In preajma alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie, curent portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigatii Jurnalistice lanseaza o campanie de informare despre candidatii electorali si partidele politice care concureaza in actualul scrutin. Pe locul 2 in buletinul de vot pentru alegerile parlamentare din 11 iulie este Partidul Actiunii Comune – Congresul Civic. Formatiunea a fost lansata in decembrie 2019 de un grup de fosti membri ai Partidului Comunist din Republica Moldova si fosti deputati pe listele acestei formatiuni. Partidul se declara de stanga, anti-NATO si anti-vasalitate occidentala. Planul de actiuni al Congresului civic include solutionarea problemelor ecologiei, tineretului, combaterea migratiei, atenuarea situatiei categoriilor social-vulnerabile ale populatiei etc.

Publicat:02.07.2021, 17:44

In lista de candidati  ai formatiunii se regasesc fosti deputati PCRM, dar si fosti membri ai partidul condus de Vladimir Voronin. Printre fondatori se numara fostii deputati comunisti Mark Tkaciuk, Iurie Muntean, Zurab Todua si Mihail Poleanschi, care au parasit PCRM in anul 2014. Cap de lista este fostul comunist Iurie Muntean.

„Lista aprobata include 101 candidati la functia de deputat. Printre ei se regasesc economisti, reprezentanti ai societatii civile, mediul stiintific, jurnalisti si publicisti, reprezentanti ai Administratiei Publice Locale, pedagogi si medici. In jur de 60 la suta din lista sunt reprezentanti regionali. Majoritatea candidatilor la functia de deputat au fost inaintati la recomandarea comitetelor raionale ale Congresului Civic”, mentioneaza reprezentantii Partidului Actiunii Comune Congresul Civic.

Iurie Muntean este fost deputat in Parlament in perioada 2009-2014 si fost viceministru al economiei pe timpul mandatului de ministru al lui Igor Dodon. A fost exclus din PCRM in 2014, alaturi de Marc Tkaciuk si Grigore Petrenco.  Acum doi ani Muntean a ajuns in atentia presei si politiei dupa ce ar fi lovit cu pumnul mai multe masini parcate in strada si s-a ales cu un dosar penal. Solicitat telefonic de jurnalisti acesta a spus ca este intr-o sedinta si a tinut sa mentioneze ca nu va  comenta subiectul. In perioada cat a fost deputat presa l-a numit campion la altercatii in Parlament una dintre tintele sale ajungand la un moment dat Ion Ceban, fost coleg de partid si actual primar al Capitalei. In declaratia de avere depusa la CEC, Muntean indica pentru ultimii doi ani un venit de doar 4296 lei in calitate de salariu de la Congresul Civic. Acesta mai declara un teren agricol si un apartament, dar si un automobil cumparat in 2018 cu 25 000 lei. 

Marc Tkaciuk a fost deputat in Parlament intre 2001-2002 si 2009-2014. Este fost consilier prezidential al ex-presedintelui Vladimir Voronin. In perioada guvernarii comuniste era numit „ideologul” si „eminenta cenusie” a Partidului Comunistilor. La 23 mai  2014 a renuntat la mandatul de deputat, iar ulterior a fost exclus din Comitetul Executiv al PCRM. Aceasta dupa ce Tkaciuk s-a declarat nemultumit ca Vladimir Voronin si-a schimbat discursul in raport cu Federatia Rusa si ca incerca sa fie pe plac oficialilor din Uniunea Europeana. Atunci, dansul spunea ca se retrage definitiv din politica. Presa a scris la acel moment ca politologul ar fi intentionat sa se mute definitiv cu traiul in Crimeea.

In declaratia de avere pentru anii 2019-2020, politicianul a indicat un venit de 56 896 lei din salariu la PP Stratum Plus. Sotia acestuia a avut un venit de 10 352 lei de la aceeasi companie. Familia detine un teren dobandit in anul 2010 si un apartament in valoare de peste 480 000 lei, obtinut in 2011 prin contract de donatie.  

Tcakiuk si Muntean erau suspectati ca ar conduce discret gruparea Antifa, care isi declara drept scop principal lupta cu fascistii si unionistii si ar fi pregatit actiuni de destabilizare in tara. Presa a scris ca membrii acestei grupari erau  foarte activi luand partea separatistilor pro-rusi din Ucraina.

In ajunul revenirii in politica, Marc Tkaciuk a avut o intrevedere la Chisinau cu emisarul rus Dmitri Kozak, iar aceasta intalnire a generat speculatii in legatura cu noul partid. Tkaciuk a negat ca formatiunea ar fi finantata din exterior.

Potrivit informatiilor din mass-media Partidul Actiunii Comune Congresul Civic (PACC) este finantat prin donatii de la cetateni si antreprenori. In cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari”, Marc Tkaciuk a declarat ca este unul dintre finantatorii partidului, iar banii – 25.000 de lei, ar fi fost imprumutati de la sora sa. O donatie de 25.000 lei a facut si Iurie Muntean.

In cadrul unei emisiuni televizate Marc Tkaciuk a stipulat ca formatiunea pe care o reprezinta  pledeaza pentru desfiintarea functiei de presedinte. „De ce am avea nevoie de acest nacealnik, preocupat de propria-i importanta? El se baga printre picioare, incurca lumea, zapaceste partenerii internationali. Aceasta ii buimaceste pe oamenii care vin la alegerea directa a „unui prim-maturator in salonul bolnavilor de holera”, a subliniat fostul deputat. „Uite cand vom trai ca in Italia sau Germania, cand vom reveni la un nivel de cultura politica, cand vom avea standarde, iar generozitatea ii va permite societatii sa plateasca o functie simbolica, va fi alta treaba. Acum, insa, nu avem nevoie de presedinte”.

Sursa: