Presiunile au fost exercitate de oficiali americani, în întâlniri private cu omologii români din ultimele zile, scrie Bloomberg. Informația apare la doar câteva zile după criticile dure ale vicepreședintelui JD Vance la adresa României, pe tema anulării alegerilor din noiembrie, scrie hotnews.ro
Administrația președintelui Donald Trump presează autoritățile române să îi permită lui Călin Georgescu să candideze la alegerile prezidențiale din luna mai, scrie Bloomberg.
În ultimele zile, în cadrul întâlnirilor private cu omologii români, oficialii americani s-au concentrat aproape exclusiv pe vot, avertizându-i pe oficialii români să nu blocheze candidatura lui Georgescu, un susținător al lui Trump care a criticat NATO și l-a lăudat pe Vladimir Putin, scrie Bloomberg, care citează persoane familiarizate cu discuțiile care au vorbit sub anonimat.
Preocuparea administrației Trump cu privire la situația din România fusese deja evidențiată de discursul vicepreședintelui JD Vance, care a criticat la Conferința de Securitate de la München decizia României din decembrie de a anula alegerile din noiembrie.
Bloomberg scrie că la conferința de la München au avut loc schimburi de opinii între ministrul român de externe Emil Hurezeanu și emisarii lui Trump, Keith Kellogg și Richard Grenell. Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, s-a întâlnit cu Vance la un summit privind inteligența artificială la Paris la începutul acestei luni.
Dincolo de acestea și de alte puncte de contact, mai scrie Bloomberg, guvernul de la București nu a reușit să deschidă un canal de comunicare cu administrația Trump, cu ajutorul căruia să poată atenua îngrijorările legate de vot, a declarat o sursă.
La fel ca în cazul omologilor din UE, oficialii guvernamentali de la București se tem că manevrele agresive din partea Washingtonului și interferența directă în procesul electoral ar putea duce la o ruptură a relațiilor cu un aliat crucial, a declarat unul dintre oficiali, adaugă Bloomberg.
Atacul lui JD Vance, postările lui Musk
Vicepreședintele SUA a vizat România în criticile lansate la München la adresa Europei.
„Situația a ajuns atât de rău”, a spus Vance, în discursul critic la adresa statelor europene, încât „în decembrie, România a anulat direct rezultatele alegerilor prezidențiale pe baza suspiciunilor slabe ale unei agenții de informații și a presiunii enorme din partea vecinilor continentali”.
„Din ce înțeleg, argumentul a fost că dezinformare rusească a infectat alegerile românești. Dar le cer prietenilor mei europeni să se uite în perspectivă. Puteți crede că este greșit ca Rusia să cumpere reclamă pe social media să vă înfluențeze alegerile, noi cu siguranță credem, puteți condamna acest lucru pe scena mondială. Dar dacă democrația poate fi distrusă cu câteva sute de mii de dolari plătite pe reclame digitale de o țară străină, atunci nu a fost foarte puternică de la început”, a continuat vicepreședintele SUA.
În contrast cu aceste afirmații, fostul secretar de stat al SUA, Antony Blinken, omul care a condus diplomația americană în timpul administrației Biden, declara la un summit OSCE din 5 decembrie că autoritățile române au dezvăluit „un efort rusesc – de amploare și bine finanțat – de a influența recentele alegeri prezidențiale”.
Miliardarul Elon Musk, un apropiat al lui Trump, a făcut și el în mod repetat la alegerile din România, semnalând interesul administrației pentru situația din țara noastră.
„România își merită propria suveranitate!”, a scris marți noapte Elon Musk, într-un mesaj care distribuia o postare a lui Călin Georgescu în care acesta anunța că va interzice „rețeaua Soros”.
Elon Musk a făcut mai multe postări referitoare la România, în ultima perioadă. Pe 8 februarie, Elon Musk a repostat pe contul său de X un interviu acordat de europarlamentarul AUR Georgiana Teodorescu pentru contul lui Mario Nawfal, un susținător proeminent al MAGA în Statele Unite. Teodorescu a spus că Elon Musk ar trebui să vină în Europa să susțină partidele conservatoare, inclusiv în România, în luna mai, când vor avea loc alegerile prezidențiale.
De asemenea, pe 20 decembrie, Elon Musk a întrebat, într-o postare pe X, „cum poate un judecător să anuleze alegerile și să nu fie considerat un dictator”.