Un purtător de cuvânt militar israelian a negat marți că forțele israeliene ar fi pătruns pe teritoriul sirian dincolo de zona tampon ocupată la graniță, după ce surse siriene au declarat că incursiunea a ajuns până la 25 km de capitala Damasc, scriu Reuters și Times of Israel, conform hotnews.ro.
Incursiunea militară israeliană din Siria a ajuns la aproximativ 25 km sud-vest de Damasc, au declarat marți surse de securitate siriene, după ce Israelul a ocupat o zonă tampon în sudul țării și a lansat atacuri aeriene asupra armatei siriene și a bazelor aeriene peste noapte, scrie Reuters.
O sursă de securitate siriană a declarat pentru agenția de presă că trupele israeliene au ajuns la Qatana, care se află la 10 km în interiorul teritoriului sirian, la est de zona demilitarizată care separă Înălțimile Golan ocupate de Israel de Siria. Armata israeliană a refuzat să comenteze.
Informația a fost negată marți dimineață de un purtător de cuvânt al armatei israeliene, care a insistat că militarii nu au părăsit zona tampon.
Operațiunea militară a Israelului în Siria are loc la două zile după răsturnarea regimului condus de Bashar al-Assad de către o alianță rebelă care s-a arătat gata de a prelua guvernarea.
Israelul a declarat că nu se va implica în conflictul din Siria și că capturarea zonei tampon a fost o mișcare defensivă.
Egipt, Qatar și Arabia Saudită au condamnat incursiunea. Arabia Saudită a avertizat că mișcarea ar „ruina șansele Siriei de a restabili securitatea”.
Surse regionale de securitate și ofițeri din cadrul armatei siriene au declarat de asemenea că raidurile aeriene israeliene intense au continuat împotriva instalațiilor militare și a bazelor aeriene din Siria în cursul nopții, distrugând zeci de elicoptere și avioane, precum și echipamente ale Gărzii Republicane în Damasc și în împrejurimi.
Israelul a declarat că atacurile sale aeriene vor continua, dar a declarat Consiliului de Securitate al ONU că nu interveni în conflictul din Siria.
Israelul va rămâne în Siria atât cât va fi necesar
După ce au capturat duminică partea siriană a muntelui strategic Hermon, împreună cu o zonă tampon care a existat între cele două țări încă din anii 1970, Forțele de apărare ale Israelului (IDF) au subliniat că mișcarea a fost temporară, dar au recunoscut, de asemenea, că trupele vor rămâne probabil în interiorul teritoriului sirian în viitorul apropiat, scrie Times of Israel.
Luni dimineață, ministrul apărării Israel Katz a declarat că a ordonat IDF să finalizeze preluarea zonei tampon care separă Israelul de Siria pe partea siriană a frontierei în Înălțimile Golan, la o zi după ce armata și-a început desfășurarea acolo.
Zona tampon demilitarizată de 235 de kilometri pătrați a fost stabilită în Acordul de dezangajare din 1974 dintre Israel și Siria, care a încheiat Războiul Yom Kippur, și a fost supravegheată timp de decenii de forțele ONU de menținere a păcii.
Cu toate acestea, Israelul a declarat duminică că, odată cu căderea regimului Assad, consideră acordul nul până la restabilirea ordinii în Siria.
Divizia Regională 210 „Bashan” a IDF, care are ca sarcină supravegherea zonei Înălțimilor Golan, a început duminică să desfășoare forțe în zona tampon din interiorul teritoriului sirian, inclusiv pe partea siriană a Muntelui Hermon, unde trupele nu au mai călcat de peste 50 de ani.
IDF a declarat că acțiunea sa în zona tampon a fost o măsură defensivă și temporară în contextul situației din Siria, dar a precizat că ar putea ajunge să rămână acolo pentru o perioadă lungă de timp, în funcție de evoluțiile din țară.
Potrivit armatei, trupele desfășurau operațiuni defensive „pentru a preveni orice amenințare”.
„Protejarea graniței”
A fost pentru prima dată de la acordul din 1974 când forțele israeliene au ocupat poziții în zona tampon, în interiorul teritoriului sirian. În trecut, forțele de apărare israeliene au intrat pentru scurt timp în zonă în mai multe ocazii.
„Acționăm în primul rând pentru a ne proteja granița”, a declarat duminică prim-ministrul Benjamin Netanyahu de la graniță.
„Am dat armatei israeliene ordinul de a prelua aceste poziții pentru a ne asigura că nicio forță ostilă nu se instalează chiar lângă granița Israelului. Aceasta este o poziție defensivă temporară până când se va găsi un aranjament adecvat”, a adăugat Netanyahu.
Potrivit armatei, trupele, inclusiv Brigada de Parașutiști, au fost desfășurate în poziții strategice specifice în zona tampon pentru a preveni prezența străină. IDF se teme că, în urma căderii regimului Assad, forțele ostile ar putea ataca Israelul.
IDF a declarat că desfășurarea a avut loc în coordonare cu Forța ONU de observare a dezangajării (UNDOF), care este însărcinată cu zona tampon. Membrii UNDOF au rămas pe pozițiile lor.
Israelul a trimis, de asemenea, avertismente forțelor rebele din sudul Siriei să nu se apropie de zona tampon.
Muntele a fost ultima dată sub controlul IDF în timpul Războiului Yom Kippur din 1973. Un an mai târziu, Israelul s-a retras din zonă în temeiul Acordului privind dezangajarea.
Un nou capitol în Orientul Mijlociu
Premierul Benjamin Netanyahu a declarat luni că un nou capitol s-a deschis în Orientul Mijlociu odată cu căderea regimului lui Bashar al-Assad în Siria.
Vorbind în fața reporterilor, el a afirmat că Israelul își învinge inamicii „pas cu pas” într-un „război existențial care ne-a fost impus” și a citat Siria lui Assad ca fiind un „element central al axei răului a Iranului”.
Netanyahu a subliniat miliardele de dolari investite de Iran în menținerea lui Assad la putere și cruzimea regimului împotriva cetățenilor săi, menționând că acesta „și-a masacrat sute de mii de oameni”.
Siria lui Assad „a încurajat ostilitatea și ura” față de Israel, l-a atacat în Războiul Yom Kippur din 1973, a fost „un avanpost al terorii iraniene” și un coridor de arme din Iran către Hezbollah, a adăugat el.
Premierul i-a mulțumit, de asemenea, președintelui ales al SUA, Donald Trump, pentru „recunoașterea suveranității israeliene” în Golan în 2019. „Înălțimile Golan vor fi pentru totdeauna o parte inseparabilă a statului Israel”, a spus el.
Netanyahu a repetat afirmația sa anterioară potrivit căreia căderea lui Assad a fost „rezultatul direct al loviturilor puternice pe care le-am aplicat Hamas, Hezbollah și Iranului” și a spus că, de la atacurile din 7 octombrie, Israelul a lucrat într-un mod „sistematic, măsurat și ordonat” pentru a dezmembra axa iraniană.
În Gaza, a spus el, Israelul acționează acum „pentru a doborî rămășițele capacităților militare ale Hamas și toate capacitățile de guvernare ale Hamas” și pentru a aduce înapoi toți ostaticii.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.