Organizatorii concursului Eurovision, care în acest an, se va desfășura în Suedia, iau măsuri de securitate fără precedent. Ca la fiecare ediție, autoritățile se așteaptă la un uriaș aflux de turiști. Spre deosebire de alți ani însă, acum și amenințările de securitate sunt fără precedent în urma atacului de la Moscova, dar și a protestelor care au loc la Malmo din cauza participării Israelului la concurs.

Publicat:18.04.2024, 19:32

Malmö, al treilea oraş ca mărime din Suedia, a declarat miercuri că este pregătit să găzduiască un Eurovision cu un nivel de securitare foarte ridicat.

Petra STENKULA, ȘEFUL POLIȚIEI, MALMO:  „Cred că este important ca toată lumea să simtă că poate veni la Eurovision și să nu se simtă îngrijorată.”

Astfel, va fi mărit numărul de polițiști ce vor patrula zona, aceștia vor fi mult mai înarmați decât de obicei. Totodată, vor exista controale mai stricte în ceea ce privește accesul la unele evenimente.

Petra STENKULA, ȘEFUL POLIȚIEI, MALMO:  „Lucrăm îndeaproape cu poliția de securitate pentru a ne asigura că putem face lucrurile necesare pentru a minimiza riscul ca ceva să se întâmple. Am învățat în ultimii doi ani să planificăm într-un mod complet diferit pentru posibile atacuri teroriste.”

Temerile vin după atacul de la Moscova, dar și a demonstrațiilor împotriva conflictului actual din Fâșia Gaza, având în vedere că o mare parte a comunității palestiniene din Suedia locuiește în Malmo. Aici, în fiecare weekend au loc proteste împotriva Israelului, dar și a participării acestora la Eurovision.

Nils NORLING, COMUNICATORUL POLIȚIEI DIN MALMO:  „Ne dorim ca toți cei care vin la Malmö și toți cei care locuiesc în Malmö să se poată concentra asupra evenimentului. Este datoria noastră să ne gândim la siguranță și asta facem.”

Pentru autoritățile suedeze, Eurovisionul este eveniment special național – pentru siguranța căruia vor veni și efective de poliție din Danemarca și Norvegia. Vor beneficia de protecție suplimentară zonele și hotelurile în care vor locui delegațiile naționale și vor exista controale suplimentare acolo unde se așteaptă fluxuri mari de oameni. 

Totuși, autoritățile suedeze fac toate eforturile pentru ca aceste măsuri de securitate fără precedent să nu strice distracția celor veniți la Eurovision. Malmö, al treilea oraș ca mărime din Suedia, a mai găzduit Eurovision în 1992 și 2013.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.