Alianta pentru Unirea Romanilor este un partid relativ nou format in Romania pe 19 septembrie 2019 de catre activistul Marius-Dorin Lulea si ii are drept co-presedinti pe activistul George Simion si Claudiu Tarziu, un fost redactor de revista religioasa.

Publicat:02.07.2021, 17:40

De altfel, AUR s-a metamorfozat in partid politic din miscarea unionista Platforma Actiunea 2012 care milita initial pentru anularea istoric simbolica a Pacii de la Bucuresti dintre Imperiul Tarist si cel Otoman prin care jumatatea estica a Moldovei istorice a fost alipita Imperiului Tarist.

In toamna lui 2019, aceasta se transforma in partid politic si un an mai tarziu, in alegerile locale din Romania din 27 septembrie 2020, AUR obtine sub un procent. Nicio cercetare sociologica nu a aratat ca AUR va intra in Parlamentul de la Bucuresti.

In alegerile parlamentare din decembrie 2020, pe fondul acutizarii frustrarii in societatea romaneasca si pe un discurs conspirationist si nationalist, ceea ce a exploatat fricile si anxietatea romanilor formatiunea a ajuns la un scor de 9,8% si 535.828 de voturi. Transpus in locuri in Parlamentul bicameral de la Bucuresti, acest lucru este echivalent cu circa 10% din total 466 de membri.

AUR a facut o campanie foarte agresiva in mediul virtual si a combinat aceasta tactica cu victimizare constanta in turnee electorale prin tara, acolo unde provocau incidente cu fortele de ordine dupa care se victimizau in sesiuni live pe retele de socializare. Vina era data pe celelalte partide, atat de stanga, cat si de dreapta, portretizand AUR ca singura forta care lupta impotriva unui „sistem represiv”.

Formatiunea si-a anuntat intentia de a participa la alegeri parlamentare din Republica Moldova pe 27 martie 2021, o zi simbolica, atunci cand mai multi parlamentari AUR au protestat la Vama Leuseni din cauza faptul ca George Simion nu a fost lasat sa intre in Republica Moldova din cauza interdictiei pe care a primit-o pe timpul regimului lui Vladimir Plahotniuc pe motiv ca ar atenta la siguranta statului.

Anuntul oficial insa a fost facut pe 5 mai 2021 de catre George Simion, intr-o conferinta de presa tinuta in Parlamentul roman.

„Vrem sa avem parlamentari AUR, parlamentari unionisti, in ambele parlamente […] Anunt participarea AUR la alegerile parlamentare de la Chisinau. Suntem cu aceeasi sigla si cu aceeasi denumire, incepand de saptamana trecuta, inregistrati in Registrul Partidelor Politice de la Chisinau. Este pentru prima oara in istoria celor doua state cand un partid exista pe ambele maluri ale Prutului. Vrem sa avem parlamentari AUR, parlamentari unionisti, in ambele parlamente”, a spus Simion.

Au urmat apoi o serie de negocieri la Chisinau. La mijlocul lunii mai, Partidul Liberal din Republica Moldova, condus de fostul primar al Chisinaului, Dorin Chirtoaca, a anuntat ca se aliaza cu Alianta pentru Uniunea Romanilor, dupa ce alte doua partide au aderat deja la proiectul AUR: Uniunea Salvati Basarabia (USB) si Partidul Popular Romanesc (PPR).

„Dupa ce a intrat in Parlamentul Romaniei Alianta pentru Unirea Romanilor (AUR), noi am considerat ca participarea in aceste alegeri si unirea unionistilor se poate face sub flamurile AUR. Am venit apoi noi cei de la USB, apoi domnul Dorin Chirtoaca cu Partidul Liberal, astfel ca singurii si unicii care au ramas a fost domnul Ticu care a spus ca nu accepta oferta AUR si sa vina pe listele acestui partid si ne-a propus un bloc electoral. Noi am acceptat blocul electoral, dupa care dansul a spus ca s-a razgandit si a zis ca nu mai vrea bloc politic. Si aici s-au incheiat toate discutiile”, declara recent pentru Veridica.ro, fostul deputat Valeriu Munteanu, astazi membru al AUR.

Munteanu a mai spus ca nu mai exista „nicio indoiala ca AUR va intra si in Parlamentul de la Chisinau”.

„In 6 decembrie 2020 la alegerile parlamentare din Romania, AUR a luat in diaspora 60.000 de voturi de la basarabeni. La o prezenta de circa 50% din alegatori, acestea ar fi suficiente sa trecem pragul de 5% si sa intram in Parlament. Eu cred ca nu mai pune nimeni la indoiala faptul ca AUR va intra in Parlament. Avem deja sondaje de alti colegi pe care le-am vazut. Noi nu le avem pe ale noastre, dar o sa facem, numai ca dupa data de 12 iunie. In sondajele pe care eu le-am vazut avem 6-7%”, a mai spus el.

Nu acelasi lucru de coagulare l-a reusit AUR si cu Partidul Unitatii Nationale (PUN) condus de istoricul Octavian Ticu, formatiune care a refuzat invitatiile AUR si a decis sa mearga separat in acest scrutin.

