Combinatului de vinuri ”Cricova” S.A., declarat prin Lege Patrimoniu cultural-national a tarii, ii revine un rol important in ecosistemul vitivinicol si turistic al Republicii Moldova. Rol atribuit datorita ponderii sale in sectoarele in care activeaza si calitatii de promotor activ al imaginii Republicii Moldova peste hotarele tarii, precum si gratie potentialului de dezvoltare (uman, tehnologic, stiintific, cultural, natural, etc.) - bazat inclusiv pe cei peste 70 ani de experienta.

Publicat:10.03.2023, 15:13

Conceptul de baza al Combinatului  “Cricova” este de a stabili prin performantele sale un exemplu de excelenta si standarde ale calitatii si eficacitatii pentru industria vitivinicola a Republicii Moldova, care vor spori permanent rolul acesteia in oenologia mondiala.

    Astfel, Combinatul de vinuri  ”Cricova” S.A., in premiera lanseaza prima serie de vinuri ecologice monosoi din Republica Moldova.

        Asa cum traim intr-un mediu unde poluarea atmosferica dauneaza sanatatii umane si ecosistemelor, grija pentru natura si mediul inconjurator ne-a inspirat sa ridicam cultivarea vitei de vie si producerea vinurilor la un alt nivel, si anume de a produce seria de vinuri ecologice – WILD. Asta insemnind o noua etapa de dezvoltare a companiei “Cricova”, care include in sine o multime de criterii ca: management modern, specialisti calificati, tehnologii de ultima generatie si grija pentru consumatorii finali.

      Vinurile din aceasta gama sunt concepute in conformitate cu o serie de reguli stricte incepand cu plantarea si ingrijirea vitei de vie, pina la imbutelierea produselor propriu zise. Compania „Cricova” detine cea mai mare suprafata cu plantatii de vita-de-vie ecologica – 23,11 ha, situata in centrul republicii. Gestionarea acestei vite de vie ecologice presupune utilizarea produselor de origine exclusiv naturala pentru fertilizarea si protectia vitei de vie, interzicerea OMG-urilor, ingrijirea plantatiei fiind bazata strict pe lucrari manuale. La cresterea si ingrijirea acestei vite de vie au fost respectate sistemele si ciclurile naturii, care mentin si amelioreaza sanatatea solului, a plantelor si apei, dar si echilibrul dintre acestea. Pentru obtinerea unor plantatii sanatoase, care sa corespunda standardelor ecologice de certificare nationale si internationale specialistii companiei pun accentul pe inerbarea naturala, care permite crearea unui mediu echilibrat si divers, ce compenseaza lipsa tratamentelor cu substante sistemice si asigura deficitul de umiditate. Deasemenea, materiile vinicole dupa procesare (ciorchine, bostina) sunt ulterior folosite drept ingrasaminte ecologice pentru vita-de-vie.

     La producerea acestor vinuri strugurii au fost culesi manual, vinul a fost fermentat fara drojdie adaugata, iar in procesul tehnologic nu au fost inclusi aditivi sau nutrienti artificiali, absolut fiecare proces fiind confirmat prin acte normative.

       Cu calitati organoleptice extraordinare seria WILD debuteaza cu primul vin ecologic Feteasca Neagra roze din Republica Moldova, urmat de aromata Feteasca Regala. Produse in editie limitata, a cate 9500 sticle de fiecare pozitie. Gama Wild contine 2 vinuri ecologice - „WILD Feteasca Regala vin sec alb” un vin proaspat si expresiv, care cucereste prin explozia de arome florale si fructate unde se disting note de piersice albe, pere, citrice. „WILD Feteasca Neagra vin sec roz” superb si fin, uimeste prin complexitatea de arome de fructe rosii bine coapte,cirese, zmeura si petale de trandafiri.

     Combinatul de Vinuri “CRICOVA” este printre primele companii din Republica Moldova, care a obtinut certificatul CERES, care reprezinta certificarea pe piata europeana a produselor ecologice. Mai mult decat atat, compania este in proces de implementare a sistemului de sustenabilitate Fair’N Green, destinat evaluarii afacerilor din domeniul vitivinicol conform standardelor de sustenabilitate recunoscute pe plan mondial si care indica ca vinurile companiei din categoria eco sunt „sustenabile”.

      Conform ultimelor studii piata europeana consuma aproximativ 78% din vinurile organice, ceea ce reprezinta o oportunitate atractiva pentru compania “Cricova” pentru a se dezvolta in continuare pe acest sector. Piata vinurilor organice in ultimii ani este intr-o continua dezvoltare, astfel urmatorii pasi ai companiei “Cricova” sunt directionati spre integrarea seriei de vinuri ecologice pe piata larga din UE, mai exact 60% din cantitatea produsa va fi livrata pe urmatoarele pieti: Romania, Turcia, Portugalia, Norvegia, Ucraina, Cipru, iar 40% sunt preconizate pentru comercializarea pe piata din Republica Moldova. In exclusivitate, in luna martie vinurile  „WILD” vor fi prezentate la cea mai mare expozitie internationala de vinuri - „ProWein”, atunci ne vom face si debutul oficial pe piata europeana cu vinurile ecologice, vom intari inca o data relatiile de parteneriat cu distribuitorii actuali si cu siguranta vom atrage noi parteneri de afaceri.

*Acest articol este un produs comercial