Natalia Morari participă independent la prezidențiale. Deși anterior a „invitat” partidele de opoziție să susțină un candidat comun, inițiativa a eșuat. Ea promite să transforme țara într-un „nou miracol economic”, fără ajutor extern, și îi îndeamnă pe alegători să boicoteze referendumul.

Publicat:17.10.2024, 18:00

Are în spate peste 15 ani în jurnalism, carieră pe care a început-o în Rusia, unde și-a făcut studiile. Revenită la Chișinău, participă la protestele din 7 aprilie 2009 și ajunge una din vocile opoziției. Moderează emisiuni de dezbateri, devenind o susținătoare activă a reformelor pro-europene, cunoscută pentru investigarea oligarhilor și politicienilor corupți.

Dar situația se schimbă dramatic când iese la iveală relația sa cu omul de afaceri Veaceslav Platon – tatăl copilului său, dat în urmărire internațională pentru diverse infracțiuni economice. Condamnat în Rusia, acesta e cercetat penal și la Chișinău, însă fuge din Moldova în 2020.

Relația cu oligarhul fugar a pus la îndoială independența sa jurnalistică și a dus la suspendarea sa de la postul TV la care lucra. Ex-jurnalista lansează propriul proiect online, iar schimbarea viziunilor sale devine evidentă, la fel ca și apropierea de partidele pro-ruse și critica acerbă la adresa șefei statului și PAS, pe care în trecut i-a susținut.

Datele Meta arată că a cheltuit într-un singur an pe reclame cca 60 de mii de dolari doar pe Facebook. Neagă însă că Platon i-ar finanța campania și susține că o face din bani proprii, obținuți din vânzarea de criptomonede. Cert este însă că oligarhul fugar distribuie pe paginile sale videoclipurile fostei jurnaliste. Ba chiar, presa notează că, în unele cazuri, cei doi folosesc aceleași texte. Diferența fiind doar că Platon le spune în rusă, iar Morari - în română.