Poți râde, mesteca și vorbi cu gura plină de dinți la orice vârstă. Despre restaurările totale pe implanturi, află mai multe de la medicul Vadim Lazari, în cadrul unui interviu marca O Seară Perfectă. 

Publicat:25.11.2024, 13:34

„Există 3 mari categorii de pacienți care fac parte din potențialii candidați la reabilitările totale pe implanturi. Prima ar fi pacienții cu parodontoză, cei care au dinți, dar ei se clatină și nu pot fi utilizați din punct de vedere mecanic, nu pot mânca. A doua categorie sunt cei care au proteze, îi scot și pun permanent. A treia categorie de pacienți sunt cei care au lăsat atât de mult, încât cariile au distrus foarte tare dinții, respectiv, ei nu mai pot fi reabilitați. Pentru a vă imagina câți pacienți sunt în țară, în clinica noastră avem cel puțin câte o operație pe zi de reabilitare. Noi avem 3 clinici, una la Chișinău și două la Anenii Noi”, a explicat Vadim Lazari, medic șef la clinica stomatologică IceBerg Dent

Înfățișarea, dar și sănătatea este influențată considerabil de starea dinților, notează specialistul: „Este despre înfățișare, plus, noi avem tractul digestiv, stomacul, care sunt afectate. Atunci când alimentele nu sunt mărunțite corect, nu avem o rație alimentară corectă, în lipsa dinților nu o poți avea normală... Mulți pacienți nu cunosc despre această procedură sau li se pare foarte scumpă. La moment poți achita în rate acest tip de tratament”. 

„În general, reabilitarea totală nu este doar despre implanturi. De regulă, se utilizează 4 sau 6 implanturi, cel mai des, optăm pentru 6 pentru că, sprijinul e pe mai multe puncte fixe. Aici avem o problemă, majoritatea pacienților își doresc fixarea tuturor dinților, dar după ce le fixăm, ei au o altă problemă, este foarte greu să igienizeze în capătul gurii, de aceea, eu optez să le fixați 12 dinți. Altfel, confortul scade”, a explicat Vadim. 

Tratamentul de restaurare totală pe implanturi, în prima etapă, durează doar 4 zile: „Cum am menționat anterior, se înserează 4 sau 6 implanturi. În ziua operației luăm măsura care se expediază în laborator, a doua zi facem o probă, iar după a 4-a zi, pacientul are dinții în gură. Sunt dinți temporari, din plastic, dar cea mai importantă funcție a lor nu este de a mânca tot ce vrei pentru că, nici nu ai voie. Este o perioadă de adaptare a lor, protezele sunt dintr-un material moale, care mestecând nu distruge articulația, dar nici ei nu se distrug. Mai nou, am avut o operație în care imediat operăm și imediat fixăm dinții în gură. E o procedură la care încă lucrăm pentru că, implică foarte multă pregătire, comparativ cu cealaltă”.

Fotografie

„Sunt diferite situații, dar cel mai des când ni se extrage un dinte din regiunea estetică, imediat fixăm și dinți temporari. Atunci când avem reabilitare, dinții între ei sunt uniți printr-o carcasă metalică. Dacă mușcăm în partea dreaptă, implantul din stânga, la fel, funcționează. Perioada de prindere a unui implant în os este de 4 luni. Dau pacienților acest exemplu, am rupt o mână, am pus-o în ghips, putem să luăm un pix în mână, dacă nu ne doare, dacă luăm ceva mai greu, mâna se rupe înapoi. Exact așa se comportă și un implant în cazul reabilitării totale. Durează totul 4 luni, iar după aceste 4 luni, putem să mâncăm ce vrem”, a continuat Vadim. 

Clinica dă 10 ani garanție pentru tratamentul de reabilitare totală. „La IceBerg Dent, dăm 10 ani garanție. Oferim încredere pacientului, suntem o rețea de clinici, Suntem serioși și cu actele juridice”, a notat specialistul. 

Implantul ar trebui îngrijit asemenea dinților naturali, a mai menționat medicul: „Implantul este un obiect artificial, care se pune în organismul uman. La propriu, el nu suferă modificări, suferă gingia și osul. Chiar și cazul unui dinte natural, gingia și osul suferă dacă persoana nu face igiena corespunzătoare. O dată în an pacientul obligatoriu vine la noi. De asemenea, avem patologii sistemice, diabetul zaharat, probleme cu glanda tiroidă, afectează gingia și osul pacientului cu dinte natural. Și nu în ultimul rând, este calitatea implantului, dar și specialistul care îl fixează. Sunt niște reguli simple, după care se fixează acest implant în os”.

Pentru această procedură, sunt și contraindicații: „Sunt interdicții absolute și relative. Absolute sunt atunci când pacientul se află în chimioterapie, radioterapie, patologii cardiace acute, nu mai devreme de jumătate de an după un incident cardiac sau a sistemului nervos central. Plus, sunt pacienții cu handicap care ar putea să utilizeze incorect, mușcându-i pe cei din jur. Și la copii evident, este o vârstă de la care începem să utilizăm acest tratament”. 

Fotografie cu atmosphere

*Acest articol este un produs comercial