Un tunel al Hamas a fost gasit sub cel mai mare spital din Fasia Gaza. Armata israeliana a publicat imagini cu pasajul de circa 55 de metri, in ciuda faptului ca militantii palestinieni neaga existenta subteranelor sub insitutitutii medicale. Intre timp zeci de bebelusi nascuti prematur la spitalul al-Shifa au fost transportati in Egipt, a anuntat OMS.

Publicat:20.11.2023, 20:29

Youmna ELSAYED, JURNALIST AL-JAZEERA: „31 de copii prematuri care se aflau in complexul medical al-Shifa au ajuns acum la spitalul Emiratelor din Rafah.”

Medicii spun ca toti bebelusii se lupta cu infectii grave din cauza lipsei de medicamente.

Ahmed SHATAT, PEDIATRU: „Majoritatea copiilor prezenti au fost in mod clar expusi in ultimele 8 zile, cand au fost transferati din incubatoare in alte sectii care nu erau pregatite sa ii primeasca la servicii sub standardul cerut pentru ei si este clar ca au pierdut in greutate si ca exista o scadere clara a temperaturii. Ieri, 2 dintre ei au murit.”

Aproximativ 2.500 de persoane stramutate, pacienti mobili si personal medical au parasit spitalul al-Shifa sambata dimineata, a precizat OMS. Organizatia a precizat ca 25 de medici au ramas alaturi de pacienti. Israelul sustine de mult timp ca Hamas are un post de comanda in interiorul si sub al-Shifa, parte a acuzatiei sale mai largi ca luptatorii folosesc civilii ca acoperire. Iar aseara IDF a publicat si o inregistrare video cu ceea ce a descris ca fiind un tunel sapat de militantii palestinieni sub cel mai mare spital din Fasia Gaza.

Imaginile arata un tunel adanc de circa 10 metri care se intinde pe o distanta de 55 de metri pana la o usa rezistenta la explozie. Desi recunoaste ca are o retea de sute de kilometri de tuneluri secrete, buncare si puturi de acces in intreaga enclava palestiniana, Hamas a negat ca acestea se afla sub infrastructura civila, cum ar fi spitalele.

Armata israeliana a publicat de asemenea imagini video in care afirma ca se vad ostatici dusi in spitalul al-Shifa in ziua de 7 octombrie.

Daniel HAGARI, PURTATORUL DE CUVANT AL FORTELOR DE APARARE ISRAELIENE: „Am gasit un put subteran foarte bine ascuns in acel complex, in ultimele zile am investigat tunelul, iar astazi am documentat descoperirile si am expus materialele documentate.”

Intr-una dintre inregistrari, un barbat este vazut cum este transportat pe o targa, inconjurat de mai multe persoane, dintre care cel putin 4 sunt inarmate. In alta pare, un ostatic pare sa se impotriveasca in timp ce este impins pe un coridor.

Hamas a cerut Israelului un armistitiu de 5 zile in schimbul eliberarii a zeci de prizonieri. Deocamdata nu s-a ajuns la un acord.