Americanii decid mâine pe cine trimit la Casa Albă până în anul 2029. Bătălia se dă între Kamala Harris și Donald Trump, însă sistemul electoral american este diferit de al altor țări. Deși merg la urne în realitate, americanii nu votează direct pentru președinte, ci pentru cei 538 de electori care alcătuiesc ceea ce se numeşte Colegiul Electoral. Candidata democrată, Kamala Harris, a votat deja prin corespondență.
Candidaţi, state-cheie, finanţare - alegerile prezidenţiale din SUA vor încheia mâine o campanie acerbă, care durează de la începutul anului. În luptă sunt 2 candidați, fostul preşedinte republican Donald Trump şi actuala vicepreşedintă democrată Kamala Harris.
Preşedintele Statelor Unite este ales prin sufragiu universal indirect: americanii votează de fapt pentru cei 538 de „mari electori” ce reprezintă fiecare stat, aceştia desemnând ulterior preşedintele. Pentru a fi ales, candidatul trebuie să obţină voturile a 270 de mari electori. Fiecare stat are un număr diferit de electori.
„- Am votat deja. Am emoții. Sunt foarte nervoasă
- De ce ești nervosă?
- Nu știu în ce direcție va merge. Și chiar cred că dacă Kamala nu câștigă, vom avea probleme. Chiar cred asta.”
Alegerile prezidenţiale din SUA, ca şi cele din 2020, se vor rezuma la câteva zeci de mii de voturi din şapte state, deosebit de disputate, care nu înclină clar spre un partid sau altul. Asta înseamnă că pentru ajunge la Casa Albă, Kamal Harris sau Donald Trump, trebuie să câștige votul popular în aceste șapte state, ceea ce le asigură voturile necesare în Colegiul Electoral.
Klaus LARRES, PROFESOR DE ISTORIE ȘI AFACERI INTERNAȚIONALE LA UNIVERSITATEA DIN CAROLINA DE NORD: „Nu știm cu adevărat cine va fi următorul președinte. Dar ambii președinți vor trebui să abordeze atât provocări pe termen scurt, cât și provocări pe termen lung. În ceea ce privește provocările pe termen scurt, aș spune că este vorba despre Rusia și războiul din Ucraina.”
Cele mai recente sondaje efectuate în acest weekend au arătat că șase din cele șapte state-cheie sunt atât de apropiate încât se află în marja de eroare — cu singurul care arată un lider clar fiind Arizona, unde Trump este în avans cu patru puncte. În rest, Trump s-ar impune la limită în Pennsylvania și Michigan, iar Harris ar fi învingătoare în Nevada Carolina de Nord , Wisconsin și Georgia.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.