La nivel mondial continua sa se ia masuri pentru a opri raspandirea virusului COVID-19.

Publicat:15.03.2020, 08:43

Franta pune, mai nou, lacatul pe usa barurilor, restaurantelor si anumitor magazine.

In Italia, guvernul a facut un nou apel catre populatie, cerandu-le oamenilor sa stea cat mai mult timp izolati in case.

In Peninsula, cel mai recent bilant indica peste 1.440 de morti si mai mult de 21 de mii de imbolnaviri.

Aflata in stare de urgenta, America a suspendat de sambata toate zborurile care vin din Marea Britanie si Irlanda. Asta dupa ce zilele trecute Donald Trump a anuntat ca interzice intrarea pe teritoriul Statelor Unite a celor care vin din cele 26 de tari europene membre ale spatiului Schengen.

In expectativa sunt s italienii. Pentru ca toata tara e in carantina, trebuie sa ramana in case pana pe 3 aprilie. Pot iesi doar pentru a se duce la lucru, la spital si pentru a-si cumpara de mancare.

Melissa Bell, corespondent CNN„Priviti Scarile Spaniole din Roma asa cum probabil nu le veti mai vedea vreodata. Roma este literalmente un oras-fantoma si toata lumea urmareste cu sufletul la gura evolutia cifrelor, mai ales ca aceasta tara inca nu reuseste sa controleze aceasta epidemie. Numarul cazurilor infectate creste zilnic. Potrivit informatiilor pe care le-am aflat, in regiunea din nordul Lombardiei, unde a fost focarul cel mai acut, inceput in orasul Codogno, unde a aparut primul pacient, cel care guverneaza regiunea Lombardia ne-a spus ca acolo rata imbolnavirilor a inceput sa scada. Asadar, carantina stricta instituita din prima faza pare sa dea rezultate.”

In schimb, in Franta situatia escaladeaza. Premierul a ordonat inchiderea tuturor barurilor, restaurantelor, cinematografelor si magazinelor neesentiale, insa alegerile municipale care au loc duminica in Paris se vor desfasura conform programului stabilit, dar cu masuri extra de precautie.

Presedinta unei sectii de votare„Cand alegatorii vor ajunge in acest punct aflat la intrarea in sectia de votare, vor fi intr-o zona sigura, care a fost dezinfectata in prealabil. Aceasta inseamna ca toate pardoselile, toate panzele (care acopera cabinele de vot), cu alte cuvinte toate suprafetele au fost dezinfectate cu un anumit produs. Alegatorii vor veni aici si isi vor dezinfecta mainile.”

Aflat in izolare dupa ce sotia sa a fost testata pozitiv de noul coronavirus, premierul Canadei continua sa transmita mesaje de incurajare.

Justin Trudeau, premierul Canadei„Stiu ca sunteti ingrijorati. Sunteti ingrijorati in legatura cu sanatatea voastra, cu sanatatea celor apropiati, in legatura cu slujbele, economiile ori chiriile voastre, in legatura cu copiii care stau acasa. Stiu ca va framanta incertitudinile despre economia globala. Masurile luate pentru a va proteja sanatatea au impact economic, dar la fel de adevarat este ca suntem in situatia fericita de a dispune de parghii fiscale semnificative pentru a va sprijini.”

Frederik Pleitgen, Corespondent CNN: „Guvernul german “scoate bazooka” la inaintare, dupa cum s-a exprimat ministrul de Finante, pentru a contracara impactul economic al crizei provocate de coronavirus. Guvernul este dispus sa ofere linii de creditare companiilor germane care au necazuri de pana la o jumatate de trillion de euro si chiar mai mult daca este nevoie. Unul dintre principalele programe pe care le instituie guvernul german in asemenea situatii este cel numit “program scurt de lucru”, adica le permite angajatilor sa munceasca mai putin, angajatorii ii platesc pentru munca prestata, iar guvernul completeaza diferenta. Mai mult decat atat, guvernul german este dispus sa garanteze imprumuturi si chiar sa ofere reduceri fiscale companiilor care au probleme.”

Premierul elen a ordonat inchiderea plajelor, dupa ce mii greci au ignorat apelul de a ramane in case

 

Mii de greci, incurajati de vremea calda de sambata, s-au adunat in numar mare pe plaje, sfidand autoritatile care au cerut ca oamenii sa ramana acasa pentru a preveni raspandirea coronavirusului, scrie Greek Reporter.

Pe o plaja la Asteras Vouliagmeni, la sud de Atena, agentii de paza au intors oamenii din drum din cauza supraaglomerarii.

Sambata seara, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a ordonat autoritatilor sa inchida toate plajele si statiunile de schi.

“Tocmai am ordonat ca toate plajele si statiunile de schi sa fie inchise maine. Situatia este grava si necesita ca toata lumea sa actioneze cu responsabilitate. Trebuie sa evitam locurile publice cu prea multe persoane”, a scris premierul intr-un mesaj pe Twitter.

Anterior, autoritatile medicale au anuntat ca alte doua persoane au murit din cauza coronavirusului, ceea ce a crescut la trei bilantul deceselor in tara. Ambii pacienti decedati aveau probleme grave de sanatate pre-existente, a precizat Ministerul Sanatatii.

Totalul imbolnavirilor a ajuns la 228, sambata fiind inregistrate 38 de cazuri noi.

Cate cazuri sunt pana acum in lume

 

Aproape 10.000 de cazuri noi de infectare cu coronavirus s-au inregistrat in ultimele 24 de ore in intreaga lume, cu un total de 142.539 de cazuri confirmate, a anuntat sambata Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), conform EFE.

Dintre cele 9.769 de cazuri noi, aproape 7.000 au fost inregistrate in tari din Europa, in timp ce in China au fost doar 18 cazuri, potrivit raportului zilnic al OMS.

