Calota glaciară a Groenlandei se fragmentează într-un ritm accelerat, potrivit unui nou studiu publicat în Nature Geoscience, citat de DPA, potrivit adevarul.ro.
Folosind hărți 3D ale suprafeței ghețarilor, oamenii de știință au observat că, între 2016 și 2021, crevasele de la marginea calotei au devenit semnificativ mai late și mai adânci, favorizând pierderile rapide de apă.
„Acest lucru se întâmplă pentru că topirea gheţarilor se accelerează ca răspuns la temperaturile mai calde ale oceanului şi pentru că apa rezultată din topire umple crevasele şi poate forţa producerea unor fracturi mai adânci în gheaţă. Totuşi, până acum nu aveam datele care să arate unde şi cât de rapid se întâmplă acest lucru la nivelul întregii calote de gheaţă din Groenlanda”, a explicat Tom Chudley, autorul principal al studiului și profesor la Universitatea Durham din Regatul Unit.
Această descoperire va contribui la îmbunătățirea modelelor de prognoză privind evoluția calotei glaciare a Groenlandei.
Până în prezent, topirea ghețurilor groenlandeze a dus la o creștere a nivelului mării cu aproximativ 14 milimetri din 1992 încoace. Dacă întreaga calotă de gheață s-ar topi, nivelul oceanelor ar crește cu până la șapte metri, avertizează specialiștii.
„Cu acest set de date, putem vedea că nu doar câmpurile de crevase se extind în calota de gheaţă, aşa cum s-a observat anterior - ci şi că schimbarea este dominată de faptul că acele câmpuri de crevase existente devin mai mari şi mai adânci”, a concluzionat autorul principal al studiului.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.