Premierul israelian Benjamin Netanyahu a făcut duminică din nou aluzie la impactul pe care presupusa încetinire a livrărilor de arme din partea SUA îl are asupra armatei israeliene şi a războiului din Fâșia Gaza, afirmând că „situaţia de bază nu s-a schimbat”. De asemenea, el a apreciat că „diferendul” cu SUA privind întârzierea în livrările de arme va fi „rezolvat în viitorul apropiat”, informează hotnews.ro.

Publicat:23.06.2024, 17:49

„În urmă cu aproximativ patru luni a avut loc o scădere dramatică a livrărilor de armament din Statele Unite către Israel. Timp de mai multe săptămâni am făcut apel la prietenii noştri americani să accelereze livrările”, a declarat Netanyahu duminică, la începutul unei reuniuni a cabinetului său, la Ierusalim, potrivit agențiilor de presă AFP și EFE.

„Am făcut-o în discuţii cu ranguri superioare, şi la toate nivelurile, şi vreau să subliniez: am făcut-o în camerele de oaspeţi”, a mai spus premierul, într-o aluzie clară la discuţiile cu uşile închise.

„Am primit tot felul de explicaţii, dar situaţia de bază nu s-a schimbat. Unele elemente au venit puţin câte puţin, dar marea masă de armament a fost lăsată în urmă”, a adăugat el.

Acesta este motivul pentru care, a explicat Netanyahu, a decis să facă un apel public pe 18 iunie, când a înregistrat un mesaj video în limba engleză în care a calificat drept „de neconceput” faptul că Washingtonul ar fi putut bloca livrarea anumitor arme şi muniţii către Israel.

„În lumina a ceea ce am auzit în ultimele zile, sper şi cred că această problemă va fi rezolvată în viitorul apropiat”, a mai afirmat Netanyahu, în reuniunea cu miniştrii guvernului său.

La rândul lor, SUA au transmis că nu ştiu la ce blocaje acesta se referă.

Guvernul SUA a precizat că singurul transport care a fost oprit a fost cel de 3.500 de bombe către Israel la începutul lunii mai, îngrijorat de posibila lor utilizare în zone dens populate, cum ar fi orașul Rafah, cea mai sudică zonă din Fâşia Gaza. Potrivit CNN, pachetul conţinea 1.800 de bombe cu o greutate de 907 kilograme şi 1.700 de bombe cu o greutate 226 de kilograme.

De asemenea, Netanyahu a reiterat că este pregătit să fie atacat personal pentru insistenţa sa publică problema livrărilor de arme americane, dar a declarat că, în calitate de prim-ministru, sarcina sa este de a „face tot posibilul” pentru a se asigura că soldaţii israelieni dispun de „cele mai bune mijloace de luptă”.

Yoav Gallant, în SUA, pentru a discuta trecerea la „Faza C” în războiul din Gaza

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a plecat în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică spre SUA, unde se va întâlni cu omologul său american american, Lloyd Austin, pentru a discuta despre „evoluţiile din Fâşia Gaza şi Liban”, potrivit unui comunicat al ministerului emis în cursul dimineţii.

Înainte de a urca în avion, ministrul israelian a asigurat că ţara sa este „pregătită pentru orice acţiune necesară în Fâşia Gaza, Liban şi alte zone”.

„Trecerea la «Faza C» în Fâşia Gaza este de o mare importanţă”, a adăugat Gallant, referindu-se la ultimul pas pentru Israel în războiul din Fâşia Gaza, vizând crearea unui nou regim de securitate în acest teritoriu, care să protejeze şi populaţia israeliană.

Ministrul israelian soseşte în SUA la doar câteva zile după apelul din 18 iunie al lui Benjamin Netanyahu, în urma căruia premierul a intrat în conflict cu Washingtonul pe tema livării de armament către Israel.

„Din prima zi am încercat să facem presiuni asupra Israelului să facă tot posibilul pentru a evita victimele civile – fără a încerca să justifice orice atac aerian, ceea ce este extrem de dificil”, a declarat șeful diplomației americane, Antony Blinken, la acea vreme.

Joi, Benjamin Netanyahu a afirmat pe reţeaua de socializare X că este „dispus să fie supus unor atacuri personale atât timp cât Israelul primeşte muniţia de care are nevoie din partea Statelor Unite”.

În plus, vizita lui Gallant la Pentagon, cartierul general al apărării americane, are loc în cadrul unei runde de contacte între Israel şi SUA, precedate de recentele vizite în regiune ale secretarului de stat Antony Blinken şi ale mediatorului Amos Hochstein săptămâna trecută.