Un vaccin impotriva coronavirusului care ofera imunitate pe viata, asta promit mai multi cercetatori din Belgia. Oamenii de stiinta de la Institutul Rega al renumitei Universitati Catolice din Leuven sustin ca vaccinul produs de ei va fi o alternativa viabila la celelalte de pana acum.

Publicat:14.01.2021, 08:44

Vaccinul oamenilor de stiinta din Belgia se afla in prezent in faza de testare si ar urma sa fie distribuit in aceasta toamna.

"Suntem singura echipa din lume care folosim vaccinul impotriva febrei galbene ca vector, ca punct de plecare pentru vaccinul nostru. Alte companii precum Astra Zeneca si Johnson&Johnson folosesc virusuri comune de gripa pe care-i pun in ARN mesager. Avantajul vaccinului nostru este ca protejeaza si impotriva febrei galbene, iar pentru America Latina si Africa poate fi un bonus. In momentul in care China a pus codul genetic al lui SARS-COV-2 online, pe 11 ianuarie 2020, noi am inceput sa dezvoltam in doua saptamani, sa initiem vaccinul", sustine Johan Neyts, seful Institului Rega-UCL Louvain.

Vaccinul Institutului Rega din Belgia poate fi transportat la - 8 grade Celsius si pastrat in frigidere obisnuite, spre deosebire de cele de la Pfizer, la - 70 de grade Celsius sau Moderna, la - 20 de garde Celsius.

"Dupa o singura doza, la zece zile dupa aceasta, vaccinul nostru s-a dovedit ca este eficient total pe animale. Imaginati-va ca daca in China, s-ar fi permis accesul imediat cu medicamente, trimise si transportate prin Organizatia Mondiala a Sanatatii, pentru primii bolnavi, medici, asistente, familiile lor, impreuna cu carantina, am fi putut controla izbucnirea pandemiei", a mai spus directorul Institutului belgian.

In Uniunea Europeana se folosesc, in prezent, doua vaccinuri: Pfizer Biontech si Moderna, dar, executivul comunitar mai are acorduri de achizitie de vaccinuri impotriva COVID-19 cu companiile AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sanofi, CureVac si Valneva. Bruxelles-ul le-a cerut statelor membre sa nu mai lanseze achizitii proprii de vaccinuri, in paralel cu ale Comisiei, si sa raporteze dozele de vaccinuri administrate.

Sursa: