A fost declarat nevinovat după ce și-a așteptat moartea circa 50 de ani. Este vorba despre un fost boxer din Japonia, care a scăpat de pedeapsa cu moartea, fiind acuzat de omorul a 4 persoane în 1966. Tribunalul din Tokyo, care l-a eliberat, a afirmat că anchetatorii de atunci au fabricat probele. După ce a petrecut aproape 5 decenii pe culuarul morții bărbatul a fost diagnosticat cu psihoză și nu își va mai reveni niciodată spun specialiștii.  

Publicat:22.10.2024, 21:12

Slăbit fizic şi emoţional după aproape cinci decenii în care şi-a aşteptat execuţia, cel mai longeviv condamnat la moarte din lume nu a participat la audierea de la Shizuoka, nu departe de locul în care locuieşte.

Iwao Hakamada a fost condamnat pentru uciderea șefului său, a soției acestuia și a celor doi copii ai lor. El a fost condamnat la moarte prin spânzurare. Bărbatul a negat inițial acuzațiile, dar a mărturisit crimele după 20 de zile de interogatoriu. Cazul acuzării s-a axat pe cinci bucăți de haine pătate de sânge pe care Hakamada le-ar fi folosit în timpul comiterii crimelor. Acesta și-a retras mărturisirea în timpul primei audieri din cadrul procesului și, de atunci, și-a susținut nevinovăția. Hakamada și-a descris suferința în scrisorile pe care le-a împărtășit cu un ziar japonez.

Scrisoarea lui Iwao Hakamada din 26 noiembrie 1973: „Sunt un prizonier aflat pe culoarul morții care a fost condamnat pe nedrept. Inima mea devine uneori rece Dincolo de orice descriere din cauza fricii nesfârșite de execuția necunoscută.”

Acest dosar, care a început în 1966, a devenit un simbol pentru susţinătorii abolirii pedepsei cu moartea în Japonia, mai puţin numeroşi, conform sondajelor, decât cei care susţin pedeapsa capitală. Iwao Hakamada a petrecut 46 de ani condamnat la moarte și încă un deceniu așteptându-și soarta în așteptarea unui nou proces. Acum, în vârstă de 88 de ani, se crede că a petrecut mai mult timp condamnat la moarte decât oricine altcineva, nu doar în Japonia, ci în întreaga lume. Sora sa, în vârstă de 91 de ani, a condus o campanie de zeci de ani pentru a-i spăla numele.

Hideko HAKAMADA, SORA: „Dacă există oameni oriunde în Japonia care doresc să afle mai multe despre și prin ce a trecut, voi fi acolo atâta timp cât îmi va permite soarta.”

Apoi, în 2014, o instanță din Shizuoka a decis că probele-cheie folosite împotriva lui Hakamada ar fi putut fi fabricate. Într-o acțiune rară, instanța a acordat o nouă audiere și o amânare a execuției și a dispus eliberarea acestuia.

După toți acești ani, Hakamada a fost diagnosticat cu psihoză și nu va mai putea reveni la o viața normală.

Roseann RIFE, PSIHOLOG: „În Japonia, condamnarea la moarte poate fi o perioadă foarte lungă de timp, iar acest lucru în sine s-a dovedit a avea un impact negativ asupra stării psihice a prizonierilor. Se consideră că Hakamada suferă și de boli mintale în acest moment, probabil din cauza perioadei îndelungate în care a stat în izolare.”

Japonia este singura mare democrație industrializată, în afară de SUA, care aplică pedeapsa cu moartea, și care se bucură încă de un sprijin public larg.