AUR s-a lansat oficial in campania electorala pentru parlamentarele din Republica Moldova pe 7 iunie. Presedintele AUR de la Chisinau, Vlad Biletchi, a declarat ca programul electoral prevede sustinere pentru agricultori, tinerii antreprenori, dar si un program de revenire acasa a diasporei. Acesta a sustinut si ca Republica Moldova va putea intra in UE doar in componenta Romaniei.

AUR a promis ca nu va face alianta cu partidele proruse conduse de Igor Dodon, Vladimir Voronin, Ilan Sor sau Renato Usatii. „Doar cu ajutorul Romaniei vom putea ajunge in NATO si in UE”, a declarat fostul primar al Chisinaului, Dorin Chirtoaca, candidat la un loc de parlamentare listele AUR.

Tactici politice diferite

AUR nu opereaza cu aceleasi tactici politice si in Romania si in Republica Moldova. Daca in Romania AUR este un partid populist „anti-masca”, eurosceptic, xenofob si conservator traditionalist, ceea ce il plaseaza intr-o zona extremista de dreapta, in Republica Moldova AUR nu are mesaje anti-europene, ci din contra.

„Stiti ce nu mi se pare bine la Uniunea Europeana si la NATO? Ca stam in genunchi, in loc sa stam drepti cum stau polonezii si sa negociem interesul nostru national. Asta este senzatia si asta se intampla, conducatorii nostri nu ne-au reprezentat bine in aceste structuri si nu au urmarit decat interesul personal, nu au urmarit interesul natiunii romane. Interesul natiunii romane trebuie sa primeze in toate aliantele din care facem parte", declara in Romania George Simion intr-un interviu pentru Europa Libera.

Retorica anti-ruseasca se mentine pe ambele maluri ale Prutului, cu mentiunea ca la Chisinau naratiunile AUR-ului potenteaza mesajele partidelor pro-ruse si anti-europene, unele cu accente xenofobe la adresa romanilor.

AUR este de asemenea un partid conservator cu puternice pozitii homofobe indreptate impotriva comunitatii LGBT.

„Ce avem de asteptat cand Parlamentul European decide ca este foarte important sa declare Uniunea Europeana drept o „zona de libertate pentru LGBT”, cu votul majoritatii eurodeputatilor romani? Cine ataca, cine „asalteaza” aceasta minoritate, astfel incat sa aiba nevoie de o asemenea declaratie formala la nivel european? Nimeni. Dimpotriva: vedem ca se forteaza cu orice pret eliminarea oricaror redute ale normalitatii, prin inventarea de „nou-vorbe” si prin decizii ale justitiei europene”, spunea Simion in ianuarie 2021 in contextul vandalizarii unei biserici din Romania.

Bani pompati in campanie

Conform raportului financiar depus la Comisia Electorala Centrala (CEC), AUR nu a depus niciun ban in conturile partidelor in prima saptamana de dupa lansarea oficiala. In schimb, in cea de-a doua saptamana, AUR a virat in conturi suma de 300.000 de lei moldovenesti si a cheltuit deja circa 255.000 de lei in campania electorala.

Din aceste cheltuieli, circa 210.000 au fost pe publicitate si „mijloace de informare electronice”, din care 200.000 de lei au mers la „presa scrisa”. Aceasta suma a mers catre publicatia „Timpul”, care face o publicitate intensa acestui partid si demonizeaza concurentii electorali ai AUR, inclusiv partidele proeuropene. O suma mica de 10.752 de lei a mers catre Interact Media SRL, ce detine portalul agora.md.

Ei au mai cheltuit 12.700 de lei cu materiale promotionale. AUR a mai trecut la capitolul „alte cheltuieli” suma de 31.144 de lei, iar pe comisioane bancare a cheltuit suma de 6.131 de lei. AUR a mai cheltuit aproximativ 25.000 de lei pe doua locatii trecute la capitolul „chirii” catre Porana-Com SRL si Criscol Decor SRL.

In conturile partidului, au mai ramas disponibile fonduri de 45.403 lei in cea de-a doua saptamana.

Pe lista donatorilor AUR se afla: Tatiana Poting, Ion Gabura, Elena Prodan, Valentina Paduraru, Cristian Ignatov, Ilie Cretu, Igor Hincu, Vadim Vacarciuc, Alexandru Bostan, Stela Florea si Alexandru Bordian. Toti acestia au donat sume egale, respectiv cate 25.000 de lei. Banii au fost virati de acestia intre 14 si 17 iunie.

In ceea de treia saptamana a campaniei, AUR a mai virat 240.000 de lei. Banii au provenit in acesta a treia saptamana de la 12 persoane fizice, in suma egala de 20.000 de lei, dintre care doi pensionari si doi liber profesionisti.

Din acesti bani, 217.516 lei moldovenesti catre publicitate, dupa cum urmeaza: 125.796 pentru mijloace de informare electronice (retele de socializare), iar alte 91.720 de lei au mers catre presa scrisa, in marea lor majoritate la publicatia si editura „Timpul”. Alte 64.528 de lei au mers pe materiale promotionale.

Sursa: