Parlamentul regiunii separatiste pro-ruse Abhazia din Georgia a votat marți împotriva ratificării unui acord de investiții cu Moscova, care a declanșat ample proteste luna trecută și a dus la demisia liderului autoproclamat al regiunii, anunță Reuters,conform hotnews.ro.

Publicat:03.12.2024, 14:01

Liderii opoziției din Abhazia s-au opus ferm acordului, temându-se că acesta ar permite persoanelor și afacerilor din Rusia cu resurse financiare semnificative să achiziționeze proprietăți în regiunea cu ieșire la Marea Neagră, licitând peste posibilitățile localnicilor.

Ziarul oficial al guvernului rus, Rossiyskaya Gazeta, a publicat marți o înregistrare video care arată votul ce a avut loc în parlamentul Abhaziei. Niciun deputat nu a votat pentru ratificarea acordului de investiții, în timp ce trei s-au abținut.

Moscova, care finanțează în mare parte bugetul Abhaziei, dorește ca investitorii ruși să poată dobândi drepturi de proprietate și să aibă dreptul de a dezvolta regiunea.

Protestele împotriva ratificării acordului au izbucnit pe 15 noiembrie în capitala Suhumi, demonstranții luând cu asalt clădirea parlamentului și cerând demisia lui Aslan Bzhania, care conducea regiunea din 2020.

Protestele din Abhazia s-au soldat cu demisia liderului regiunii
Bzhania a demisionat patru zile mai târziu, după ce inițial a încercat să pună condiții pentru a face acest lucru. El a fost înlocuit temporar de adjunctul său, Badra Ganba, până la alegerile viitoare. Administrația prezidențială de la Suhumi a declarat că autoritățile pregătesc retragerea acordului cu Moscova.

Kremlinul a declarat anterior că speră la o „normalizare rapidă” a situației.

Acordul de investiții a fost semnat pe 30 octombrie la Moscova de ministrul rus al economiei, Maksim Reșetnikov, și de omologul său abhaz, Kristina Ozgan.

Opoziția din Abhazia a afirmat că nu este împotriva relațiilor strânse ale guvernului cu Moscova, dar l-a acuzat pe Bzhania că încearcă să folosească aceste relații în beneficiul său personal.

Rusia a recunoscut Abhazia și o altă regiune separatistă, Osetia de Sud, ca state independente în 2008, după ce a învins Georgia într-un război scurt purtat împotriva acesteia. Moscova menține trupe în ambele regiuni și susține economiile acestora.

Majoritatea țărilor din lume recunosc Abhazia ca parte a Georgiei, deși separatiștii pro-ruși de aici și-au declarat independența în urma războaielor purtate în Caucaz în anii 1990.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.