28 localități din 7 județe au fost afectate de inundațiile devastatoare din România. Numai în județele Galați și Vaslui în aproape 6 mii de gospodării apa a făcut dezastru, peste 300 de persoane au fost evacuate și mai bine de 15 mii de oameni își evaluează pagubele.
Cei rămași pe drumuri, după ce gospodăriile le-au fost distruse, au primit haine și mâncare într-o tabară organizată de autorități. Bilanțul tragic a ajuns la 7 morți.

Publicat:16.09.2024, 22:07

În localitatea Pechea din județul Galați, viiturile au lăsat în urmă un adevărat dezastru. Acolo, un bărbat de peste 70 de ani și-a pierdut viața și zeci de ore fratele lui mai mic a fost dat dispărut. Din fericire, acesta a fost găsit în viață. Fratele mai mare, a strigat cât l-au ținut puterile după ajutor, povestesc vecinii.

„El nu a putut săracul să meargă nici până la vecinul. Băiatul face dializă, era bolnav, avea și doi minori, i-a luat și s-a dus la vecina în pod. Nu a mai avut timp să se întoarcă să îl ia și pe taică-su...”.

„A strigat ajutor, ajutor, acolo din colțul ăla acolo de la gard. Nimeni nu a intervenit. Se auzea de la mine de sus, dar eu nu știam, nu aveam cum să cobor. Era apa la umăr. La gât era. L-a găsit târziu”.

Odată cu retragerea apei, în Slobozia Conachi a fost găsită încă o victimă.

„Nu știm cine e, spune că e din Pechea, l-a adus apa”.

În total, 7 oameni au murit înecați.

Dan IONAȘCU, PURTĂTORUL DE CUVÂNT AL ISU GALAȚI: „Din păcate, persoana dată dispărută în Suhurlui a fost găsită pe apele râului, decedată.”

Între timp, localnicii încearca sa-si revină si să mai salveze puținul care le-a rămas.

Această femeie a venit din Italia, după ce a fost sunată de copii că viitura a distrus tot ce a construit.

„Ne-am rugat să fie ei sănătoși. Nu ne mai interesa. Uitați-vă dumneavoastră cât a fost apa aici, până aici”

Cu lacrimi în ochii, oameni lipsiți de putere povestesc prin ce au trecut.

„Am muncit o viață și ne-a luat tot apa, nu am mai rămas cu nimic, electrocasnice, tot, paturi, nu avem unde să dormim am avut 50 și ceva de păsări, pui, iepuri de rasă mari, toți au murit”.

Între timp, localnicii care au rămas pe drumuri s-au adăpostit, azi-noapte, în tabăra organizată de autorități.

Marius GRAMA, CORESPONDENT PRO TV: „Persoanele de aici din tabăra de sinistrați de la Slobozia Conachi, au lumină de la un generator și un acoperiș deasupra capului, au primit și ceva de mâncare pentru că în urma lor au rămas casele care stau să se dărâme și, în continuare, afară plouă.”

Autoritățile române au scos din rezervele de stat containere cu peste 400 de tone de alimente, inclusiv apă și conserve, dar şi case modulare pentru cazare, grupuri sanitare și saci de dormit, perne, pături ori saltele.

Ca apele să se scurgă mai repede în râul Siret, autoritățile au realizat o breșă controlată în digul de protecție.  În total, 28 localități din 7 județe au fost afectate de inundațiile devastatoare. Numai în județele Galați și Vaslui în aproape 6 mii de gospodării apa a făcut dezastru, peste 300 de persoane au fost evacuate și mai bine de 15 mii de oameni își evaluează pagubele.

Ploile vor continua, potrivit meteorologilor. Județele Galați, Vaslui și Iași – vizate în continuare de cod roșu de inundații.