Noile mutatii ale coronavirusului din Marea Britanie si Brazilia ar fi ajuns si in tara noastra. Asa explica expertul international in sanatate publica, Ala Tocarciuc, cresterea brusca a numarului de cazuri noi de infectari din ultima saptamana. Autoritatile nu din sanatate nu au oferit o explicatie, dar anunta ca au fost reactivate 130 de paturi la spitalul de ftiziopneumologie, iar restrictiile ar putea fi din nou inasprite daca infectarile vor continua sa creasca.

Publicat:13.02.2021, 18:38

Ala TOCARCIUC, EXPERT INTERNATIONAL IN SANATATE PUBLICA: “Eu cred ca mutatia din Marea Britanie de mult este la noi. Si mai nou, mutatia din Brazilia aparuse deja in Europa, in Franta, Spania si Portugalia. Eu cred ca, posibil, si mutatia din Brazilia este la noi. Brusc a inceput sa creasca numarul de bolnavi si asta ne spune ca avem o mutatie mai contagioasa.”  

Asa explica expertul in sanatate publica, Ala Tocarciuc, explozia de infectari ultimele zile. Potrivit acesteia, noile mutatii sunt de trei ori mai contagioase, iar conexiunile mai frecvente intre oameni au contribuit la cresterea numarului de cazuri. Expertul spune ca tara noastra are capacitatea de a depista noile tulpini.

Ala TOCARCIUC, EXPERT INTERNATIONAL IN SANATATE PUBLICA: “Noi avem echipamente si avem oameni care pot citi genomul, doar ca nu avem reagenti. Nu este complicat de cumparat reagenti si de vazut ce mutatii sunt, pentru ca noi avem nevoie de prognoze.”

Expertul crede ca pentru a stopa aceasta crestere ar fi sa bine depistam ce mutatii totusi au ajuns si la noi in tara, pentru a evita un nou val care va da tot sistemul de sanatate peste cap. Pe langa probabilitatea noilor mutatii Ala Tocarciuc spune ca si revenirea copiilor la scoala ar putea fi o cauza a cresterii infectarilor.

Ala TOCARCIUC, EXPERT INTERNATIONAL IN SANATATE PUBLICA: “A inceput in primul rand un nou semestru scolar, a inceput un flux al copiilor si al studentilor ca si purtatori.”  

Totodata, aceasta mentioneaza ca si numarul de teste efectuate a crescut, fapt care ne permite sa testam si sa identificam un numar mai mare de persoane infectate. Potrivit Ministrului Interimar al Sanatatii numarul cazurilor grave a crescut cu 30 la suta, iar locuri in spitale sunt tot mai putine.

Tatiana ZATIC, MINISTRU INTERIMAR, SECRETAR DE STAT AL MINISTERULUI SANATATII: ”Noi reactivam paturile care le-am dezactivat in luna ianuarie. Deschidem suplimentar 130 de paturi in municipiul Chisinau, spitalul de ftiziopneumologie.”

Premierul interimar Aureliu Ciocoi a anuntat ca in cateva zile ar urma sa convoace Comisia Nationala Extraordinara pentru Sanatate Publica si daca numarul de infectari va continua sa creasca, ar putea fi introduse noi restrictii. In prezent este obligatorie purtara mastii in spatii deschise, restaurantele si cafenele se inchid la ora 22 iar  salile de concerte si de spectacole au fost redeschise pentru un numar limitat de spectatori.