Francezii au mers astăzi la urne pentru a alege noua Adunare Naţională. Scrutinul este considerat unul cruicial deoarece ar putea duce la formarea primului guvern de extremă dreapta al ţării de la ocupaţia nazistă din al Doilea Război Mondial sau la absenţa oricărei majorităţi. Sondajele realizate până în acest moment arată că Marine Le Pen şi formaţiunea sa se află pe primul loc.

Publicat:30.06.2024, 18:34

Aproximativ 49 de milioane de alegători francezi au fost chemaţi la urne pentru a stabili noua componenţă a Adunării Naţionale, ceea ce ar putea schimba radical orizontul politic. În cursa pentru alegerile parlamentare sunt 3 blocuri politice majore: partidul de extremă-dreapta partidul de extremă dreaptă - Reuniunea Națională, condus de Marine Le Pen, alianţa centristă a lui Emmanuel Macron şi Noul Front Popular – o
coaliţie formată din centru-stânga, verzi şi stânga radicală. Rând pe rând liderii francezi au mers astăzi la urne.

Ultimele sondaje arată că partidul de extremă dreaptă - „Reuniunea Națională” - marele câștigător al europarlamentarelor - are cele mai mari șanse să iasă învingător și la acest scrutin.

Reprezentat de Jordan Bardella, în vârstă de 28 de ani, partidul „Reuniunea Națională” se află în fruntea sondajelor, care îi acordă între 34 şi 37 la sută din intenţiile de vot. Bardella a votat printre primii astazi.

Dacă Jordan Bardella ar deveni prim-ministru, ar fi pentru prima dată de la al doilea război mondial când un guvern de extremă dreapta ar conduce Franţa.Preşedintele Emmanuel Macron a provocat aceste alegeri anticipate anunţând dizolvarea Adunării pe 9 iunie, în seara victoriei extremei drepte la alegerile europene.

David CHAZAN, EDITORIALIST THE TIMES:  „El a provocat aceste alegeri fara să-și informeze aliații apropiați. Ministrul Finantelor a văzut la TV a doua zi și a spus că ideea de a declanșa alegeria fost o greseală a consilierilor președintelui.”

Publicaţia POLITICO a conturat trei posibile scenarii în care pariul electoral al lui Macron ar putea da greş. Primul ar fi acela în care extrema dreaptă ar câştiga alegerile parlamentare, iar Jordan Bardella – actualul preşedinte al formaţiunii – ar deveni premierul Franţei.Cel de-al doilea scenariu este cel în care nu se formează o majoritate parlamentară, iaracest lucru ar duce la un blocaj. Ultimul scenariu ar fi cel în care Macron şi-ar da demisia. 

Cu toate acestea, preşedintele francez a declarat în ultima perioadă în mai multe rânduri că nu ia în calcul o demisie în cazul în care pariul său electoral s-ar întoarce împotriva sa. În plus, el i-a îndemnat de mai multe ori pe cetăţenii francezi să iasă la vot, pentru că în cazul în care extremismul câştigă alegerile parlamentare, atunci ţara se va confrunta cu un „război civil”. Al doilea scrutin este programat în data de 7 iulie.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.