Un bebelus i-a socat atat pe doctori, cat si pe mama sa, dupa ce a venit pe lume, in India. Copilul s-a nascut cu doua capete, trei maini si doua inimi.
Medicii spun ca nu planuiesc momentan o operatie, dupa ce Shasheen Khan a nascut un copil cu o afectiune cunoscuta sub numele de parapagus dicefalic - in care doi bebelusi sunt alaturati aceluiasi trunchi.
Femeia din Ratlam, Madhya Pradesh, stia ca avea sa aduca pe lume gemeni. Medicii ii dadusera vestea plina de bucurie atunci cand a mers la un consult de rutina. Afectiunea, cunoscuta sub numele de parapagus dicefalic - in care doi copii sunt uniti de un trunchi, a trecut nedetectata in timpul vizitelor la ginecolog, relateaza Mirror.
Adesea bebelusul se naste fara viata, dar ca prin minune, copilul Shasheenei a venit pe lume sanatos, iar medicii nu planuiesc pentru moment o operatie. Cel mic a fost internat la un spital neonatal din orasul Indore pentru a fi monitorizat in permanenta de medici, in timp ce mama a ramas internata in spitalul din Ratlam, acolo unde a avut loc nasterea.
Din primele informatii, medicii nu au confirmat daca nasterea este tratata ca una de siamezi (aceea in care sunt doi copii cu gandire proprie) ori daca este vorba doar de unul singur. Rapoartele locale il descriu ca pe un copil, dar afectiunea este considerata o forma rara de infratire partiala.
„Acest gen de cazuri sunt rare, iar starea bebelusilor ramane incerta, mai ales in primele zile. Din acest motiv, i-am tinut sub observatie. Nu am planificat nicio interventie chirurgicala asupra pacientului”, a declarat unul dintre medicii care au asistat la nastere, dr. Lahoti.
Cadrele medicale le-au spus parintilor ca au gemeni dupa ce mama a mers la o prima ecografie. Nimeni nu a sesizat existenta afectiunii pana la nastere.
Un caz similar a avut loc in 2018, in Siria
In 2018, un bebelus nascut cu doua capete a supravietuit unei operatii de amputare a celui de-al doilea cap. Sana Hilel, din Alep, Siria, a nascut al saptelea copil, Abdullatif Shekrak, prin operatia de cezariana, dupa ce a fost detectat cranium bifidum in uter. Confruntat cu moartea, bebelusul a fost transferat rapid la Spitalul de Dezvoltare Iskenderun, unde un specialist in chirurgie a creierului, nervilor si coloanei vertebrale a indepartat al doilea cap.
Dr. Mehmet Koparan, medicul care a efectuat operatia, a spus ca un caz atat de grav ar fi fost adesea fatal.
„In general, encefalocelul (cranium bifidum) este observat la unul din 5.000 de nascuti vii”, a spus medicul. „Clasele trei si patru sunt mai putin frecvente si adesea mortale. Acest caz este de clasa a treia”.