Este clar ca nu vom mai avea vacantele de alta data in Grecia, insa autoritatile se straduiesc sa gaseasca masuri cat mai eficiente, astfel incat sa ne bucuram de vara.

Publicat:09.05.2020, 18:06

Cea mai recenta informatie vine din partea ministrului elen al Turismului, care sustine ca, inainte de urcarea in avion, vizitatorii trebuie sa fie testati negativ, pentru coronavirus.

Pe plaje, se vor pastra distante sociale, iar in restaurante sau taverne, mesele trebuie asezate la 2 metri unele de altele.

Pe de alta parte, bulgarii spera si ei sa primeasca oaspeti, macar la jumatatea verii.

Grecia spera sa poata primi turisti straini de pe 1 iulie

 Insa cei care vor sa isi petreaca vacanta in republica elena trebuie sa fie testati negativ pentru coronavirus, inainte de a urca in avion. Regula a fost anuntata de ministrul grec al turismului Charis Theoharis intr-un interviu pentru ziarul german Faz.

Charis Theoharis, ministrul grec al Turismului: “Ideea este de a efectua inspectii in tara de plecare, astfel incat persoanele care sunt deja in avion sa se simta in siguranta ca alti pasageri au fost testati negativ pentru coronavirus.”

O decizie finala nu a fost luata inca in acest sens dar premierul grec sustine ideea testarii turistilor. Spune - in acelasi timp - ca este posibil ca vara aceasta sa nu existe baruri deschise.

Kyriakos Mitsotakis, premierului grec: “Acum, adevarata intrebare este daca vom putea sa avem turisti mai tarziu in vara.

Reporter: Veti putea?

Kyriakos Mitsotakis, premierului grec: “Numai daca suntem de acord cu protocoale foarte specifice, speram la nivel european. Sa presupunem ca oamenii vor fi testati inainte de zbor si apoi ii vom monitoriza cu atentie, fie un test de anticorpi, fie un test PCR. Si atunci, desigur, experienta turistica din aceasta vara poate fi usor diferita de cea pe care am avut-o in anii precedenti. Cu mai multa distantare sociala.”

Turistilor li se va lua temperatura la aeroport

Adonis Prinianakis a invatat limba romana in timpul facultatii la Cluj.

Acum detine una dintre cele mai mari agentii de turism din Creta, care aduce mii de vizitatori romani in Grecia si este in stransa legatura cu oficialii de la Ministrul turismului.

Adonis Prinianakis, proprietar agentie turism: “Cand o sa vina turistii aici in Creta o sa li se ia temperatura la aeroport. Inca nu s-au finalizat toate hotararile de Guvern, pentru ca depinde ce prevede Organizatia Mondiala a Sanatatii, ca trebuie sa respectam aceste reguli.”

Multi romani merg insa in Grecia cu masina. Deocamdata, in republica elena, in autoturisme pot calatori cel mult 3 oameni. La Ministerul Turismului din Grecia se discuta insa despre ridicarea restrictiei, cel putin in cazul familiilor cu mai multi copii.

In ceea ce priveste turismul cu autocarul si acolo se iau in calcul reguli stricte. Tasos Sarafidis detine in Grecia o companie de transport. In fiecare vara, aduce din Romania, mii de turisti in Atena.

Tasos Sarafidis, proprietar firma de transport: “Se discuta ca in autocare sa nu mai fie numarul maxim de persoane. In loc de 50 de persoane, 25. Adica, oamenii sa stea unul pe doua scaune.”

Nici la plaja nu va mai fi ca in anii trecuti. Pastrarea unei distante sociale este esentiala, chiar si in aer liber. Unii administrati au luat deja masuri.

Pe plaja din Glyfada - de pilda - umbelele de plaja au fost asezate la o distanta considerabila una de celalta.

In ceea ce priveste cazarea, nu se stie deocamdata daca vor fi deschise toate hotelurile mari.

Proprietar agentie turism: “O sa fie plexiglas la receptiile hotelurilor, sa nu vina in contact receptionerii cu turistii. La fel, si in restaurante. Trebuie sa fie aproximativ la 2 metri patrati cate o masa, sa nu fie foarte inghesuiti turistii. La piscine, la fel.”

Turistii vor purta masti pe feribot

Cat despre calatoria cu feribotul, chiar joi seara autoritatile au avansat cateva reguli. Pe nave vor putea fi ocupate doar jumatate din locuri si turistii vor fi obligati sa poarte masti.

Pe de alta parte, Bulgaria, aflata si ea in preferintele romanilor pentru vacante, a anuntat ca incearca sa isi deaschida portile pentru turistii straini tot pe 1 iulie.

La piscine, autoritatile bulgare se gandesc sa le ia temperatura tuturor turistilor, iar distanta dintre scaune ar trebui sa fie intre 2 si 4 metri.

Georgi Toporchev: “Obligatoriu se vor dezinfecta vestiarele inainte de afi folosite. de asemenea, avem disponibile prosoape peste tot.”

Vecinii de la sud de Dunare vor icepe sa relaxeze restrictiile impuse din cauza COVID-19 pe 13 mai. De atunci, bulgarii vor avea voie sa calatoreasca in tara, in scop turistic si vor redeschise hotelurile mici si pensiunile.

Pentru a-i convinge pe straini sa le viziteze tara, 47 la suta dintre hotelierii bulgari spun ca vor reduce preturile.

In Bulgaria au fost confirmate aproape 1.900 de cazuri de coronavirus, iar 84 de oameni au murit.

Sursa: