Probabil ca nu o singura data te-ai intrebat cum e corect sa ai grija de cavitatea orala a copilului tau, ce produse sa folosesti si cum sa faci ca igiena dentara sa devina pentru micut o obisnuinta zilnica. Ei bine, la toate aceste intrebari iti va raspunde medicul stomatolog, Ana Bolduratu.

Publicat:28.05.2020, 14:43

Citeste si : Medicul stomatolog, Ana Bolduratu - despre importanta relatiei pacinet-dentist. „Eu imi iubesc profesia si din aceasta cauza, imi iubesc si pacientii.”

Pentru a ne bucura de o dantura frumoasa si sanatoasa la maturitate, e foarte important sa avem grija de ea inca din frageda copilarie. Cariile neglijate pot provoca probleme care sa afecteze permanent dezvoltarea dintilor. Iata recomandarile si raspunsurile specialistului la cele mai frecvente intrebari despre ingrijirea corecta a cavitatii bucale in cazul celor mici.

De la ce varsta incepem sa ne preocupam de igiena dentara a copiilor?

Igiena dentara a dintilor temporari (de lapte) este foarte importanta, parintii trebuie sa aiba o grija deosebita fata de cavitatea bucala a bebelusilor lor, chiar de la prima aparitie a primului dinte. Daca o sa acordati atentia necesara chiar din primele luni, o sa fiti remunerati pe parcursul anilor, cand o sa constatati ca aveti un copil cu dantura sanatoasa si o sa vizitati medicul stomatolog doar pentru consultatii.

Cum se face corect periajul dintilor la cei mici? De la ce varsta ii lasam sa se spele singuri pe dinti?

Din primele luni se face masajul gingiilor cu o compresa (tifon) sterila, umezita sau gasim in farmacii periute speciale pentru aceasta procedura. Daca igiena copilului se va transforma intr-o rutina zilnica, acesta va deveni un moment foarte cautat si placut de copil. Parintii dau exemplu cu ajutorul diferitelor desene animate, ajuta, indeamna prin diferite jocuri, demonstreaza copiilor sa-si faca igiena dentara incepand cu prima luna de viata pana la varsta de 5-7 ani impreuna cu mama si tata. De la varsta de 7 ani, parintii doar monitorizeaza procesul sa fie facut de doua ori pe zi.

Pentru periaj se foloseste o pasta de dinti speciala pentru copii? Ce se intampla in cazul in care cei mici utilizeaza pasta de dinti obisnuita?

Copii de la 0 pana la 17 luni nu au nevoie de pasta dentara, igiena se face doar cu periuta. Incepand cu luna a 18-a pana la 5 ani, igiena se face cu pasta dentara bogata in fluor. Pe periuta se aplica o cantitate foarte mica de pasta si asta va fi suficient pentru o igina dentara buna. Daca cei mici vor folosi o pasta dentara pentru maturi, sunt riscuri de aparitie a fluorozei.

Cand se face prima vizita la medicul stomatolog?

Deoarece medicul stomatolog este un personaj negativ pentru majoritatea copiilor, este necesar ca copilul sa faca prima vizita chiar din primul an al nasterii pentru a se obisnui cu medicul, cu cabinetul, chiar si cu mirosul din clinica. Copiii mici sunt foarte activi si este mai dificil de lucrat cu ei. De aceea mult depinde de parinti si de discutia lor acasa despre importanta vizitei la stomatolog. Cea mai buna parte a zilei pentru programarea copilului este dimineata, cand copiii sunt mai atenti. Din aceasta cauza, de multe ori parintii copilasilor de la 3 ani in sus sunt rugati sa astepte in hol, pentru construirea relatiei medic-copil.

Care sunt problemele dentare, cu care se pot confrunta cei mici in cazul unei igiene orale necorespunzatoare?

Igiena corespunzatoare a copilasului este una dintre cele mai bune solutii pentru o dantura sanatoasa si pentru vizitele medicului stomatolog doar pentru profilaxii. In caz contrar, vor aparea carii dentare, pulpite, periodontite si multe nopti nedormite.

Problemele dintilor de lapte pot afecta dantura permanenta? In ce masura?

Dintii de lapte trebuie sa fie tratati la timp, deoarece ignorarea tratamentului lor duce la extractia prematura, care poate avea efecte negative ca: perturbari in dezvoltarea arcadelor dentare, afectarea eruptiei si structurii dintilor permanenti.

Citeste si : Tot ce trebuie sa stii despre albirea dintilor! Medicul stomatolog, Ana Bolduratu: „Chiar daca pe piata cosmeticelor se gasesc multe preparate pentru albirea dentara, va garantez ca doar dentistul va poate oferi calitate si siguranta.”

Cat de importante sunt obiceiurile alimentare in ingrijirea danturii copiilor?

Copilarie fara dulciuri nu exista, dar totul trebuie sa fie cu masura. Bomboanele, ciocalata (zaharul), iaurturile, sucurile duc la aparitia cariei. Daca insa se face igiena dupa fiecare masa sau cel putin, inainte de somn, riscul aparitiei cariei se diminueaza. Alimentatia copilului trebuie sa fie bogata in calciu, fructe si legume. Foarte folositoare pentru dantura copilului sunt alimentele crocante (morcov, mar, nuci, castraveti), care presupun o masticatie mai intensa, astfel generand saliva care joaca un rol in curatirea dintilor.

Citeste si : Imbina utilul cu placutul si are succes. Ana Bolduratu - stomatolog cu mii de urmaritori pe Instagram: „Eu consider ca orice persoana care apare in mediul on-line are ce spune publicului, insa eu aleg ce si pe cine sa ascult.”

Citeste si : Periuta de dinti: cum o alegem si cand trebuie schimbata? Medicul stomatolog, Ana Bolduratu: „O regula de baza in igiena corecta a danturii este schimbarea periei o data la trei luni. Exista insa si exceptii...”

Surse foto: Google.com; Arhiva personala

*Acest articol este un produs comercial.