Tarile europene incep de luni sa relaxeze unele controale la frontiere dupa izolarea determinata de coronavirus, insa unele restrictii sunt in vigoare in cateva tari. Existenta acestor restrictii si faptul ca multi europeni lucreaza de acasa inseamna ca nivelul calatoriilor va ramane scazut fata de perioada de dinaintea pandemiei, relateaza Reuters citata de Agerpres.

Publicat:15.06.2020, 17:49

Spatiul Schengen, care cuprinde 22 de tari din UE, plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Elvetia, permite trecerea frontierelor fara controale, insa granitele au fost in mare parte inchise timp de trei luni, cu exceptia traficului de bunuri si deplasarea lucratorilor din domeniile esentiale.

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, le-a cerut saptamana trecuta statelor membre ale UE sa ridice controalele interne la frontiera pana luni si sa permita redeschiderea graduala spre alte tari incepand din iulie.

Decizia ar putea ajuta la salvarea sezonului de vara, parte esentiala a industriei turismului in Europa. Alaturi de domeniile recreative si cultura, aceste sector reprezinta aproape 10% din economia UE, iar in tarile mediteraneene, care au fost puternic lovite de pandemie, asigura un procent chiar mai mare.

Din Islanda si pana in Grecia, multe restrictii pentru cetatenii din UE si din Schengen se relaxeaza de luni, dar asta nu inseamna o revenire la calatoriile libere pentru cei 420 de milioane de locuitori din Spatiul Schengen.

Germania, Belgia, Franta si Grecia au restabilit de luni libera circulatie cu toate tarile din UE, potrivit AFP.

Spania nu va primi insa turisti straini pana la 21 iunie, cu exceptia unor insule spaniole.

In alte parti, dreptul de a calatori depinde de tara in care locuiesti si de tara in care vrei sa mergi.

Grecia impune carantina obligatorie pentru cetatenii care vin de pe o serie de aeroporturi din opt tari din UE. Cehia are un sistem bazat pe culori si interzice intrarea turistilor din tari de nivel „portocaliu” si „rosu”, cum ar fi Portugalia si Suedia.

Danemarca va permite accesul turistilor din Islanda, Germania si Norvegia, dar nu si din Suedia, cu conditia ca ei sa rezerve cel putin sase nopti de cazare.

Croatia, care depinde in mare masura de turism, si-a redeschis de asemenea frontierele. O decizie similara a luat si Polonia, care primeste cetateni din UE incepand de sambata.

Carantina obligatorie de doua saptamani din Marea Britanie pentru vizitatori inseamna ca si britanicii vor avea parte de aceeasi izolare in Franta.

Inainte de criza, 3,5 milioane de persoane traversau in medie pe zi granitele interne din UE, conform unui raport de anul trecut al Parlamentului European.

Circa 1,7 milioane de persoane faceau naveta spre munca. Multe dintre aceste persoane lucreaza acum de acasa, in timp ce prelungirea restrictiilor si ingrijorarile privind sanatatea ar urma sa limiteze turismul si calatoriile de afaceri.

De exemplu, pe aeroportul din Bruxelles, in prima zi de redeschidere opereaza circa 60 de zboruri, 10% din normalul de 600.

Sursa: