Parlamentul s-a intrunit joi intr-o sedinta comuna online, consacrata solicitarii presedintelui privind incuviintarea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, instituita prin Decretul nr.195/2020.


Publicat:19.03.2020, 13:22

Astfel, solicitarea presedinteului Romaniei a fost votata cu unanimitate de voturi. 

Presedintii celor doua Camere ale Legislativului, Marcel Ciolacu si Titus Corlatean, au fost prezenti in sala de plen. Ciolacu a condus sedinta si a anuntat ca si-au inregistrat prezenta online 400 de parlamentari.

Sedinta s-a desfasurat dupa o procedura speciala de dezbatere si vot electronic la distanta. In acest sens, miercuri, deputatii si senatorii au avut o sedinta - test, simuland votul online.

PSD au votat ”pentru”

Parlamentarii PSD au votat pentru adoptarea decretului emis de presedintele Klaus Iohannis privind starea de urgenta pe teritoriul Romaniei pe o perioada de 30 de zile. Anuntul a fost facut de liderul deputatilor PSD, Alfred Simonis, in plenul reunit al Parlamentului.

Hunor: UDMR va vota pentru incuviintarea decretului privind instituirea starii de urgenta

UDMR va vota pentru incuviintarea decretului presedintelui Klaus Iohannis privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, a anuntat presedintele Uniunii, Kelemen Hunor.

Potrivit acestuia, Romania se confrunta cu o situatie grava, “probabil cea mai grava din ultima suta de ani”. “Suntem intr-o situatie nemaiintalnita de la prabusirea comunismului”, a afirmat liderul UDMR, potrivit Agerpres.

Ponta: Vom vota pentru decretul privind starea de urgenta, dar e prea putin si prea tarziu

Parlamentarii Pro Romania vor vota in favoarea decretului presedintelui privind instituirea starii de urgenta, a declarat joi, in sedinta plenului, liderul partidului, Victor Ponta, care a sustinut insa ca “este prea putin si prea tarziu”.

″In numele Pro Romania, va spun ca vom vota pentru acest decret. Dar, (...) cred ca e datoria noastra sa spunem niste lucruri pe care le stiti, dar nu le pune nimeni si anume faptul ca e prea putin si prea tarziu”, a afirmat Ponta, in sedinta online a Parlamentului.

El a adaugat ca se astepta de la Guvern la mai multe masuri, mentionand ca romanii trebuie sa se bazeze pe ei.

“Starea de urgenta s-a declarat luni de parca in weekend nu este stare de urgenta”, a sustinut Victor Ponta.

Barna: USR voteaza pentru decretul de instituire a starii de urgenta

USR va vota pentru decretul de instituire a starii de urgenta, fiind un “decret necesar”, dar nu suficient pentru a trece peste aceasta criza, a declarat presedintele Uniunii, Dan Barna, in plenul reunit al Parlamentului.

“USR va vota pentru decretul de instituire a starii de urgenta. E un decret necesar, util, nu este insa suficient pentru a trece peste aceasta criza. Am avut pana nu demult o criza politica, suprapusa peste criza de sanatate publica, s-a terminat criza politica, dar acum intram intre-o criza de sanatate publica care se aseaza peste o criza economica pe care o avem in fata in aceste zile”, a spus Barna.

PNL sustine decretul in forma presedintelui; e timpul solidaritatii si nu al disputelor politice

PNL sustine decretul privind instituirea starii de urgenta, a declarat, joi, in sedinta Parlamentului, liderul deputatilor liberali, Florin Roman, adaugand ca este timpul solidaritatii, nu al disputelor politice.

“PNL sustine decretul in forma presedintelui. Observatiile si propunerile sa fie transmise catre premier pentru a fi preluate prin ordonante de urgenta. Exista deschidere pentru preluarea lor”, a afirmat Roman, in sedinta Parlamentului, online.

El a spus ca ar fi bine ca parlamentarii sa se abtina de la declaratii politice.

“Speram sa nu aud declaratii politice. E timpul solidaritatii si nu al disputelor politice. Colegii sa se abtina de la declaratii politice”, a mai declarat Roman.

Liberalul a solicitat ca lucrarile Parlamentului sa nu fie suspendate in aceasta perioada. “Solicit ca lucrarile sa nu se suspende. Putem lucra si in comisii si in plen. Multumim dumneavoastra si staff-ului pentru aceasta posibilitate”, a completat Florin Roman.

Potrivit acestuia, “epidemia nu are culoare politica”, iar “abordarile politice trebuie sa fie mult mai reticente”.

“Sa dam dovada de responsabilitate, retinere in declaratii si sa sustinem acest Guvern”, a transmis liderul deputatilor PNL.

