NATO a anuntat ca trimite 3000 de soldati la Kabul, britanicii – prin vocea primului ministru – i-au criticat dur pe americani pentru felul in care au gestionat dosarul retragerii din Afganistan. Joe Biden spune ca americanii au 5000 de soldati pentru a ajuta la evacuare. Mai pot ei salva ceva? Presedintele Afganistanului  Asraf Gani a fugit in Tadjikistan. Occidentul face proba unei neputinte incredibile. E o lipsa de coordonare, o lipsa de reactie, o nepasare care probeaza cinism.

Publicat:16.08.2021, 22:41

Azi, duminica s-a anuntat ca talibanii au intrat in Kabul. Americanii evacueaza ultimii diplomati cu elicoptere. Vedem imagini ce amintesc de Saigon, de evacuarea cu elicoptere din Vietnamul de Sud. In ambasadele vestice din Kabul de trei zile se distrug hartiile sensibile. documentele secrete… Totul sugereaza un dezastru de proportii pentru Occident, pentru NATO, mai ales pentru SUA.

Misiunea acestor militari este sa ajute la evacuarea diplomatilor occidentali din Kabul. Probabil ca acestia vor fi salvati din fata ofensivei talibane. Vedem cum sunt urcati in  elicoptere. Sincer, daca ne uitam la dezastrul din Afganistan, e deja secundar ce se intampla cu acesti diplomati occidentali.

Altceva e important aici. Si-mi pare bine ca ati inceput discutia noastra cu aceasta concluzie. Atat de prost a gestionat Vestul aceasta evacuare, incat e responsabil de tragedia poporului afgan. Si nu Vestul in general, ci administratia Biden.

Pot acesti militari NATO sa salveze ceva in acest haos?

Nu rezulta din comunicatele oficiale occidentale ca militarii trimisi in Afganistan vor lupta cu talibanii. Ei sunt trimisi sa evacueze personalul occidental. Atat.

Dupa ce diplomatii straini vor fi evacuati, trupele occidentale se vor retrage si nimeni nu-i va proteja pe civilii afgani care au inundat capitala cautand refugiu. Se profileaza un dezastru umanitar de proportii.

S-a spus ca ce se intampla acum la Kabul seamana cu retragerea americana precipitata de la Saigon, din Vietnam.

Comparatia cu Vietnamul nu surprinde proportia dezastrului de acum din Afganistan. In fond, la Saigon a fost o operatiune pregatita. Armata, CIA au evacuat cu elicopterele in cateva ore mii de oameni, nu doar cetateni americani ci si multi localnici care colaborasera cu americanii.

Felul in care administratia de la Washignton a luat decizia de evacuare, fara consultarea presedintelui Asraf Gani, cel mai pro-american presedinte afgan care s-ar fi putut imagina, fara consultarea aliatilor din NATO, fara sa puna presiune pentru incheierea unui acord intre guvernul de la Kabul si talibani nu doar ca o sa scada prestigiul Statelor Unite, ci o sa reduca increderea in alianta cu SUA si in promisiunile americanilor iar garantiile lor nu vor mai valora nimic.

Aliatii americanilor s-au concentrat pe evacuarea localnicilor cu care au colaborat. E viata acestora in pericol?

Da, sunt primele tinte ale talibanilor. La interogatoriile derulate de serviciile secrete participau ca translatori localnici, deci sunt martori care-i pot recunoaste si asteapta ocazia sa-i vaneze. ONG-urile locale finantate de Occident promovau valori straine traditiilor din societatea afgana, de exemplu drepturile femeilor, scoala, planificare familiala; faceau educatie sexuala in sate si imparteau prezervative tinerilor… activistii acestor fundatii sunt primele tinte ale talibanilor. La fel si tinerii imbracati occidental, care-si tund parul de pe fata, femeile si fetele care umbla cu fata descoperita, angajatii posturile de radio FM care transmit muzica. Canadienii, germanii, spaniolii, norvegienii  au avut sute de proiecte locale, prin sate, cu constructii de scoli, proiecte de canalizare, apa potabila… si au lucrat cu mii de afgani. Toti acestia ar fi trebuit evacuati deja, pentru ca viata lor si a familiilor lor este amenintata. Nu putini au fost deja ucisi.

