Anumite specii de rechini ar putea disparea definitiv din mari si oceane dupa ce populatia lor s-au redus drastic in ultimii 50 de ani din cauza pescuitului excesiv, informeaza CNN.

Publicat:30.01.2021, 12:22

Un studiu publicat in jurnalul Nature arata ca populatia de rechini a scazut cu 71,1% din 1970 in 2018. Dintre cele 31 de specii existente de rechini, 24 sunt acum amenintate cu disparitia, iar cateva dintre acestea au ajuns la un nivel critic.

"Stiind ca cifrele sunt la nivel global, concluziile sunt cu atat mai grave", a declarat Nick Dulvy, biolog la Universitatea Simon Fraser si co-autor al studiului. "Daca nu actionam, va fi prea tarziu. Situatia este mai grava decat in cazul oricaror alte animale pe care le-am cercetat".

"Este o rata incredibila a declinului, mai abrupta decat in cazul elefantilor sau rinocerilor, iar acele specii sunt simbolice in sustinerea eforturilor de conservare pe pamant", a spus Dulvy.

 

Cercetatorii au folosit un indice care masoara riscul de extinctie si un indice care masoara schimbarile populatiei unei specii, pentru a stabili rata de modificare a populatiei unei specii in decurs de zeci de ani.

Rezultatul a dezvaluit un "declin alarmant, continuu si global al populatiilor de rechini la nivel mondial in ultimii 50 de ani, care a dus la o crestere fara precedent a riscului de disparitie a acestor specii".

Pescuitul excesiv reprezinta cea mai mare amenintare

Schimbarile climatice si invadarea mediului de catre oameni pun presiune pe aceste specii, insa pescuitul excesiv reprezinta cea mai mare amenintare, iar in studiu se arata ca presiunea pescuitului, avand in vedere populatia, a crescut de 18 ori in ultimii 50 de ani.

Rechinii sunt pescuiti pentru carne, aripioare, brahii si ficatul din care se face ulei. Rechinii au fost pescuiti atat de puternic la inceputul anilor 2000 incat intre 63 si 273 de milioane de exemplare erau scoase din apa in fiecare an, arata studiul.

Rechinii sunt o specie vulnerabila si din cauza ratei slabe de crestere a populatei si diferentei mari de timp intre generatii - in cazul anumitor specii, poate dura ani sau chiar zeci de ani de la nasterea unui rechin si pana la nasterea primului sau urmas.

Exista semne favorabile pentru anumite specii: Marele rechin alb, a carui populatie s-a prabusit in secolul 20, prezinta acum semne de recuperate datorita interdictiilor implementate de autoritati si politicilor de mediu. Rechinii cap-de-ciocan isi refac populatia in oceanul Atlantic, datorita cotelor stricte de pescuit din apele SUA.

Cu toate acestea, pescuitul excesiv depaseste cu mult orice efort de a conserva si creste aceste populatii, avertizeaza cercetatorii.

Studiul cere masuri urgente pentru "a preveni exterminarea populatiilor de rechini" si a potentialelor consecinte dezastruoase pentru ecosisteme. In mod specific, cercetatorii cer guvernelor sa impuna cote de pescuit pentru rechini si sa interzica pescarilor sa pastreze rechinii capturati, masuri cruciale pentru a salva aceste populatii reduse "inainte de atingerea unui punct de unde nu mai exista cale de intoarcere".

Sursa: Digi24.ro