Premierul israelian Benjamin Netanyahu a calificat drept ruşinoasă şi antisemită decizia Curţii Penale Internaţionale de a emite un mandat internaţional de arestare împotriva sa şi a fostului său ministru al apărării. Cu o reacție a venit, de asemenea, șeful politicii externe a UE, Josep Borrel, care a spus că mandatele de arestare trebuie puse în aplicare obligatoriu. La rândul său premierul Ungariei a anunțat că îl va invita pe omologul său israelian la Budapesta pentru a sfida mandatul emis de curtea de la Haga.
În primul său răspuns de la emiterea de către Curtea Penală Internațională a unui mandat de arestare pe numele său pentru acuzaţii de crime de război, Benjamin Netanyahu a descris hotărârea ca fiind absurdă şi o minciună absolut falsă.
Benjamin NETANYAHU, PRIM-MINISTRUL ISRAELULUI: „Acesta este un pas antisemit care are un singur scop: să mă descurajeze, să ne descurajeze, să ne exercităm dreptul natural de a ne apăra împotriva dușmanilor care se ridică împotriva noastră pentru a ne distruge.”
Uniunea Europeană va respecta mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională împotriva lui Netanyahu, a spus șeful diplomației UE.
Josep BORELL, ȘEFUL DIPLOMAȚIEI EUROPENE: „Aceasta nu este o decizie politică. Este o decizie a unei instanţe, a unei curţi de justiţie, a unei curţi internaţionale de justiţie. Iar decizia instanţei trebuie respectată şi pusă în aplicare.”
Premierul Viktor Orban, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a UE, a anunţat că îl va invita pe omologul său israelian Benjamin Netanyahu în Ungaria, pentru a protesta astfel faţă de decizia Curţii Penale Internaţionale de a emite un mandat de arestare pe numele liderului israelian pentru crime de război comise în Gaza.
Pe de altă parte, purtătoarea de cuvânt de la Casa Albă a spus că SUA respinge această decizie a CPI.
Karine JEAN-PIERRE, SECRETARUL DE PRESĂ A CASEI ALBE: „Respingem în mod fundamental decizia Curții de a emite mandate de arestare pentru înalți oficiali israelieni. Rămânem profund îngrijorați de graba procurorului de a solicita mandate de arestare și de erorile tulburătoare ale procesului care au condus la această decizie Statele Unite au afirmat clar că CPI nu are jurisdicție asupra acestei chestiuni, ne-ați mai auzit spunând acest lucru.”
Decizia emisă ieri de Curtea Penală Internațională îi transformă pe premierul israelian Benjamin Netanyahu şi pe ceilalţi în suspecţi căutaţi la nivel internaţional şi este probabil să îi izoleze şi mai mult şi să complice eforturile de negociere a unei încetări a focului pentru a pune capăt conflictului ce durează de 13 luni.
Cu toate acestea, implicaţiile sale practice ar putea fi limitate, deoarece Israelul şi principalul său aliat, Statele Unite, nu sunt membri ai instanţei, în timp ce mai mulţi dintre oficialii Hamas au fost deja ucişi în conflict.