Americanii par sa fi avansat acum mult in evacuarea colaboratorilor. Initial au negociat cu fostele republici sovietice crearea unor tabere de triere a refugiatilor afgani. Dupa care, au inteles ca trebuie sa fie mai discreti. Neprimind ce solicitasera, au evacuat direct in SUA zeci de mii de afgani, pe care-i asteapta lungi proceduri de interviuri, care pot dura mai bine de un an, dupa care va incepe integrarea lor in noua tara.

Institutiile americane improvizeaza si ele sub presiunea timpului. Mai toti oficialii americani se declara surprinsi de viteza cu care avanseaza talibanii, se destrama armata si politia afgana, se prabusesc institutiile controlate de guvernul de la Kabul. De multe ori fara sa mai opuna nici o rezistenta, semn ca moralul oamenilor din aceste institutii a cazut odata cu anuntul retragerii din Afganistan a lui Biden. De doi ani, americanii erau o prezenta mai mult simbolica, dar care conta enorm pentru moralul armatei si politiei afgane. Cred ca nici nu mai erau 2500, mare parte fusesera retrasi de Trump, va trebui sa controlez cifra.

Inca un detaliu important. Aceasta evacuare pune mari probleme de surse umane, vorbesc despre retelele CIA, care pot sa ofere informatii de pe teren. Plecarea colaboratorilor locali ai CIA si armatei o sa-i lase pe americani fara informatii esentiale, ceea ce pare sa indice decizia Washington-ului de a se tine departe de Afganistan vreme de mai multi ani, poate chiar decenii.

Costurile acestei retrageri sunt foarte mari si vor fi platite multi ani de acum incolo de politica externa americana. Iar Afganistanul post-american, va fi locul ideal unde vor inflori organizatiile teroriste, Al Qaida, ISIS.

E o victorie pentru Putin retragerea SUA din regiune? O sa creasca influenta Rusiei si a Chinei in Asia Centrala?

Nu cred ca Rusia are de ce sa fie multumita. Cred, mai degraba, ca presedintele Vladimir Putin are motive foarte serioase de ingrijorare. Prezenta NATO in Afganistan securiza granita sudica din Asia Centrala a Rusiei si pe aliatii ei, fostele republici sovietice, pe care Moscova le patroneaza. Era mai usor pentru Putin sa discute cu presedintele american. Pe multe dosare legate de Afganistan, SUA si Rusia au colaborat.

Chiar daca orice retragere americana, mai ales aceasta din inima Eurasiei, va fi perceputa la Moscova ca o infrangere a Occidentului, Rusia nu obtine decat un instrument de santaj in relatia cu Tadjikistan, Uzbekistan, Turkmenistan, state care au frontiera comuna cu Afganistanul. Avea nevoie Moscova de acest instrument? Exista riscul ca tadjicii si uzbecii sa iasa de sub patronajul Rusiei, sa se indrepte spre SUA, Turcia sau China? N-am sesizat asa ceva. In plus, nici China, Pakistan si nici Iran nu manifestau veleitati de hegemon in Asia Centrala ex-sovietica.

Cat priveste China, scurta granita cu Afganistanul, la capatul unui coridor, poate fi o poarta de intrare a islamismului militant intr-o regiune foarte sensibila din vestul tarii, Xinjiang, unde traiesc uigurii. Deci, cred ca si chinezii ar fi preferat sa-i stie pe americani in Afganistan, impiedicand raspandirea islamismului. Ca sa-si extinda investiitiile in Afganistan, China are nevoie de stabilitate. Talibanii n-o pot oferi.

Pakistanul are cel mai mult de castigat, poate controla tara vecina, Afganistanul, prin intermediul miscarii taliban.

De ce vrea Pakistanul sa controleze Afganistan?

Granita dintre Afganistan si Pakistan este contestata “linie Durand” dupa numele ofiterului britanic care a trasat-o inainte de 1900. Afganistanul n-o recunostea si pretindea ca in granitele sale ar trebui sa fie incorporati toti pastunii. Or, tocmai ca frontiera trasata de Durand sparge in doua grupul etnic al pastunilor.

Zona e un mozaic etnic. Principalul grup etnic din Afganistan, pastunii, reprezinta 42% din populatie, adica 15 milioane. Insa, in Pakistan traieste cea mai numeroasa comunitate pastuna, circa 43 de milioane de oameni, putin peste 15% din intreaga populatie a Pakistanului. Avand in vedere pozitiile revizioniste ale unor importanti oameni politici afgani care contestau frontiera sudica, pentru Islamabad prezenta unui guvern prietenos la Kabul e o problema de securitate nationala.

Citeste mai departe pe Contributors.ro

Sursa: