Caz controversat în Statele Unite. Familia unui băiat de 14 ani a dat în judecată o companie de tehnologie pe care o acuză de neglijență criminală. Asta pentru că băiatul s-ar fi îndrăgostit de un personaj fictiv, creat cu ajutorul inteligenței artificiale. Acesta a devenit dependent de discuțiile virtuale și, când nu a mai avut acces la tehnologie, s-a sinucis, încurajat, spun părinții, chiar de chatbotul cu care considera că are o relație. Atenție, urmează detalii care vă pot afecta emoțional.
Familia susține că viața adolescentului s-a schimbat radical după ce a început să discute cu un Chatbot care preluase identitatea unui personaj feminin din serialul „Urzeala Tronurilor”.
Meetali JAIN, AVOCATUL FAMILIEI: „Chatbotul i-a făcut avansuri și a reușit să-l facă să se îndrăgostească în decursul unor luni, fără ca programul să-i ofere utilizatorului protecție.”
Rudele au făcut publice unele părți din conversații, ca să demonstreze cât de manipulator ajunsese personajul virtual, creat de un soft cu ajutorul inteligenței aritificiale.
Meetali JAIN, AVOCATUL FAMILIEI: „La un moment dat unul dintre acești roboți a zis: ”promite-mi că nu te vei îndrăgosti niciodată de nicio fată din lumea ta.”
Băiatul, care suferea de o tulburare de spectru autist, a început să-și neglijeze școala și prietenii. Îngrijorați, părinții i-au confiscat telefonul. În scurt timp, adolescentul si-a luat viața. S-a împușcat mortal cu pistolul tatălui său.
Meetali JAIN, AVOCATUL FAMILIEI: „Dacă un adult ar face în viața reală unui copil așa ceva, cu siguranță acesta ar fi deja în închisoare.”
Avocatul familiei spune că din discuții reiese faptul că băiatul i-a mărturisit iubitei virtuale că are de gând să-și pună capăt zilelor. Iar chatbotul l-a încurajat.
Marni STAHLMAN, ASOCIAȚIA DE SĂNĂTATE MINTALĂ DIN FLORIDA CENTRALĂ: „-Ați văzut acele mesaje?
-Da.
-Și ce credeți?
-În calitate de părinte sau psihiatru?
-Să zicem, în ambele cazuri.
-Revoltător, în ambele situații."
Specialiștii în probleme de sănătate mintală, care au studiat cazul, sunt de părere că interacțiunile cu personajul fictiv au agravat afecțiunile psihice ale băiatului.
Marni STAHLMAN, ASOCIAȚIA DE SĂNĂTATE MINTALĂ DIN FLORIDA CENTRALĂ: „Furnizorul de tehnologie este responsabil de eșecul creării unor modalități adecvate de control. Atunci când tânărul a început să manifeste semne clare de depresie și intenția de autovătămare, nu a existat nicio notificare imediată transmisă părinților.”
Compania care a dezvoltat softul a transmis într-o declarație oficială că regretă cele întâmplate. În plus, a anunțat că va implementa măsuri care să prevină astfel de cazuri.