Produsele alimentare s-au scumpit cu peste 7 la sută în ultimul an, iar prețul pentru serviciile prestate populației a crescut cu aproape 20 de procente. Cele mai accentuate majorări s-auînregistrat la legume și fructe, produse lactate și ouă. Asta arată datele prezentate de Biroul Național de Statistică, care indică faptul că în ianuarie inflația a crescut cu puțin peste 9 la sută față de aceeași lună a anului trecut.

Publicat:11.02.2025, 20:54

Într-un an, prețurile la legume și fructe au crescut considerabil, potrivit Biroului Național de Statistică. Mai exact, fructele s-au scumpit cu 23 la sută, iar legumele cu peste 30%. S-au scumpit și ouăle, dar și produsele lactate.

CREȘTEREA PREȚURILOR LA PRODUSE ALIMENTARE
LEGUME                     30,9%
FRUCTE                     23,24%
OUĂ                        14,98%
LAPTE ȘI PRODUSE LACTATE    4,53%
ULEI VEGETAL                6,14%

Totuși, cele mai simțite creșteri sunt cele la serviciile prestate populației.

Veaceslav Ioniță, EXPERT ECONOMIC: "Evident cel mai mult a crescut segmentul de resurse energetice, avem peste 20 la sută la servicii, determinată de scumpirea energiei electrice, scumpirea gazului, scumpirea serviciilor de încălzire a populației."

Tariful pentru energia termică centralizată a crescut într-un an cu aproape 60 la sută. S-au majorat considerabil și prețurile pentru energia electrică și gazele naturale, cu 47 și respectiv 20 la sută.

SERVICIILE PRESTATE MOLDOVENILOR

ÎNCĂLZIREA CENTRALIZATĂ       58,44%
ENERGIE ELECTRICĂ             47,76%
GAZE NATURALE                 20,95%
APĂ POTABILĂ ȘI CANALIZARE    12,96%

Bunurile nealimentare s-au scumpit și ele, cu aproape cinci la sută. Îngrijorător este faptul că în luna ianuarie, prețurile medii de consum au crescut cu circa 3% față de luna decembrie a anului trecut, spune expertul Veaceslav Ioniță.

Veaceslav Ioniță, EXPERT ECONOMIC: “Această creștere de prețuri pe care am avut-o în luna ianuarie am avut-o ultima dată aproape 3 ani în urmă, în 2022. 
- Diferența este că atunci eram după o lipsă de creștere de prețuri, în 2020 am avut cea mai mică inflație din '70.”

Expertul economic Veaceslav Ioniță spune că asta ar putea duce la alte scumpiri în lanț.

Veaceslav Ioniță, EXPERT ECONOMIC: “Lucru acesta va duce la o altă creștere în lanț, că există o presiune asupra mediului de afaceri să majoreze salariile. După ce ai inflația, urmează ecoul, se încep a scumpi alte produse, pentru că agenții economici trebuie să dea salarii.”

Expertul susține însă că inflația ar trebui să se tempereze și cel mai probabil nu va depăși cu mult 10%.

Veaceslav Ioniță, EXPERT ECONOMIC: “Sfârșitul anului îl anticipam că va fi de 7 la sută, iar 10 la sută credeam că acest nivel în luam în 3 luni de zile. Cred că se va tempera puțin inflația. Dar e neplăcut că atât de brusc am sărit peste 9 la sută.” 

BNM prognoza că rata anuală maximă a inflației ar putea ajunge la 6,2% în primul trimestru din 2025. Obiectivul băncii ar fi însă promovarea unei politici monetare pentru a menține inflația pe termen mediu în limita de 5 la sută.