmbet frumos și dinți drepți, iar asta nu mai este doar o dorință, ci o realitate pe care o poți trăi. Despre tratamentele ortodontice moderne au povestit Alexandru Iurașco și Luminița Laur în cadrul unui interviu marca O Seară Perfectă.
Medicina evoluează într-un ritm alert și este unul dintre domeniile cele mai influențate de progresele tehnologice. Acum 10 ani, când vorbeai despre îndreptarea dinților, te gândeai imediat la aparatele dentare clasice, iar acest proces părea complicat, anevoios și destul de incomod. În prezent, însă, aproape fiecare al doilea sau al treilea om alege un tratament ortodontic modern. „Noi avem 2 tipologii de tratament ortodontic, brackeți şi alignere. Cel mai răspândit tratament ortodontic este cel cu brackeți. În ultimii ani totul s-a modernizat, iar în Republica Moldova alignerele ocupă acum un loc mai important. Ambele tratemente ne ajută să mișcăm dinții corect, să tratăm toate patologiile, anomaliile dentare, iar cel mai important este să arate cât mai frumos”, a spus Luminița Laur, product specialist Ordoline GBG.
Pentru pacienți, aspectul estetic este esențial, în timp ce pentru medici, sănătatea dinților este prioritatea principală. În acest context, Luminița Laur a discutat despre avantajele alignerelor, cea mai modernă metodă de tratament ortodontic: „Alignerele au cu mult mai multe beneficii, chiar dacă mulți inițial sunt sceptici. Tratamentul este mai estetic. Sunt niște cape, transparente, detașabile, invizibile. Pe lângă asta, nu sunt restricții alimentare. Pacientul trebuie să consume tot ce dorește. Igiena orală este cu mult mai bună decât cu brackeții pentru că, pacientul poate să curețe dinții în orice perioadă a zilei, să folosească ața interdentară. De asemenea, un alt plus este că tratementul cu alignere necesită mai puține vizite la medic pentru că, fiecare capă este programată să facă o anumită mișcare, cumparativ cu tartamentul cu brackeți, care este unul analogic. Capa se schimbă o dată la 10 zile, ea este programată să facă o anumită mișcare. Se poartă 22 de ore pe zi, se schimbă o dată la 10 zile și asta ne ajută să obținem un rezultat cât mai predictibil”.
„Majoritatea pacienților respectă orarul. Trebuie să fii responsabil dacă dorește să fie totul estetic, frumos și mai rapid. Tratamentul cu alignere nu aplică o forță atât de agresivă și puternică asupra dinților și asta este un plus foarte mare pentru că, pacientul nu simte durerea, mai ales când facem tratamentul ortodontic pentru copii sau pentru adolescenți”, a notat invitata.
Brackeții sunt fixați pe dinți și conectați cu un arc metalic, în timp ce alignerele sunt cape din plastic care aplică presiune pe dinți și se schimbă periodic. „Atât brackeții cât și alignerele sunt două instrumente care ajută la atingerea unui rezultat. Diferența este că brackeții se fixează pe dinți și se leagă cu un arc metalic. Alignerul este o capă din plastic care acționează programat, făcând presiune pe anumite puncte de dinți. Fiecare capă este programată să lucreze până la un anumit moment, după ea devine inutilă și trebuie să treci la următoarea capă, aceasta este diferența majoră”, a explicat Alexandru Iurașco, conducătorul departamentului stomatologic GBG.
„Am fost și noi sceptici la eficacitate și am studiat foarte mult înainte de a da preferințe unui anumit sistem de alignere, iar sistemul care este importat de compania noastră a trecut toate certificările și a integrat în tratament aceleași instrumente ca și la brackeții clasici”, a mai menționat Alexandru Iurașco.
La planurile de tratament lucrează o echipă întreagă de specialiști, a subliniat conducătorul departamentului stomatologic GBG: „Cele cu care lucrăm noi, au o denumire specifică, Ordoline, nu le facem noi, ele sunt produse în Lituania, noi colaborăm cu partenerii noștri de acolo. Diferența fată de alte sisteme este că la acest plan de tratament lucrează o întreagă comunitate de ortodonți. Planul de tratament este monitorizat de doctorul dumneavoatră și supervizat de o echipă întreagă de ortodonți, care au în spate sute de studii clinice. Aveți dublu control pentru calitate. O altă diferență e că noi garantăm rezultatul pe care îl promitem”.
„Ordonline este singurul dispozitiv medical, este singurul sistem înregistrat la Agenția Medicamente. Acest fapt denotă că produsul are toate certificătile necesare. Materialul din care este făcut ordoline este unul dintre cele mai bune de pe piață, are o elasticitate foarte sporită. În timpul purtării, capa nu-și pierde din elasticitate, ceea ce înseamnă că pe tot parcursul tratamentului, ea acționează cu acceași forță asupra dinților, dacă nu era dintr-un material mai elastic, în primele zile ar acționa mai tare, apoi s-ar deforma. Avem un material din 3 straturi, care acționează 10 zile”, a explicat Iurașco.
Întrebat dacă prețul este un indicator de referință al calității, Alexandru a răspuns: „Nu e permanent, dar trebuie să ne punem întrebarea, logic ar fi că dacă plătim mai puțin, obținem mai puțin. Până a începe tratamentul, noi dăm pacientului o planificare virtuală a viitorului rezultat și garantăm această planificare. Din câte știm, puțini dintre competitorii noștri se pot lăuda cu o planificare virtuală”.
„În primul rând, trebuie să vă consultați cu medicul vostru ortondont, care cu siguranță o să vă dea câteva opțiuni de tratament. Documentați-vă asupra sistemului, cine stă în spatele sistemului. Noi nu avem restricții de vârstă, tratăm și copiii, maturii. Urmează să fiu și eu un pacient Ordoline, aș vrea să aduc și eu la un nivel estetic mai bun dantura mea, să fi fost cu brackeți, nu luam această decizie. Durata este individuală, este de la caz la caz”, a continuat invitatul.
Termenul mediu pentru purtarea alignerelor este de aproximativ un an, a mai explicat Iurașco: „Totul depinde de pacient, de complexitatea cazului pentru că, dacă vorbim de un caz mai complicat, avem nevoie de mai multe alignere și integrăm mai multe instrumente. Termenul mediu este un an, iar la final de tratament este meținerea, care e foarte importantă”.
*Acest articol este un produs comercial