România este încă în plin coșmar după victoria lui Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidențiale. Analiștii și sociologii se întreabă cum a fost posbil ca un candidat care abia intra în sondajele de opinie naţionale, nu a participat la marile dezbateri televizate şi nici măcar nu face parte dintr-un partid politic, să obțină un asemenea scor? Călin Georgescu a manipulat alegerile la nivel de țară pe TikTok, însă aceasta nu ar fi singura explicație deoarece doar un sprijin puternic l-ar fi putut propulsa pe primul loc. Astfel experții nu exclud că au fost interferențe străine în alegeri.

Publicat:26.11.2024, 21:31

Cu astfel de mesaje însoţite de muzică dramatică şi subtitrări Călin Georgescu a reușit să câştige peste 2 milioane de voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale, cum mult peste orice estimări făcute înaintea scrutinului. Acest salt de popularitate s-a produs printr-o campanie agresivă, făcută în mediul online în special pe Tik- Tok, acolo unde clipurile sale s-au răspândit cu o forță uluitoare. În vară postările lui Călin Georgescu abia dacă atingeau câteva mii de vizualizări dar în lunile ce au urmat au ajuns la câteva milioane.

Sorin IONIȚĂ, PREȘEDINTELE ORGANIZAȚIEI “EXPERT FORUM”: “Nu pot să spui că e un om care a făcut așa ca noi 5 clipuri, a avut el o rețea deșteaptă s-a dus la 15 influeneceri din atia cu saloane de unghii și așa a reușit să iasă ăe locul întâi într-un vot. Nu se poate așa ceva. Sunt mii, mii de postări acolo lucrate profesional. Alea nu sunt făcute virtual,sunt făcute cu oameni care au muncit și care au trebuit plătiți.”

Dintr-o analiza realizată de G4Media.ro, reiese că susținătorii lui Călin Georgescu sunt organizați în grupuri pe Telegram unde așa-zișii voluntari primesc videoclipuri gata editate, în special fragmente scurte din declarațiile lui Călin Georgescu, inclusiv indicații despre ce comentarii să folosească pe TikTok. O monitorizare făcuta de organizatia Expert Forum arată ca Georgescu s-a folosit în ultimele luni de o rețea coordonata de conturi care au invadat ecranele utilizatorilor și de influenceri plătiți să promoveze ideea că România are nevoie de un președinte patriot cu echilibru și verticalitate adică, fix narativle promovate de Călin Georgescu.

Lui Călin Georgescu i s-a creat asftel o imagine de om care vine să salveze poporul, un candidat anti-sistem care vine din altă lume decât vechii politicieni.

Călin Georgescu nu a emis nici o idee coerentă despre cum și-ar exercita rolul de președitne, dar a fost consecvent în ezprimarea unor idei radicale anti-occidentale și Pro Rusia.

Sorin IONIȚĂ, PREȘEDINTELE ORGANIZAȚIEI “EXPERT FORUM”: “Deocamdată e o hologramă de Tik Tok, dar oamenii s-au dus acolo că așa li s-a părut lor, alții au votat."

Experții nu exlcud ipoteza interferenței Moscovei în procesul electoral, după modelul patentat de ruși la Brexit, alegerile din Statele Unite și, recent, în Moldova.

Sorin IONIȚĂ, PREȘEDINTELE ORGANIZAȚIEI “EXPERT FORUM”: “Apare întrebarea foarte legitimă dacă am văzut interferența Rusiei peste tot în regiune, în toate țările într-o măsura mai mica sau mai mare, cât de plauzibil este să presupunem că nu i-a interesat deloc România? Avem servicii secrete care au esuat lamentabil în a detecta chestia asta.”

Într-o reacție pentru presa română, oficialii Tik-Tok au declarat că încă din luna septembrie au identificat o reţea care targeta audienţa în limba română, însă nu existau dovezi care să sugereze că este legată de actuala campanie pentru preşedinţie. Astăzi Consiliul Național al Audiovizualului din România a solicitat Comisiei Europene să investigheze TikTok, iar șeful rețelei a fost chemat în Parlamentul European să dea explicaţii pentru campania lui Călin Georgescu.