Americanii se pregătesc pentru unul dintre cele mai importante momente politice ale acestei veri: prima dezbatere live între cei doi candidați la Casa Albă, Joe Biden și Donald Trump. Dezbaterea pre-electorală este organizată mai devreme ca niciodată și va fi organizată și transmisă de CNN, dintr-un studio din Atlanta, fără public.Confruntarea Biden-Trump este un moment fără precedent, cu o miză majoră pentru cursa prezidențială și viitorul SUA.

Publicat:27.06.2024, 21:35

O dezbatere organizată mai devreme ca niciodată, între un președinte și un fost președinte, la puțin timp după ce acesta din urmă a fost condamnat și înaintea unui scrutin ce ar putea modifica fundamental direcția SUA: acestea sunt ingredientele confruntării Joe Biden-Donald Trump care va avea loc în această noapte, scriu CNN și Reuters. Cei doi s-au înfruntat de două ori în timpul cursei prezidențiale din 2020, primul lor schimb de replici degenerând într-o ceartă haotică.

“Eu nu am venit să îl numesc mincinos. Toata lumea știe că este mincinos.
-Tu ești un mincinos!”

Ambii candidați au ridicat miza dezbaterii de azi prin declarațiile făcute în ultimele săptămâni. Pentru Trump, Biden ar fi un președinte periculos pentru SUA deoarece îngroapă economia, nu apără drepturile americanilor și permite „invazia” migranților.
De partea cealaltă, Biden insistă că Trump este un infractor, „un dezechilibrat” și un pericol la adresa democrației și a libertății americanilor.

Wendy PATRICK, ANALIST POLITIC: “Din păcate îl vom vedea pe Biden puțin în defensivă și fără nici o îndoială va vorbi despre probleme precum ar fi siguranța comunității, granița, situația financiară a țării, inflația. Dar îl veți vedea pe Donald Trump în ofensivă.”

Confruntarea este unul dintre momentele cruciale pentru un scrutin ce se anunță strâns și, posibil, o șansă pentru Joe Biden de a schimba dinamica unei curse pe care este în pericol să o piardă, cel puțin potrivit sondajelor de opinie realizate până acum.

Annie LINSKEY, REPORTER LA CASA ALBĂ  WSJ: “Ambii, atât Biden cât și Trump au experiență în dezbateri electorale la nivel prezidențial. Ambii au avut niște poticniri în ultimele luni și săptămâni și ambii privesc această oportunitate pentru a reseta puțin narativele din campanie.“

În ultimii patru ani, Donald Trump a fost în centrul a două evenimente majore, care ar putea să-i afecteze șansele de a reveni la Casa Albă. Primul a fost insurecția de la Capitoliu, din 6 ianuarie 2021, pe care e acuzat că a incitat-o. Apoi, a fost găsit vinovat că și-ar fi falsificat documentele contabile, pentru a masca o plată către actrița porno Stormy Daniels. Președintele Biden cu siguranță va menționa cele două momente în cadrul dezbaterii.

Ted OLSON, ANALIST POLITIC: “Fostul președinte Trump nu are o înclinație naturală de a fi calm și temperat. El are tendința de a fi agresiv. Este foarte impulsiv și va spune tot ce-i trece prin cap.”

“Să nu folosești cuvântul deștept cu mine. 
-Ma lași!
- Pentru că știi, deștept nu are nici o legătura cu tine Joe. 47 de ani nu ai făcut nimic.”

Dezbaterile prezidențiale nu decid întotdeauna cine câștigă în noiembrie. Dar tensiunea din jurul primei dezbateri din acest an este palpabilă, scrie CNN. Pe de altă parte, alegătorii sunt nemulțumiți și îngrijorați de vârsta ambilor candidați. Joe Biden are 81 de ani și este cel mai în vârstă președinte din istoria Statelor Unite. Donald Trump a împlinit 78 de ani și, dacă va câștiga, va fi cel mai în vârstă președinte care depune jurământul. Amândoi sunt criticați des pentru problemele de memorie afișate în public și alte semne considerate îngrijorătoare de catre alegători. De altfel, oferta electorală nu e deloc pe placul alegătorilor, arată un sondaj realizat de Associated Press. Prima dezbatere dintre Joe Biden și Donald Trump va avea loc mâine dimineață, la ora 4 ora Moldovei și va fi moderată de doi realizatori ai postului CNN.