Calificare dramatică în sferturi pentru naționala Portugaliei la EURO 2024. Lusitanii au învins la seria loviturilor de departajare Slovenia, care a fost aproape de o surpriză imensă. Marele erou al Portugaliei ar fi putut deveni Cristiano Ronaldo, însă cel mai bun pe teren a fost portarul Diogo Costa, care a apărat trei penalty-uri.

Publicat:02.07.2024, 21:32

Portugalia a dominat în debutul partidei din Frankfurt, controlând mingea și căutând culoare pentru Cristiano Ronaldo. Vedeta lusitanilor a avut câteva încercări de a șuta, inclusiv din lovituri libere. Defensiva Sloveniei a rezistat, iar Sesko a avut cea mai importantă ocazie a primei reprize a echipei sale, chiar înainte de pauză. În partea a doua, Ronaldo a continuat să execute lovituri libere, dar fără a avea succes. Slovenia a stat la pândă, lovind uneori pe contraatac. Totuși, la sfârșitul celor 90 de minute regulamentare tabela indica scorul de 0 la 0. Au urmat prelungirile, unde la sfârșitul primei reprize adiționale, Diogo Jota a obținut o lovitură de la 11 metri, după o acțiune în viteză. Cristiano Ronaldo a șutat, dar portarul Jan Oblak a apărat impecabil.

Ronaldo a ratat șansa de a deveni primul fotbalist care marchează la șase Campionate Europene diferite, iar în pauza dintre reprizele de prelungiri a izbucnit în lacrimi. Spre sfârșitul celor două ore de joc ambele naționale erau obosite. În minutul 115, veteranul din defensiva lusitanilor, Pepe a gafat nepermis, Sesko a scăpat unu la unu cu Diogo Costa, dar nu l-a învins ratând o șansă uriașă de a smulge victorie. Goalkeeper-ul Costa a fost imperial și la seria loviturilor de departajare. Portarul de 24 de ani a apărat toate cele trei lovituri ale Sloveniei, în timp ce Ronaldo, Bruno și Bernardo Silva au înscris, calificând Portugalia în sferturi.

Diogo Costa este primul portar din istoria EURO care apără trei lovituri de pedeapsă , fiind și primul care nu încasează gol într-o serie de penalty-uri. Portugalia a fost pe marginea prăpastiei, dar a ajuns în faza sferturilor, iar Slovenia părăsește turneul fără eșec în timpul regulamentar.