Cehia le va permite cetatenilor sai sa se deplaseze, din 15 iunie, in majoritatea tarilor europene fara a mai fi obligati sa prezinte la intoarcere dovada unui test negativ la noul coronavirus. Totodata, a anuntat ca in aceleasi conditii primeste turisti din 19 tari considerate sigure, printre care si Romania. Republica Moldova nu se regaseste in lista, scrie digi24.ro

Publicat:02.06.2020, 11:57

De la data respectiva, statele europene vor fi plasate in trei categorii, cu un sistem de coduri de culori, in functie de riscul de transmitere a coronavirusului, informeaza Reuters si app, citate de Agerpres.

Astfel, din 15 iunie, cehii vor putea calatori fara restrictii in 19 tari “verzi”, categorie in care au fost plasate statele vecine Germania, Austria, Polonia si Slovacia, precum si Ungaria, Romania, Bulgaria sau alte tari considerate „sigure”, printre care Croatia, Grecia, Cipru, Elvetia, statele baltice, Finlanda, Norvegia, Islanda.

cehia harta coronavirusHarta de risc in Europa conform Guvernului Cehiei

Cetatenii din aceste tari vor putea intra in Cehia fara a fi obligati sa faca dovada unui test negativ la noul coronavirus, a precizat ministrul sanatatii.

Guvernul de la Praga a plasat Franta, Spania, Portugalia, Italia, Irlanda, Danemarca, Olanda si Belgia in categoria „portocalie”, in care propriii cetateni vor putea calatori fara restrictii. In schimb, cetatenii statelor respective vot trebui sa prezinte dovada unui test negativ.

Marea Britanie si Suedia au fost plasate in categoria „rosie”, cu cel mai mare risc, ceea ce inseamna ca atat cehii reveniti din aceste state, cat si cetatenii celor doua tari vor fi obligati sa faca dovada unui test negativ.

In majoritatea zilelor din mai, Cehia a raportat mai putin de 100 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus. Numarul total al celor infectati a fost de 9.286, dintre care pana acum 6.642 au fost declarati vindecati, iar 321 au decedat.