Tariceanu: Voi vota pentru decretul de instituire a starii de urgenta

Presedintele ALDE, Calin Popescu-Tariceanu, a anuntat ca va vota pentru adoptarea decretului emis de seful statului, Klaus Iohannis, privind starea de urgenta pe teritoriul Romaniei pe o perioada de 30 de zile.

El a cerut instituirea izolarii individuale la domiciliu pentru cetateni cu permisiunea de a se deplasa pentru nevoi esentiale - aprovizionare, spital si la lucru acolo unde nu exista posibilitatea desfasurarii activitatii de la domiciliu.

“Cer imperios Guvernului sa adopte aceasta masura acum si nu dupa ce va exista o explozie a epidemiei si ne vom confrunta cu zeci de mii de persoane infectate cu coronavirus”, a afirmat Tariceanu.

PMP: Vom vota clar pentru mentinerea starii de urgenta; ne putem apara doar prin solidarizare

Parlamentarii PMP vor vota “clar” pentru decretul prezidential privind instituirea starii de urgenta, insa Romania se poate apara de aceasta epidemie doar prin “solidarizare, responsabilitate si disciplina”, a declarat in sedinta de plen, liderul grupului parlamentar al partidului din Camera Deputatilor, Marius Pascan.

Pascan a afirmat ca PMP a solicitat cu cateva saptamani in urma decretarea starii de urgenta pentru a nu fi scapate de sub control efectele crizei epidemiologice.

“PMP a solicitat preventiv, cu cateva saptamani in urma, decretarea starii de urgenta pentru a nu fi scapate de sub control efectele crizei epidemiologice. Ramanem consecventi in aceasta privinta si vom vota clar pentru mentinerea starii de urgenta cu o serie de observatii”, a precizat Pascan, in sedinta online a Parlamentului.

Prima sedinta comuna online a Parlamentului din istoria Romaniei

Sedinta Parlamentului este transmisa prin streaming live pe pagina de internet a Camerei Deputatilor, iar dezbaterile au avea loc prin sistemul de teleconferinta audio. Parlamentarii isi vor sustine interventiile, in conexiune telefonica directa cu sala de plen, discursurile urmand sa fie transmise in direct.

Votul deputatilor si senatorilor se va exercita printr-o aplicatie informatica realizata intern de catre departamentele de specialitate ale Camerei Deputatilor si Senatului.

Accesul la pagina web respectiva a fost securizat prin user si parola, care au fost comunicate fiecarui parlamentar prin SMS. Fiecare parlamentar isi va putea exprima optiunea de vot prin actionarea unuia dintre butoanele: “DA”, “NU”, “AB” (abtinere) si “NU VOTEZ”. In cazul in care parlamentarul nu va apasa niciunul dintre butoanele enumerate anterior, el va fi considerat absent de la votul respectiv. Rezultatul votului va fi afisat imediat pe ecranul dispozitivului electronic de pe care este urmarit streaming-ul.

Deputatii si senatorii urmeaza sa voteze in acest mod solicitarea presedintelui Romaniei cu privire la incuviintarea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei pe o perioada de 30 de zile.

Marti, Comisiile parlamentare de aparare, juridice si sanatate au dat rapoarte comune de incuviintare a decretului presedintelui Romaniei. Si Comisiile parlamentare pentru buget si pentru drepturile omului ale celor doua Camere ale Parlamentului au dat, la randul lor, avize comune favorabile.

Parlamentarii din comisiile de specialitate au facut mai multe propuneri si observatii care au fost transmise Guvernului si sefului statului.

Proiectul de hotarare care urmeaza sa fie supus votului este pentru incuviintarea masurii adoptate de presedintele Romaniei privind instituirea starii de urgenta pe intreg teritoriul Romaniei.

″In temeiul prevederilor art. 93 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata, observand prevederile art. 13 pct 16, art. 73 si art. 74 din Regulamentul activitatilor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului din 03.03.1992, republicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 110 din 5 februarie 2018, cu completarile ulterioare, tinand cont de prevederile art. 34 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul starii de asediu si regimul starii de urgenta, aprobata prin Legea nr. 453/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, Parlamentul Romaniei adopta prezenta hotarare.

Articol unic - Se incuviinteaza starea de urgenta pe intreg teritoriul Romaniei, pe o durata de 30 de zile, de la data de 16 martie 2020, ca masura exceptionala adoptata de presedintele Romaniei, domnul Klaus Werner Iohannis, prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 212 din 16 martie 2020″, prevede proiectul de hotarare.

 Pentru prima data a fost folosita o procedura speciala de dezbatere si vot electronic la distanta, ca urmare a masurilor instituite pentru combaterea epidemiei de coronavirus.

Sursa: