Pe 26 aprilie 1986, reactorul 4 al centralei nucleare Cernobil din Ucraina a explodat, dupa sir de erori umane, provocand cel mai grav incident din istoria nucleara civila, transmite digi24.ro.
Explozia s-a produs noaptea, la 1:23, si a fost urmata de un incendiu puternic. Acoperisul reactorului 4, greu de o mie de tone, a fost aruncat in aer, si 190 de tone de substante radioactive au ajuns la peste 1.000 de metri in atmosfera, iar apoi au fost purtate de curentii de aer pe distante imense. Putini au fost cei care au stiut ce s-a intamplat atunci. Secretomania regimului sovietic a facut ca pericolul imediat sa nu fie cunoscut de populatie.
Abia la 36 de ore de la dezastru au inceput evacuarile in Pripiat, o localitate cu 50.000 de locuitori, situata la un kilometru si jumatate de centrala. In mai putin de doua zile, norul care purta particule radioactive, de 200 de ori mai puternice decat bombele atomice de la Hiroshima si Nagasaki, a cuprins tot nordul Europei. Totodata, suprafate mari din Ucraina, Belarus si Rusia au fost puternic contaminate, fiind evacuati peste 300.000 de oameni.
„Zona mortii” de la Cernobil - un teritoriu otravit de radiatii - se intinde pe 2.600 de km patrati. Cunoscut oficial drept „zona de excludere”, acesta este perimetrul care a fost evacuat de armata sovietica dupa ziua de 26 aprilie 1986.
Raportul Forului Cernobil din anul 2005, condus de Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) si Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), a atribuit 56 de decese directe (47 de lucratori si 9 copii cu cancer tiroidian) si a estimat ca mai mult de 9.000 de persoane dintre cele aproximativ 6,6 de milioane foarte expuse pot muri din cauza unei forme de cancer.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.