Boții ruși au generat un val major de dezinformare pe platforma de social media X cu câteva zile înainte de alegerile din Germania, arată un raport guvernamental consultat de Politico, transmite hotnews.ro.
În centrul efortului de a-i influența pe alegătorii germani se află „Doppelganger” (Dublura), o operațiune susținută de Kremlin, arată Biroul german pentru afaceri externe. Campania folosește website-uri false, conturi latente și conținut generat de Inteligența Artificială (AI) pentru a răspândi narative false și pentru a eroda încrederea în instituțiile occidentale.
Serviciile de informații din UE și SUA monitorizaseră anterior tacticile extrem de coordonate ale operațiunii Doppelganger, care au încercat să submineze sprijinul acordat Ucrainei în războiul cu Rusia și să amplifice mesajele prietenoase la adresa Kremlinului. Acum, operațiunea și-a mutat atenția pe alegerile generale pe care le vor avea germanii pe 23 februarie.
Au fost depistate peste 100 de site-uri de știri false
Oficialii germani au identificat peste 100 de site-uri de pseudo-știri, despre care spun că acumulează conținut, în liniște, de luni de zile.
„Aceste platforme sunt structurate similar, pline cu articole generice, generate adesea de AI”, a declarat un oficial pentru Politico, sub condiția anonimatului. „Într-un moment ales, o poveste fabricată este inserată și apoi răspândită rapid prin intermediul rețelelor sociale și al influencerilor. Trebuie să presupunem că aceste site-uri au fost pregătite pentru a fi activate în perioada premergătoare alegerilor pentru Bundestag”, a adăugat oficialul.
Aceste site-uri imită instituții media legitime și rămân inactive până în momente sensibile din punct de vedere politic, cum sunt alegerile, iar apoi încep să publice știri false care se răspândesc rapid, într-un mod coordonat, pe rețelele sociale.
În ultimii ani, autoritățile europene au acuzat Moscova de amestec în mai multe runde de alegeri. Pe 6 decembrie, Curtea Constituțională a României a anulat prezidențialele pe fondul raportului CSAT care reclama ingerința unui „actor statal” în procesul electoral din țara noastră, inclusiv prin coordonarea activității derulate de către conturi de TikTok care îl sprijineau pe Călin Georgescu.
„Aici a fost Rusia”, afirma Klaus Iohannis într-o conferință de presă din 18 decembrie. Președintele a rămas în funcție după decizia CCR, dar și-a anunțat demisia luni, 10 februarie 2025, în contextul procedurii de suspendare pe care o inițiase opoziția în Parlament.
În perioada premergătoare alegerilor europarlamentare din 9 iunie 2024, autoritățile din Belgia și Cehia au depistat o rețea majoră de influență despre care au spus că răspândea propagandă pro-Kremlin.
Subiectul este deosebit de sensibil în Germania, acolo unde Alternativa pentru Germania (AfD), o formațiune de extremă dreapta care are o atitudine prietenoasă în ceea ce privește Rusia, se află pe poziția a 2-a în sondajele de opinie.
Site-uri asociate operațiunii Doppelganger clonaseră anterior site-urile unor publicații ca Der Spiegel, modificând ușor numele domeniului pentru a-i înșela pe cititori.
Potrivit Politico, cel mai clar semn de escaladare se desfășoară pe X, platforma lui Elon Musk, miliardarul american care și-a declarat simpatia pentru AfD.
Activitatea boților ruși s-a intensificat în ianuarie
Raportul consultat de Politico arată o creștere bruscă a postărilor de pe conturi-fantomă, cu o activitate care a depășit 3.000 de postări într-o singură zi din finalul lunii ianuarie. Pentru cea mai mare parte a lunilor noiembrie și decembrie, activitatea a rămas la un nivel relativ mic, rareori trecând de 500 de postări pe zi. Totuși, în debutul anului 2025, postările coordonate de dezinformare au început să apară cu o frecvență mult mai mare.
Această tehnică de „supraîncăcare”, în care rețelele sociale sunt inundate cu valuri rapide de postări pentru a induce iluzia unei tracțiuni virale, este caracteristică pentru campaniile rusești de dezinformare.
Conținutul postărilor urmează, de asemenea, un tipar clar. Multe vizează sprijinul Germaniei pentru Ucraina, pretizând că Berlinul prioritizează Kievul în dauna propriilor cetățeni. Un exemplu documentat în raport descrie un scandal de corupție inventat care i-a implicat pe ministrul german al economiei, Robert Habeck, și pe un „ministru ucrainean al culturii” al cărui nume nu este menționat.
Această știre falsă a fost plantată pe un site fără activitate, la sfârșitul lunii ianuarie, iar apoi a fost amplificată în doar câteva ore de către conturi de X într-o manieră coordonată, generând sute de distribuiri în câteva minute.
Acest val de ingerințe electorale pare a fi puternic automatizat, cu conturi false care postează la intervale precise.
Berlinul își intensifică eforturile de contracarare a dezinformării, împărtășește informații cu partenerii internaționali și ia în considerare sancțiuni și atribuirea publică a rețelelor din spatele campaniei.
„Lucrăm la o `schimbare culturală` în cadrul Ministerului de Externe”, a declarat un oficial pentru Politico, referindu-se la observarea tot mai frecventă a amenințărilor cibernetice. „Ambasadorii devin din ce în ce mai vocali în țările-gazdă. Asta asigură că atunci când dezinformarea se răspândește, ei au credibilitatea și rețelele pentru a clarifica lucrurile”, a explicat oficialul.