Tudor Ulianovschi participă la alegeri ca independent. În manifestul său electoral, pledează pentru ceea ce numește „o Moldovă normală”, administrată eficient de o guvernare de tehnocrați. Deși afirmă că este pro-european, critică referendumul constituțional inițiat de guvernare, considerându-l inoportun. 

Publicat:17.10.2024, 18:00

Ulianovschi are în spate o lungă carieră de diplomat, care a culminat cu funcția de ministru de externe în guvernul Pavel Filip. În mandatul său, diplomația moldoveană a reușit, în premieră, să obțină adoptarea la ONU a rezoluției privind retragerea trupelor ruse din Moldova. Tot el a condus, în premieră, o delegație oficială la Forumul Economic Mondial de la Davos. 

A preluat portofoliul de ministru în 2018, an în care relația cu partenerii occidentali se deteriorează grav, pe fondul reprimării forțelor de opoziție pro-europene. Uniunea Europeană suspendă asistența și declară Moldova drept stat „capturat de interese oligarhice”. Criticile partenerilor au vizat și controversatul program numit „cetățenie pentru investiții”, promovat mai ales în Emiratele Arabe Unite, unde ministrul a deschis o ambasadă.

Ulianovschi a condus externele până la căderea așa-numitului regim oligarhic al lui Vlad Plahotniuc, în iunie 2019, și instalarea noului guvern condus de Maia Sandu. Ulterior, a respins orice asociere cu oligarhul fugar. 

În ultimii ani, a activat în Canada, într-o corporație ce dezvoltă proiecte de energie solară. Fostul ministru spune că a revenit în țară pentru a propune, cităm, „o adevărată alternativă pro-europeană”. În platforma sa optează și pentru așa-numite valori conservatoare, cum ar fi „biserica” și „familia tradițională”.