Kash Patel, nominalizarea președintelui ales al SUA Donald Trump pentru funcția de director al Biroului Federal de Investigații (FBI), și-a exprimat îngrijorarea cu privire la ajutoarele financiare acordate de Washington Ucrainei și a solicitat o investigație asupra modului în care au fost utilizate fondurile, relatează The Kyiv Independent, potrivit hotnews.ro.
„Am cerut acestui Congres să investigheze unde s-au dus acești bani. Poporul american are dreptul la acest răspuns, pentru că sunt banii noștri, taxele noastre”, a declarat Patel în ultimul episod al podcastului său Kash’s Corner.
El a subliniat amploarea sprijinului financiar oferit de SUA, spunând că „nu e ca și cum am fi trimis un miliard de dolari, și nici asta nu ar fi fost o sumă mică, în primul rând. Am trimis de 100 de ori mai mult către o singură țară”.
Patel pare să facă o confuzie comună în rândul mai multor politicieni americani, el ignorând faptul că cea mai mare parte a ajutorului acordat de Washington Ucrainei a fost trimis sub forma unor sisteme de armament deja existente în arsenalul forțelor SUA, nu în numerar.
„Pur și simplu nu putem avea încredere deplină și totală oferind unui lider 100 de miliarde de dolari și auzind de la el: ‘Nu vă spun unde s-au dus banii’”.
Patel îl critică explicit pe președintele ucrainean Zelenski
El l-a criticat de asemenea pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru afirmațiile pe care acestea le-a făcut în noiembrie 2022, când o rachetă a căzut satul polonez Przewodow, în apropierea graniței cu Ucraina, ucigând doi civili.
„Zelenski a ieșit pe scena mondială și a spus că Rusia a lansat o rachetă în Polonia, ceea ce ar fi fost, la modul propriu, un act de război. Ei bine, s-a dovedit că Rusia nu a lansat nicio astfel de rachetă. S-a dovedit că racheta a venit din Ucraina și a fost lansată în Polonia”, a adăugat el.
Pe 15 noiembrie 2022, în timpul unui atac aerian masiv al Rusiei asupra Ucrainei, o rachetă a căzut în satul polonez, deși informațiile preliminare sugerau că a fost vorba de două. În ziua următoare, președintele Poloniei, Andrzej Duda, a sugerat că cel mai probabil a fost vorba despre o rachetă de apărare antiaeriană S-300 lansată de forțele de apărare ale Ucrainei, o opinie susținută de NATO. Însă atât guvernul polonez, cât și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au declarat că Ucraina nu trebuie învinuită
În septembrie 2023, fostul ministru polonez al Justiției Zbigniew Ziobro a confirmat că racheta a provenit de la sistemele de apărare ucrainene.
Actualul șef al FBI, numit tot de Trump, și-a anunțat demisia
Trump a anunțat la începutul lunii decembrie că îl va nominaliza pe Kash Patel la șefia FBI, afirmând atunci despre acesta că „este un avocat strălucit, un investigator și un luptător pentru principiul America First, care și-a petrecut cariera scoțând la iveală corupția, apărând justiția și protejând poporul american”.
Patel a fost „un susținător al adevărului, responsabilității și Constituției”, a mai notat Trump pe platforma sa Truth Social. În timpul primului mandat al lui Trump Patel a fost un șef de departament din cadrul Pentagonului care s-a remarcat prin susținerea absolută față de politicianul republican.
Christopher Wray, șeful FBI numit de Trump în 2017, a anunțat miercurea aceasta că demisionează din funcție după ce președintele ales a semnalat că intenționează să îl concedieze pentru a-l numi în locul său pe Patel.
Mandatul de 10 ani al lui Wray urma să expire în 2027. La fel ca în cazul majorității nominalizărilor făcute de Donald Trump, numirea lui Patel în fruntea FBI va avea nevoie de confirmarea Senatului american.