Noua administrație de la Casa Albă a anunțat marți că trimite în concediu administrativ toți angajații Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) la nivel global și recheamă în țară mii de membri ai personalului din străinătate – o decizie care pare să pună capăt unei misiuni de șase decenii de susținere a securității americane și de promovare a „forței discrete” a Washingtonului, prin combaterea foametei și a epidemiilor, finanțarea democrației și a educației, scriu Associated Press și Reuters, potrivit hotnews.ro.
„Vineri, 7 februarie 2025, la ora 23:59 (EST), tot personalul angajat direct de USAID va fi plasat în concediu administrativ la nivel global”, a precizat un anunț publicat pe site-ul USAID, care nu mai funcționează din weekend.
O parte din personalul „responsabil pentru funcțiile critice ale misiunii, conducerea de bază și programele special desemnate” sunt exceptate de la această măsură, se arată în comunicat.
Anunțul este un pas spre închiderea și reorganizarea agenției americane de ajutor extern.
USAID are peste 10.000 de angajați, dintre care aproximativ două treimi lucrează în străinătate, potrivit Serviciului de cercetare al Congresului (CRS). Agenția are mai mult de 60 de misiuni naționale și regionale.
Pentru personalul USAID din străinătate, Washingtonul pregătește un plan în coordonare cu Departamentul de Stat și va plăti călătoria de întoarcere a personalului în Statele Unite în termen de 30 de zile, se arată în comunicat. Acesta a adăugat că conducerea USAID urma să ia în considerare excepții de la caz la caz, pe baza dificultăților personale sau a preocupărilor legate de mobilitate și siguranță.
„Vă mulțumim pentru serviciul dumneavoastră”, încheie anunțul.
Viitorul agenției
Reforma dramatică a agenției vine în contextul în care președintele Donald Trump intenționează să includă USAID, principala agenție umanitară a Washingtonului care distribuie ajutoare în valoare de miliarde de dolari în străinătate, în Departamentul de Stat și să desființeze efectiv agenția ca entitate independentă.
Luni, secretarul de stat Marco Rubio a declarat că a preluat șefia interimară a USAID, spunând că agenția este „complet lipsită de reacție” și acuzând personalul de acolo că „nu dorește să răspundă la întrebări simple” despre programele derulate.
Într-o scrisoare, acesta a informat Congresul cu privire la iminenta reorganizare a agenției, afirmând că unele părți ale USAID ar putea fi absorbite de Departamentul de Stat, iar restul ar putea fi desființate.
Dar, deoarece Congresul a stabilit USAID ca instituție independentă în cadrul ramurii executive, președintele nu are autoritatea de a o desființa fără autorizarea Congresului, conform unui raport CRS din această săptămână.
Majoritatea programelor USAID au fost sistate
Cele mai multe programe USAID care oferă ajutor vital în întreaga lume au fost oprite după ce, pe 20 ianuarie, Trump a ordonat înghețarea majorității ajutoarelor externe ale SUA, afirmând că dorește să se asigure că acestea sunt aliniate la politica sa „America pe primul loc”.
El l-a însărcinat pe miliardarul Elon Musk, care a acuzat USAID că este o organizație „criminală”, să restructureze agenția.
Anunțul de pe site-ul USAID a fost postat online la câteva ore după ce oficialii Departamentului de Stat au fost informați că toți angajații USAID și familiile acestora ar trebui rechemați în țară, au declarat sursele.
Anunțul de marți seară încheie aproape două săptămâni de haos în agenție, în care zeci de membri ai personalului de la sediul din Washington DC au fost trimiși în concediu și sute de contractori interni au fost demiși.
Partenerii USAID se confruntă cu probleme financiare ca urmare a ordinelor de încetare a activității din partea Departamentului de Stat.
Misiunea USAID
Întreruperea imediată a tuturor proiectelor de ajutor extern a provocat crize la nivelul organizațiilor umanitare și de dezvoltare implicate în toate domeniile, de la activități medicale care salvează vieți la eforturi de combatere a consumului de droguri și programe de curățare a apei.
Spitalele de campanie din taberele de refugiați thailandezi, deminarea în zonele de război și medicamentele pentru tratarea milioanelor de persoane care suferă de boli precum HIV sunt printre programele care riscă să fie eliminate.
Suspendarea ajutorului extern afectează direct ONG-urile și mass-media independente rusești care își desfășoară activitatea în exil, majoritatea fără venituri din donații sau publicitate în Rusia din cauza desemnării lor ca „agenți străini” sau „organizații indezirabile”. Presa ucraineană a fost și ea lovită de această decizie.
Republica Moldova este și ea afectată de decizie, numeroase proiecte fiind finanțate de USAID.
În anul fiscal 2023, Statele Unite au finanțat ajutoare în valoare de 72 de miliarde de dolari la nivel mondial pentru orice, de la sănătatea femeilor în zonele de conflict la accesul la apă potabilă, tratamente HIV/SIDA, securitate energetică și combaterea corupției.
Statele Unite au furnizat 42% din tot ajutorul umanitar monitorizat de Organizația Națiunilor Unite în 2024.
Finanțarea, mai puțin de 1% din bugetul total al Statelor Unite, este esențială pentru eforturile Washingtonului de a construi alianțe în întreaga lume, de a-și consolida diplomația și de a contracara influența unor adversari precum China și Rusia în țările în curs de dezvoltare, scrie Reuters.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.