Numarul deceselor de COVID-19 in lume este 5.393, iar dintre acestea 438 s-au inregistrat in ultimele 24 de ore, transmite Agerpres.

Italia a ramas cel mai grav afectata in ultimele zile, cu 2.547 de cazuri noi si 252 de decese, in timp ce in Spania situatia a continuat sa se agraveze cu 1.266 de persoane contaminate si 120 de decese.

In Italia, numarul total de pacienti cu COVID-19 este de 17.660, iar in Spania 4.231, ceea ce o face a doua tara europeana cu cea mai mare rata de contagiune.

In lume, Iranul este locul in care coronovirusul se raspandeste cel mai rapid cu 1.289 de cazuri si 514 decese.

In Asia, situatia se imbunatateste, deoarece pe langa China, si Coreea de Sud are cifre imbucuratoare: doar 107 cazuri si 6 decese in ultimele 24 de ore.

Treisprezece noi tari au anuntat cazuri de infectare, totalizand 135 de tari sau teritorii afectate.

 

Albania si-a inchis frontierele si intra in carantina 

 

Albania a intrat in carantina de la miezul noptii, a anuntat sambata premierul Edi Rama, in pofida faptul ca, pana in prezent, au fost confirmate numai 38 de cazuri de coronavirus si un deces in aceasta tara, informeaza EFE.

Guvernul albanez a decis sa ia aceasta masura drastica la cinci zile dupa confirmarea primului caz de imbolnavire, din cauza lipsei de paturi de spital si a constiintei civice, precum si pe fondul relatiilor stranse pe care Albania le are cu Italia, unde traiesc legal circa 440.000 de imigranti albanezi.

Incepand cu ora locala 00:00 (23:00 GMT), frontierele terestre cu Muntenegru, Kosovo, Macedonia de Nord si Grecia vor fi inchise pentru toate autocarele, microbuzele si automobilele particulare, a anuntat seful guvernului.

“Frontiera se va mentine deschisa doar pentru transportul marfurilor”, a adaugat Rama.

Inca de vineri a fost interzisa circulatia vehiculelor, cu exceptia celor care au autorizatie din partea politiei, in cele mai importante sase districte din tara, inclusiv in capitala Tirana.

Agenti de politie sprijiniti de armata au fost desfasurati pe strazile principalelor orase din tara pentru a controla respectarea dispozitiilor de catre soferi. Cei descoperiti ca nu au dreptul sa circule, raman fara permisul auto.

Rama ramane la domiciliu, de unde a transmis sambata o inregistrare video in care a avertizat ca se asteapta ca numarul contagierilor cu coronavirus sa creasca in urmatoarele doua saptamani si ca “ce-i mai rau abia acum urmeaza”.

“Nu este momentul sa incercam sa convingem (oamenii), ci sa luam masuri”, a insistat Rama, care a adaugat ca aceasta lupta impotriva unui dusman invizibil se va castiga doar prin ordine si disciplina.

In aceasta tara cu 2,8 milioane de locuitori sunt disponibile 5.000 de paturi in spitale, din care in Clinica de Boli Infectioase din Tirana sunt doar 120, unde se afla internati 12 din cei 33 de bolnavi, doi dintre ei la terapie intensiva.

Sambata aceasta a fost ingradita si circulatia in parcuri si zone deschise urbane. In plus, de luni va fi paralizata si circulatia pe principalele rute nationale. Din 11 martie, barurile si restaurantele au fost inchise. Exceptie o fac magazinele alimentare, brutariile si farmaciile.

Toate evenimentele sportive, culturale si religioase au fost anulate.

Boala a ajuns in Albania din Italia. In ultimele doua saptamani si pana joi, cand toate zborurile care faceau legatura dintre cele doua tari au fost anulate, circa 27.000 de persoane care veneau din Italia au intrat in Albania.

Guvernul albanez a impus autoizolarea si autoritatile aplica o amenda de 5.000 de euro oricarei persoane care incalca regulile si iese din casa.

 

50 de decese si peste 2.400 de cazuri de imbolnavire in Statele Unite

 

In Statele Unite coronavirusul a provocat 50 de decese si peste 2.400 de cazuri de contagiune, conform datelor centralizate de Centrele pentru controlul si prevenirea bolilor (CDC) de la autoritatile locale, de stat si guvernamentale, relateaza AFP.

Ultimul deces - o femeie in varsta de 82 de ani - a avut loc in statul New York, unde sunt inregistrate 524 cazuri de coronavirus.

Aproape toate statele, cu exceptia Virginiei de Vest, au inregistrat cel putin un caz de infectie cu COVID-19, conform datelor oficiale.

Aceasta situatie l-a determinat pe presedintele SUA, Donald Trump, sa declare, vineri, urgenta nationala din cauza coronavirusului, masura ce va permite deblocarea a pana la 50.000 de milioane de dolari fonduri federale pentru a ajuta statele si localitatile din tara sa combata boala.

Norvegia a decis inchiderea porturilor si aeroporturilor

Norvegia a anuntat sambata ca isi va inchide porturile si aeroporturile si va intari controalele la frontiera incepand de luni, rezervandu-si dreptul de a interzice intrarea pe teritoriul sau din cauza epidemiei de Covid-19, relateaza AFP.

″Facem acest lucru pentru a ne proteja de epidemie″⁣, a declarat premierul norvegian Erna Solberg. ″⁣Acest lucru implica practic faptul ca nimeni nu poate intra in Norvegia, adica putem sa nu permitem intrarea oamenilor care ajung la granita,daca nu au un motiv special pentru a veni aici″⁣, a declarat ea in cadrul unei conferinte de presa.

Sursa: stirileprotv.ro