Balene beluga salvate din Ucraina, se adaptează la noua lor casă din Valencia. Veterinarii spun că Plombir și Miranda mănâncă mai bine, iar starea de sănătate se îmbunătățește. Mamiferele au parcurs un drum lung cu tirul și avionul, de la Harikov la Chișinău apoi în Spania.

Publicat:02.07.2024, 19:22

Plombir, un mascul de 15 ani și Miranda, o femelă de 14 ani, se scaldă veseli în noul lor bazin din Valencia.

Veterinarii spun că starea lor de sănătate se îmbunătățește pe zi ce trece. Mamiferele se joacă cu jucăriile lor și au făcut deja cunoștință cu alte două balene de tipul lor.

„Am creat un mediu mai mult sau mai puțin controlat pentru ca ei să înceapă să mănânce. Să fiu sincer, masculul a început să mănânce destul de bine de la început. Femelei i-a luat un pic mai mult timp, dar amândoi sunt destul de stabili de aproximativ o săptămână.”

Balenele au fost evacuate de la acvariul NEMO din Harikov la mijlocul lunii iunie. Au mers într-un tir timp de 16 ore până la Odesa, apoi au pornit spre Chișinăi, unde erau așteptate de un avion cargo.

Odată urcate în aeronavă, balenele s-au îndreptat spre acvariul din Valencia. Pe tot parcursul drumului mamiferele au fost supravegheate de îngrijitori.

O echipă de specialiști din Spania și SUA i-au asistat pe ucraineni în operațiunea care a durat circa 36 de ore. Potrivit medicilor veterinari, balenele au ajuns într-o stare de sănătate precară la acvariul din Valencia.