Guvernul pro-rus de la Tbilisi, care tocmai a suspendat negocierile cu UE, este acuzat că vrea să sufoce manifestațiile din stradă printr-o campanie dură de arestări și violențe, spun protestatarii, politicienii de opoziție și societatea civilă, potrivit hotnews.ro.

Publicat:11.12.2024, 10:37

Mamuka, fiul adolescent al Marinei Terișvili, a fost împușcat mortal la un miting din Georgia în 1992. Acum, celălalt fiu al acesteia, Giorgi, a fost arestat pentru rolul său în protestele masive din ultimele zile împotriva guvernului și a influenței rusești.

Șapte mașini de poliție au oprit vineri în fața casei sale din Tbilisi și l-au luat pe Giorgi, un șofer de taxi în vârstă de 52 de ani, în custodie, a declarat ea, citată de Reuters.

Acesta a fost plasat în arest preventiv timp de două luni pentru „participare la violențe în grup”, potrivit unei organizații de apărare a drepturilor omului și presei locale, și riscă până la șase ani de închisoare dacă va fi condamnat, în cadrul unei ample campanii de reprimare a demonstrațiilor antiguvernamentale care au urmat deciziei executivului de a suspenda negocierile cu UE.

Asociația pentru drepturile tinerilor avocați din Georgia a declarat că acesta nu a pledat încă, iar Marina Terișvili a spus că nu știe exact de ce a fost reținut.

„Nu pot nega faptul că a mers la mitinguri, deoarece are un frate care a murit pe 2 februarie 1992, iar el a mers acolo în onoarea sufletului său”, a declarat Marina, adăugând că Giorgi nu putea tolera ideea că fratele său mai mic a murit în zadar.

Mamuka avea 17 ani când a fost ucis în timpul scurtului război civil care a urmat ieșirii Georgiei din Uniunea Sovietică în 1991, care a pus capăt a 200 de ani de dominație a Rusiei.

400 de persoane arestate

Giorgi este una dintre cele 400 de persoane despre care autoritățile și societatea civilă spun că au fost arestate în timpul protestelor.

Aproximativ 30 de persoane fac obiectul unor acuzații penale, majoritatea legate de acuzații de „violență în grup” cu scopul de a răsturna guvernul. Printre cei închiși se numără doi lideri ai opoziției pro-UE din țară.

Societatea civilă afirmă că represiunea nu are precedent recent în Georgia, o țară considerată a fi una dintre cele mai pro-occidentale și democratice state din fosta URSS.

Dar ce s-a întâmplat în timpul protestelor? Unii protestatari au aruncat cu artificii și alte proiectile în poliție, susținând că se apără împotriva atacurilor cu gaze lacrimogene și bastoane.

Ministerul de Interne a declarat luni că mai mult de 150 de ofițeri de poliție au fost răniți.

Protestatari bătuți, cu răni vizibile

Partidul Visul Georgian, care a revendicat victoria la alegerile din octombrie, pe care opoziția le consideră a fi fraudate, a provocat o furie generalizată în țara cu 3,7 milioane de locuitori atunci când a anunțat luna trecută că suspendă negocierile de aderare la UE până în 2028.

Visul Georgian susține că preferă o politică pragmatică cu Rusia. Partidul afirmă că scopul său este de a menține pacea în țară, în contextul războiului din Ucraina.

Țările occidentale au condamnat represiunea, iar ambasadorul UE în Georgia a declarat luni că aceasta merită sancțiuni.

Ombudsmanul Georgiei, Levan Ioseliani, un fost politician de opoziție numit de Visul georgian, a declarat marți că biroul său a vizitat 327 de deținuți, dintre care 225 au declarat că au fost maltratați, iar 157 aveau răni vizibile.

De partea cealaltă, poliția a anunțat că a găsit artificii și articole pentru fabricarea de cocktailuri Molotov la sediul a două partide de opoziție. Ambele partide au declarat că obiectele au fost plantate acolo de polițiști.

În cadrul unei conferințe de presă de luni, prim-ministrul Irakli Kobakhidze a calificat sediile partidelor drept „focar de violență” și a declarat că încercarea acestora de a prelua puterea a eșuat.

Bărbați mascați ies la bătaie

În ultimele zile, bande de bărbați mascați în negru au început să-i atace pe politicienii din opoziție, activiști și pe unii jurnaliști.

Susținătorii opoziției îi numesc „titușki”, un cuvânt ucrainean folosit pentru huliganii care au atacat opozanții de la Kiev, înainte de revoluția Maidan din 2014 din această țară, cea care a determinat fuga președintelui pro-rus Viktor Ianukovici la Moscova.

Doi jurnaliști de la un canal de televiziune pro-opoziție au suferit răni vizibile la cap într-un atac care a avut loc pe 7 decembrie, surprins în transmisiunea lor în direct de la un protest.

În aceeași zi, Koba Khabazi, un membru proeminent al partidului de opoziție Coaliția pentru Schimbare, s-a ales cu răni grave la cap după ce a fost atacat în clădirea care găzduiește sediul partidului său.

Imaginile de pe camerele de supraveghere obținute de Reuters arată aproximativ 15 bărbați îmbrăcați în negru care intră în clădire și îl înfruntă pe Khabazi, pe care îl împing pe scări, înainte de a-l lovi cu pumnii și picioarele în cap, în timp ce acesta zace pe jos, nemișcat.

Vorbind cu Reuters două zile mai târziu, Khabazi, un fost deputat în vârstă de 57 de ani, a învinuit guvernul georgian pentru atac.

„Bineînțeles, guvernul este în spatele acestui lucru”, a declarat Khabazi, cu capul încă bandajat. „Acest guvern este construit pe violență”, a spus el.

Autoritățile georgiene au declarat că nu sunt implicate în atacuri și că le condamnă. Oficiali ai partidului de guvernământ au sugerat că acestea sunt puse în aplicare de opoziție pentru a afecta imaginea partidului Visul georgian.