Biserica Anglicana ar putea demonta statuile asociate cu sclavia si colonialismul si care sunt expuse in cele mai importante lacasuri de cult din Marea Britanie, a anuntat vineri liderul acesteia, in contextul unor dezbateri publice inspirate de miscarea Black Lives Matter, informeaza DPA.

Publicat:26.06.2020, 21:15

Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, seful Bisericii Anglicane, a declarat pentru BBC 4 ca aceasta organizatie religioasa trebuie sa reexamineze mostenirile lasate de acele personalitati ce au fost onorate cu statui in bisericile britanice.

"Unele dintre statui vor trebui sa fie demontate. Unele denumiri vor trebui sa fie schimbate", a declarat Justin Welby.

El a mentionat in acest sens Westminster Abbey si Canterbury Cathedral din Londra, doua dintre cele mai vechi si mai importante centre religioase din Marea Britanie.

"Bisericile au multe statui. Dumnezeule mare, cand mergi in jurul Canterbury Cathedral, vezi monumente peste tot, la fel ca la Westminster Abbey. Le vom analiza pe toate si unele dintre ele vor trebui sa fie demontate", a adaugat liderul Bisericii Anglicane.

El a precizat ca nu este avocatul cauzei care sustine demontarea statuilor, asa cum s-a intamplat recent cu cea a unui comerciant de sclavi din secolul al XVIII-lea care a fost aruncata in apele din portul orasului Bristol.

"Le vom analiza cu foarte mare atentie si le vom pune in context si vom afla daca trebuie sa ramana acolo", a precizat Justin Welby.

Reactionand in urma protestelor organizate de Black Lives Matter saptamana trecuta, Biserica Anglicana a spus ca legaturile sale cu comertul de sclavi practicat in trecut de Marea Britanie au fost "complexe".

Institutia religioasa se mandreste cu rolul jucat de liderii sai care au luptat pentru a aboli sclavia, dar se simte "rusinata de rolul avut de multi alti indivizi, si al bisericii in sine, in comertul cu fiinte umane".

Sursa: